Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Nepregledne kolone terorista u pustinji: Čekaju da se predaju...

None Foto: screenshot/

Od početka godine gotovo 60 tisuća terorista, članova njihovih obitelji i drugih civila izašlo iz enklave i predalo se SDF-u, kako javlja Fox News. Sada se uglavnom nalaze u improviziranim logorima

Sirijske snage uz potporu SAD-a u četvrtak su čistile posljednju enklavu koju su držali borci Islamske države i kažu da će poraz te džihadističke skupine biti proglašen čim se dovrši potraga za skrivenim minama i pretraživanje džihadističkih džepova.

- Naše snage i dalje provode operacije češljanja i potrage i čim završe proglasit ćemo oslobođenje - rekao je Mustafa Bali, glasnogovornik Sirijskih demokratskih snaga (SDF). 

Od početka godine gotovo 60 tisuća terorista, članova njihovih obitelji i drugih civila izašlo iz enklave i predalo se SDF-u, kako javlja Fox News. Sada se uglavnom nalaze u improviziranim logorima u pustinji, dok SDF i koalicija ne nađu trajno rješenje za njih.

Snimka koja se ovih dana pojavila prikazuje razmjere ove masovne predaje džihadista. Na njoj se vidi nepregledna kolona ljudi u pustinji, u odrpanoj odjeći, lica prekrivenih maramama, kako stoje ili sjede jedan ispred drugoga dok čekaju da ih borci koji su ih zarobili otpreme u logor.

Objavio ju je sirijski novinar Mohamed Hasan. 

- Najdulja kolona pripadnika ISIL-a različitih nacionalnosti predala se Sirijskim demokratskim snagama - napisao je u objavi na Twitteru.

SDF je u međuvremenu zatražio od SAD-a pomoć u uspostavi posebnog suda koji bi ovim teroristima sudio u Siriji, na teritoriju koji drže ove snage.

'PIRAT S KARIBA' ENRIGHT Otišao je u rat protiv ISIS-a pa se već 2 godine nije vratio kući

Kurdski portal Hawar u četvrtak je javio da je SDF 'oslobodio čitav Baguz od plaćenika ISIL-a' te da je kampanja 'završila porazom' zloglasne terorističke organizacije, no SDF-ovi dužnosnici odmah su demantirali ovaj izvještaj i potvrdili da su borbene operacije i dalje u tijeku.

Zagreb: Izjave nakon sjednice Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost ŠEF SOA-E O OPTUŽBAMA IZ BIH 'Nije mi jasno što se dogodilo. Činilo se da dobro surađujemo'

- Češljanje (terena) nastavlja se u kampu Baguz i nema istine (u izvještaju) o potpunom oslobođenju sela - priopćio je glasnogovornik SDF-a, kako prenosi Daily Mail.

Fox News također javlja da je Baguz oslobođen, pozivajući se na izvore s terena. Američki predsjednik Donald Trump i sam se oglasio o ovom pitanju u srijedu, najavljujući da će ISIL pasti do kraja tog dana. Pritom je pokazao novinarima dvije karte Sirije, jednu koja pokazuje područja pod kontrolom Islamske države kada je on izabran 2016. i kako to izgleda danas.

FILE PHOTO: A fighter of the ISIL holds a flag and a weapon on a street in Mosul SIRIJA Pobjedu nad IS-om će objaviti nakon što pretraže enklavu

- Kada sam preuzeo, bio je to kaos - rekao je Trump pokazujući crvena područja pod nadzorom ISIL-a. 

- Sada, na donjoj... nema crvene. Zapravo, postoji mala točka koja će nestati do večeras. Tako da je ISIL crveno ovdje, a donja je kako to izgleda danas - rekao je u srijedu.

Komentari (138)
  • ISIL je rezao ljudima glave, nabijao žive ljude na kolac, kamenovao žene, starce slao u minsko polje, silovali bebe i djevojčice... Rješenje za njih je "po kratkom postupku"!

    22. 3. 2019,   14:02
  • Oni su odradili zadatak. Njihove žene potomci su se rasporedili po Europi do novih poduhvata. Glavni su na sigurnom i pripremaju sredstva za nastavak...

    22. 3. 2019,   13:54
  • Je ih lijepo vidjeti ovako poredane, svaka čast Kurdima. Sjećam se početka rata kada su klali Kurde, Kršćane, Jezide i ostale manjine na veliko, što ti je kolo sreće, sad ih lijepo poslati Allahu na djevice. Ostaje samo riješiti teroriste u Ildibu i potjerat Turke i Turkmene iz Sirije, te napraviti mirovni sporazum između Kurda i Sirijaca koji će vjerojatno rezultirati autonomnom pokrajinom/republikom ROJAVE.

    22. 3. 2019,   13:55