Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Iselila je i šesteročlana obitelj: 'Živjeli smo od tatine plaće...'

None Foto: Privatni album 3

Matea Brizić (21) napustila je Hrvatsku prije četiri godine. Njezini roditelji htjeli su šesteročlanoj obitelji osigurati bolju budućnost. Svi skupa su odselili i danas žive u Münchenu.

Tužno je što je toliko mladih otišlo, a tko zna koliko će ih još otići, govori nam Matea Brizić iz Dugog Sela. 

U Hrvatskoj je završila drugi razred Trgovačke škole, a onda su prije četiri godine njezini roditelji odlučili kako bi za cijelu obitelj bilo najbolje da pokušaju živjeti i raditi negdje vani.

- Troškovi za šesteročlanu obitelj bili su sve veći, a plaća sve manja. Nismo mogli ništa štedjeti. Živjeli smo u nadi da će se obećanja političara napokon ispuniti, ali to su samo puste priče. Živjeli smo od tatine plaće, a za mamu nije bilo posla. Tad su roditelji odlučili da je najbolje otići – prisjeća se Matea. 

Foto: Privatni album/Pixsell/Tomislav Miletić

Priznaje, nije im bilo lako napustiti Hrvatsku. U Münchenu joj je prvi korak bio naučiti njemački jezik. Ubrzo je pronašla tvrtku u kojoj je počela odrađivati praksu. Radi šest dana u tjednu po osam sati, a praksa i školovanje u Njemačkoj su joj, za razliku od onih u Hrvatskoj, plaćeni, i to gotovo 7000 kuna. U slobodno vrijeme bavi se folklorom. 

- Članica sam Kulturno-umjetničkog društva Posavina, gdje sam upoznala nove prijatelje s kojima vikendom obavezno izlazim u "naše" klubove kojih u Münchenu ne manjka. Naime, u Münchenu su naši ljudi gdje god se čovjek okrene. Može se reći čak i da se hrvatski jezik ovdje priča puno više nego njemački - dodaje. Matea naglašava kako ni Njemačka nije bajna. 

Foto: Privatni album/Pixsell/Tomislav Miletić

- Cijene hrane su slične hrvatskima, a stanovi i izlasci su skupi u Njemačkoj - ističe. 

ŽELIMO ODGOVORE Svakog dana pitamo Vladu: Što činite da zaustavite iseljavanje

Iako se i Matea i ostatak njene obitelji uvijek rado vraćaju u Hrvatsku, ona priznaje kako ne zna bi li se ikad u Hrvatsku vratila živjeti. Sve koji razmišljaju o odlasku potiče da probaju. Poslije njene obitelji, u Njemačku su stigli i ujaci, ali i dosta prijatelja. 

 

Više o ovoj temi pročitajte na iseljavanje.24sata.hr
https://iseljavanje.24sata.hr/

Tema: Demografska obmana

Komentari (316)
  • a vidi naslova...kao da je neki reality show u pitanju pa još jedni ispali, hahahhahaahaa...pa tko će tipkat ovdje uskoro? ili kome će novinari pisati ? aha, penzićima koji će i imat samo za internet.

    1. 8. 2018,   17:35
  • 24 h svaka 2-3 dana radi na što većem iseljenju hrvata ,tu je i Index koji je dužan cca 400.mil kuna poreza .Ugasite im to,šta radi država ??? Jad i bijeda ...korupcija ...zlo pobjeđuje od Oluje..

    1. 8. 2018,   17:36
  • A u kojoj bi to državi svijeta šestočlana obitelj mogla živjeti od jedne plaće? Glupost samo takva....

    1. 8. 2018,   22:42