Obavijesti

News

Komentari 3

'Irska i Norveška za priznanje Palestine, Portugal suzdržan'

'Irska i Norveška za priznanje Palestine, Portugal suzdržan'

Sanchez je još ranije poručio da Španjolska do srpnja namjerava priznati neovisnu državu Palestinu, a da bi se uskoro unutar EU-a mogla "stvoriti kritična masa" da to učine i druge zemlje

VIDEO

Španjolski socijalistički premijer Pedro Sanchez, koji po Europi prikuplja podršku za priznanje neovisnosti Palestine, pridobio je Irsku i Norvešku, ali ne i Portugal nakon što su na vlast ondje došli konzervativci, izvijestila je španjolska javna televizija TVE. "Ono što se dogodilo tijekom ovog vikenda potvrđuje da je nužno ono što zagovaramo mjesecima", izjavio je Sanchez u ponedjeljak na konferenciji za medije na kojoj je bio s novim portugalskim premijerom Luisom Montenegrom.

Iran je u subotu navečer napao dronovima Izrael kao odgovor na raketiranje iranskog konzulata u Siriji.

"Sada se pred nama otvaraju dva puta. Jedan vodi do eskalacije rata, a drugi do prekida vatre na svim stranama", rekao je Sanchez. "Španjolska od početka ove krize zagovara mirovni proces uz rješenje s dvije države, a time i međusobnim priznanjem Palestine i Izraela", dodao je.

Španjolski premijer tvrdi: Do srpnja ćemo priznati Palestinu
Španjolski premijer tvrdi: Do srpnja ćemo priznati Palestinu

Sanchez je još ranije poručio da Španjolska do srpnja namjerava priznati neovisnu državu Palestinu, a da bi se uskoro unutar EU-a mogla "stvoriti kritična masa" da to učine i druge zemlje.

Španjolskoj su se u tome pridružile Irska i Norveška, koje je Sanchez posjetio u petak, ali je novoizabrana vlada Portugala ostala suzdržana.

"Nisam tako daleko od priznanja Palestine, ali smatram da bi rješenje s dvije države trebalo donijeti u multilateralnom okruženju", rekao je Montenegro. Objasnio je da EU treba donijeti zajedničku odluku o tome. Podržao je, međutim, španjolsku inicijativu o prekidu vatre i ulasku humanitarne pomoći u Pojas Gaze koju na kopnenim prijelazima ne dopušta izraelska vojska.

Kanada će nastaviti financirati UN-ovu agenciju za Palestinu unatoč skandalu i optužbama
Kanada će nastaviti financirati UN-ovu agenciju za Palestinu unatoč skandalu i optužbama

Sanchez je napomenuo da međunarodna zajednica već kasni s provedbom rješenja s dvije države, koje je još ranije predložio UN u granicama iz 1967. godine.

"Palestincima se ne može pomoći ako im se ne prizna postojanje", poručio je. Rekao je da je priznanje Palestine koja bi živjela u miru uz Izrael "jedini način za miran suživot Izraelaca i Palestinaca".

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti
PRIPREMITE KABANICE

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti

U srijedu će biti sunčano, no postupno će rasti naoblaka te će u drugom dijelu dana mjestimično pasti kiša s grmljavinom...

Tražili ga od petka: Stjepan (26) u ponedjeljak se vratio doma
KRAJ POTRAGE

Tražili ga od petka: Stjepan (26) u ponedjeljak se vratio doma

Stjepanu Posavcu se svaki trag gubi od petka kad se udaljio s adrese prebivališta. U ponedjeljak se vratio kući
Peđa Grbin nakon  pregovora s DP-om:  Odluka kako dalje je na njima. Naša pozicija je jasna...
VIDEO: OBRAĆANJE ŠEFA SDP-A

Peđa Grbin nakon pregovora s DP-om: Odluka kako dalje je na njima. Naša pozicija je jasna...

Do potrebnih 76 ruku još nitko nije došao, HDZ je, podsjećamo, na ovim parlamentarnim izborima osvoji 61 mandat, SDP 42, dok je Domovinski pokret s 14 osvojenih mandata 3. stranka u državi...