Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Milanović: Ne želimo likovati, ali očito ima temelja za istragu

None Foto: Davor Puklavec/Pixsell 8

U pogledu proširenja istrage na HDZ oko crnih fondova uvjeren sam da se radi o namještaljci jer su oni čisti kao suza, poštenjak do poštenjaka, ironičan je Lesar

Saborski zastupnici komentirali su istragu USKOK-a protiv HDZ-a oko crnih fondova, odnosno proširenje istrage na Ivana Jarnjaka i bivšeg glasnogovornika stranke Ratka Mačeka.

- Protiv mene je podignuto stotinjak optužnica, a sada se pokazalo da "tko pod drugim jamu kopa u nju sam upada". Ja se ne bojim nikakvih istraga, kriv je onaj kad je pravomoćno osuđen i to je sve što imam za reći. A kada su u pitanju političke stranke, financiranje crnih fondova smatram da u Hrvatskoj, a i cijeloj Europi ima crnih fondova i da će ih biti, ali ne može se dozvoliti da ti crni fondovi završe u političkoj promidžbi za neke izbore ili u nekom džepu ili u nečijoj torbi koju će odnijeti doma. Mislim da to treba kažnjavati. Ponavljam da se ja ne bojim istraga, radim uredno svoj posao već četiri godine i rekao sam jučer, a mislim i danas, upita li se većina ljudi u Saboru što će reći oni u Slavoniji, Dalmaciji.. koji gledaju Sabor na one silne replike, ispravke netočnih navoda i na one silne, silne, silne gluposti - komentirao je Stipe Gabrić Jambo (HSS).

Milanović: Ovo je događaj bez presedana

SDP-ov predsjednik Zoran Milanović rekao je na konferenciji kako ne žele likovati, ali je očito da je DORH našao dovoljno argumenata za pokretanje istrage. Kaže da nije bitno vrijeme pokretanja istrage, te da DORH, ukoliko ima dokaza, mora pokrenuti istragu. Kaže da oni koji su izabrani na izborima su i smijenjeni na izborima. 

- Ovo je događaj bez presedana. To što se događa u HDZ-u je ubilo raspravu o svim važnim temama u Hrvatskoj. Poziva DORH da svoj posao radi stalno, tkogod bio u pitanju - rekao je Milanović.  Dodao je da nemaju tajne račune te da Državno odvjetništvo provodi zakone bez kalkuliranja. Kosor je inače na konferenciji naglasila da će tražiti i ostale istrage i pitati za druge afere, poput riječkih tržnica.

Josipović: Ovo je potvrda da pravna država radi

Predsjednik Josipović rekao je kako istraga protiv HDZ-a potvrđuje da 'smo našim prijateljima u Europi govorili istinu'. 

- Nema nedodirljivih, pravna država u Hrvatskoj radi i radit će - rekao je Josipović, javlja Dnevnik.hr. Kaže da ne zna kako će istraga završiti, niti u to može ulaziti. Nije htio komentirati Kosoričinu izjavu kako pokretanje istrage pred izbore nije slučajno.

Lesar: Čisti su kao suza

- U pogledu proširenja istrage na HDZ oko crnih fondova uvjeren sam da se radi o namještaljci jer su oni čisti kao suza, sve poštenjak do poštenjaka, ironičan je bio Dragutin Lesar (Hrvatski laburisti).

Burić: To je bilo za očekivati

Dinko Burić (HDSSB) rekao je kako je bilo za očekivati da će, nakon zahtjeva DORH-a i USKOK-a prilikom skidanja imuniteta bivšem premijeru i predsjedniku HDZ-a Ivi Sanaderu, do ovoga u konačnici doći. 

- Nemoguće je da cjelokupni vrh HDZ-a iz vremena Sanaderova vladanja HDZ-om i Hrvatskom baš ništa nije znao i ni u čemu nije sudjelovao. U to nisu vjerovala ni mala djeca pa jasno je da u to nije povjerovao niti DORH. Jednom prilikom u raspravi sam rekao da sam siguran da mnogi iz vrha HDZ-a i Sanaderovog doba, a koji su sada kontinuitet vlade Ive Sanadera ne spavaju mirno. Sjećate se i tada sam upotrijebio i ponovit ću tu rečenicu: mnogi od njih spavaju već mjesecima kao male bebe – sat spavaju, sat plaču, čekajući da DORH i USKOK zakuca na njihova vrata, dodao je Burić.

Dodao je i kako HDZ uistinu ne moramo nazivati zločinačkom organizacijom da bi ih opisali što jesu u stvari.

- Možemo ih nazivati društvom ljubitelja ptica pjevica, pola ih pjeva u krletkama u Remetincu, a pola ih pjeva u USKOK-u. Poželjeli su danas da se vrate ako treba i u barake, koliko sam vidio po medijima, e pa poručujem im da ta želja za povratak u barake ipak im neće biti ispunjena, jer umjesto u barake, ne gine im Remetinec. Možda jedino ukoliko zbog nedostatka smještajnih kapaciteta u Remetincu ne budu morali graditi i barake u dvorištu Remetinca - rekao je Burić

Pusić: Zagušili su javni prostor

HNS-ova Vesna Pusić rekla je kako je HDZ svojim brojnim aferama potpuno zagušio javni prostor. Dodala je kako je sada već poznato da je vladajuća stranka pod istragom i da to znači da postoje osnovani temelji za nju. 

Antunović: Nadam se da će istraga HDZ-u štetiti u kampanji

Željka Antunović (SDP) nada se da je istraga pokazatelj da pravosuđe funkcionira.

- Ali voljela bih da je funkcioniralo puno ranije i da se sve ovo što se događalo u HDZ-u i u državi spriječilo. Nije se spriječila pljačka. Sada nije prekasno zato, ali ćemo naknadno procesuirati i kažnjavati, ali novac vjerujte nikada nećemo vratiti. Istraga će najvjerojatnije štetiti HDZ-u u kampanji, nadam se da hoće - rekla je Antunović.

Jovanović: HDZ ne ruše novinari, ni DORH, nego vrh HDZ-a

SDP-ov Željko Jovanović oglasio se na svom Facebook profilu i napisao da nije bilo lako podnositi pritiske zbog tvrdnji o kriminalnom karakteru vrha HDZ-a, ali da se istina ne može zaustaviti. Kaže da je istraga protiv HDZ-a sad u rukama pravosuđa. Dodaje  da ima pravo reći da HDZ sigurno čeka moralni i politički stečaj, a da presuda građana za crnofondovski karakter HDZ-a na skorim izborima može biti samo jedna - čuvati Hrvatsku znači glasovati za Kukuriku koaliciju.

Komadina: Neka svatko brani sebe

SDP-ov Zlatko Komadina rekao je u Rijeci kako zakoni vrijede za sve pa i one koji ih donose. Neka svatko brani sebe, dodao je Komadina. Kaže kako nema razloga za nervozu ili paniku, te da će se na ovom slučaju dokazati funkcionira li pravna država u Hrvatskoj, piše Novi list.

Komentari (84)
  • kako ne bi bili čisti, higijena im je na prvom mjestu, NON -STOP peru lovu.

    27. 10. 2011,   11:53
  • Slažem se sa Lesarom. Kad samo vidiš Kosoricu i ostale HDZ-ovce vidiš na njima da su poštenjačine. Ogledni primjeri svega dobrog. Tko je sve u HDZ u dobro smo i prošli.

    27. 10. 2011,   11:45
  • slijedeca prosirena sijednica vlade i hdz-e odrzace se uskoro u....remetincu. molim novinare da obavijeste pucanstvo..joj ostvarile mi se rijeci

    27. 10. 2011,   12:03