Obavijesti

News

Komentari 8

Iran: SAD pretvara Perzijski zaljev u novo 'bure baruta'

Iran: SAD pretvara Perzijski zaljev u novo 'bure baruta'
1

Iranski ministar vanjskih poslova Mohammad Javad Zarif optužio je Sjedinjene Američke Države da pretvaraju područje Perzijskog zaljeva u "bure baruta spremno za paljenje", izvijestila je Al Jazeera.

VIDEO

Naftni tankeri koji prolaze kroz Hormuški tjesnac postali su središte sukoba SAD-a i Irana otkako se Washington povukao iz međunarodnog nuklearnog sporazuma s Iranom i nametnuo sankcije kako bi oslabio izvoz nafte iz Teherana.

Nakon eksplozija koje su oštetile šest tankera u svibnju i lipnju te iranske zaplijene tankera koji je plovio pod britanskom zastavom, SAD je zajedno s Velikom Britanijom pokrenuo pomorsku sigurnosnu misiju u Zaljevu radi  zaštite trgovačkih brodova.

Zarif je, u intervjuu koji je citirala katarska Al Jazeera, rekao da je Hormuški tjesnac "uzak te će postati manje siguran nakon pojave više stranih vojnih brodova".

- Regija je postala bure baruta spremna za paljenje jer je Amerika i njezini saveznici preplavljuju oružjem, rekao je Zarif.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Zarif, koji je u nedjelju stigao u Dohu, sastao se u ponedjeljak s katarskim emirom Tamimom bin Hamadom Al-Thanijem kako bi mu prenio tu poruku, izvijestili su iranski državni mediji.

Katar, u kojemu se nalazi jedna od najvećih američkih vojnih baza na Bliskom istoku, nastoji se ne miješati u sve veći sukob SAD-a i Irana.

Irak, koji održava dobre odnose s obje strane, u ponedjeljak je upozorio da raspoređivanje stranih vojnih snaga u regiji dodatno podiže napetosti.

- Države Zaljeva mogu zajedno osigurati sigurnu plovidbu, poručio je na Twitteru irački ministar vanjskih poslova Mohammed al-Hakim.

- Irak mirnim pregovorima želi smanjiti tenzije u regiji. Prisustvo Zapadnih vojnih snaga u regiji pojačat će tenziji, rekao je Al-Hakim.

Prošlog je mjeseca iranska revolucionarna garda zaplijenila britanski tanker Stena Impero u blizini Hormuškog tjesnaca zbog kršenja pomorskih zakona, a dva tjedna kasnije Britanije je zaplijenila iranski tanker kod Gibraltara optuživši ih za kršenje sankcija za Siriju.

Zbog situacije s tankerima, Britanija se umiješala u diplomatski spor između velikih sila Europske unije, koje žele održati nuklearni sporazum s Iranom, te SAD-a koji Iranu nastoji nametnuti oštrije sankcije.

(mz)

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 8
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a