Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

ISIL je blizu kraja: Uskoro će biti zauzeto i zadnje uporište

Borci u Siriji koje podržava SAD uskoro bi trebali zauzeti posljednju malu enklavu Islamske države na Eufratu, rekao je njihov zapovjednik, čime bi samoproglašeni 'kalifat' bio gotovo posve poražen

Džija Furat rekao je da su Sirijske demokratske snage (SDF) stjerale u kut preostale militante u okolici sela Baghuz kod iračke granice, napadajući ih sa svih strana.

- U predstojećih nekoliko dana, za vrlo kratko vremena, javit ćemo svijetu radosnu vijest vojnog kraja Daeša - rekao je, koristeći arapsku riječ za Islamsku državu.

Brexit TRUP ZAPRIJETIO EUROPI: 'Uzmite 800 ISIL-ovih boraca ili ih puštamo da vas preplave'

To je kazao nakon što je američki predsjednik Donald Trump u petak rekao da se u iduća 24 sata mogu očekivati 'velike vijesti' u vezi Sirije. Dok SDF zadnjih dana napreduje praćen teškim američkim zračnim udarima, val civila pobjegao je s područja koja još pripadaju 'kalifatu' Islamske države, zajedno s poraženim džihadistima koji se pokušavaju sakriti među njima. 

President Donald Trump returns to the White House from the Walter Reed National Military Medical Center | Autor: YURI GRIPAS Foto: YURI GRIPAS

Premda borci Islamske države i dalje drže male džepove u zabačenim pustinjskim područjima u središtu Sirije i skrivaju se kao podzemne ćelije 'spavača' u iračkim gradovima, spremni su izvoditi nove napade, njihova vladavina na tom području je, kako se čini, gotova.

Time je došao svome kraju projekt koji je iz velike džamije u Mosulu 2014. pokrenuo Abu Bakr al-Bagdadi iskoristivši kaos u regiji da se proglasi kalifom. Uspostavio je vlast sa sudovima, valutom i zastavom, a njegov 'kalifat' se na svojem vrhuncu protezao od sjeverozapadne Sirije gotovo do Bagdada, obuhvaćajući gotovo dva milijuna stanovnika.

Macedonian riot police block the road near the parliament in Skopje RACIJA Sjeverna Makedonija: Policija spriječila napad pristaša IS-a

No njihova vladavina terora nad manjinama i drugim njihovim neprijateljima, obilježena pokoljima, spolnim ropstvom i odsijecanjima glave taocima, izazvala je snažan međunarodni vojni odgovor koji ih od 2015. potiskuje s njihovih područja.

Većina boraca koji su pobjegli iz Baghuza su stranci, objavio je SDF, od kojih su tisuće bile privučeni Bagdadijevim obećanjem nove džihadističke utopije na području Iraka i Sirije kojom bi se ukinule nacionalne granice.

Sve što preostaje, rekao je Furat, opkoljeni je džep od 700 metara četvornih.

FILE PHOTO: The U.S. flag flutters on a military vehicle in Manbej countryside POVLAČE SVOJE TRUPE SAD poziva: Vratite kući svoje džihadiste zarobljene u Siriji

- Tisuće civila i dalje su ondje zatočene kao ljudski štit - rekao je.

Sirijski opservatorij za ljudska prava objavio je da je SDF preuzeo nadzor nad cijelim Baghuzom nakon što su se džihadisti ondje predali. SDF-ovi dužnosnici to niječu.

Glasnogovornik SDF-a Mustafa Bali rekao je da je SDF uhvatio nekoliko militanata koji su pokušavali pobjeći s civilima. Drugi su se predali.

Philippine Army member inspects damage inside church after bombing attack in Jolo POGINULO 18 LJUDI ISIL je preuzeo odgovornost za dvostruki napad na Filipinima

Njihova sudbina, kao i njihovih obitelji, problem je za strane vlade i malo ih je spremno primiti svoje građane koji su obećali vjernost organizaciji koja se kune da će ih uništiti, a koje bi se teško moglo kazneno goniti. SDF ih ne želi držati unedogled.

Bagdadijeva sudbina također je misterij. On je vođa Islamske države od 2010., kada je još bila podzemni ogranak terorističke mreže al Kaide u Iraku.

I dalje prijetnja

Sposobnost Islamske države za strateško povlačenje u teškim vremenima, nakon čega se ponovno vraća kada se okolnosti promijene, potaknula je mnogobrojna upozorenja da njezin poraz ne znači i kraj njezine prijetnje u regiji.

Islamska država pretrpjela je velike poraze 2017., kada je Irak oslobodio Mosul, SDF njezin glavni grad Raku u Siriji, a sirijska vlada potisnula je istočno prema Eufratu.

FILE PHOTO: The President of Turkey, Recep Tayyip Erdogan DOGOVORI S PUTINOM Turska poručuje: Možemo sami stvoriti sigurnu zonu u Siriji

No u Iraku je počela koristiti gerilsku taktiku, u cilju potkopavanja vlade u Bagdadu. Također je preuzela odgovornost za niz bombaških napada u područjima na sjeveroistoku Sirije koja drži SDF, uključujući jedan prošli mjesec u kojem su poginula četvorica Amerikanaca.

FILE PHOTO: A fighter of the ISIL holds a flag and a weapon on a street in Mosul | Autor: STRINGER/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL Foto: STRINGER/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL

Napad se dogodio ubrzo nakon što je Trump obećao da će se povući, ustvrdivši da je Islamska država već poražena, što je uznemirilo saveznike i dovelo do ostavke ministra obrane Jima Mattisa.

Turska, koja najsnažniji element SDF-a, kurdski YPG, smatra teroristima, zaprijetila je velikom ofenzivom u sjevernoj Siriji kako bi ih potisnula.

Američki general Joseph Votel, čelnik Središnjeg zapovjedništva koji nadzire američke snage na Bliskom istoku, rekao je u petak da će kraj 'kalifata' u regiji dovesti do nastanka raspršenije mreže gerilskih boraca kojima će biti teže ući u trag.

Komentari (5)
  • Ništa se bitno neće promijeniti. Nako što zajedno unište ISIL ratovat će međusobno, a za to vrijeme će strane kompanije na miru crpsti njihove prirodne resurse.

    17. 2. 2019,   16:41
  • samo su se preselili u europu...

    17. 2. 2019,   16:27
  • Imamo jednog isilovca u susjedstvu. Pošaljite još jednoga da rade na svinjskoj farmi.

    18. 2. 2019,   01:29