Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Iranski ministar: Britanija nam prijeti jer zadržava naš tanker

None Foto: Screenshot/youtube

Britanska kraljevska mornarica zaplijenila je naftni tanker u četvrtak dramatičnom intervencijom koja je izazvala ljutnju Teherana i mogla bi produbiti sukob sa Zapadom

Britansko zadržavanje iranskog tankera prošli tjedan prijetnja je i nekorektan postupak, rekao je iranski ministar obrane Amir Hatami u ponedjeljak u govoru koji je uživo prenijela državna televizija. 

Britanska kraljevska mornarica zaplijenila je naftni tanker u četvrtak dramatičnom intervencijom koja je izazvala ljutnju Teherana i mogla bi produbiti sukob sa Zapadom.

Gibraltar je u četvrtak presreo i zaplijenio supertanker Grace 1 na zahtjev SAD-a upućen Velikoj Britaniji, što je izazvalo diplomatski spor između Velike Britanije i Irana, a Teheran je reagirao na način da je pozvao britanskog veleposlanika na konzultacije. 

Gibraltar smatra da ima razloga za pretpostavku da sirova nafta na brodu ima veze sa sirijskom rafinerijom Banjas, čime se krše sankcije koje je EU donio protiv te ratom pogođene zemlje.

Gibraltar je dobio dozvolu svojeg vrhovnog suda da zadrži tanker 14 dana, objavila je njegova vlada u petak, na dan kad je zapovjednik iranske revolucionarne garde zaprijetio u znak osvete zapljenom britanskog broda.

Odvojeno od tog događaja, Hatami je rekao da iransko rušenje američke bespilotne letjelice bez posade prošli mjesec šalje poruku da će Islamska Republika braniti svoje granice.

Washington je rekao da je dron srušen nad međunarodnim vodama. 

Iran ne traži rat ni sa kojom zemljom, rekao je u ponedjeljak o incidentu rušenja američkog drona načelnik stožera iranske vojske Abdolrahim Musavi, prenijela je poluslužbena novinska agencija Mehr.

Napetosti između Irana i Sjedinjenih Država povećane su nakon što je islamska Republika srušila američku bespilotnu letjelicu prošli mjesec.

Iranski dužnosnici rekli su da je dron bio u njihovu zračnu prostoru, a Washington je rekao da je dron letio nad međunarodnim vodama.

(tob) 

Komentari (3)
  • Prvi puta ga uvalili Ameri ,britancima Blairu uvukavši ga u rat sa Sadamom o oružju za " mass destruction " na Irak , sada će ih Ameri uvalit sa Iranom .

    8. 7. 2019,   10:19
  • A daj molim te, drag mi je Iran ali puno pričaju malo meda daju. Već kad su to odlučili napraviti mogli su u odmazdu nešto napraviti njihovim vojnicima u raznim bazama diljem bliskog istoka, ali ne oni će i dalje pričat a ovi će zadržat taj tanker.

    8. 7. 2019,   11:56
  • namaju ameri muda započet sran*je, pa po obićaju moraju natovit svoju glavnu fufu u europi da to napravi umjesto njih. i onda kad se iran povlači iz sporazuma vi mediji ga budete razapeli

    8. 7. 2019,   12:49