Obavijesti

News

Komentari 25

ISIL trpi poraze u Siriji: 'Zato će se više okretati inozemstvu'

ISIL trpi poraze u Siriji: 'Zato će se više okretati inozemstvu'
3

Izgubili i Palmiru: 'Kalifat' će postati izvozni koncept, sve manje realnost - na terenu na Bliskom istoku, rekao je nedavno francuski dužnosnik za borbu protiv terorista

VIDEO

Skupina Islamska država (ISIL) pretrpjela je od siječnja 2015. znatne poraze u Iraku i Siriji gdje je upravo izgubila nadzor nad antičkim gradom Palmirom. No, iako je ISIL u defenzivi, napadi u Bruxellesu pokazali su da su njegove mreže u inozemstvu i dalje sposobne izvesti velike operacije, po stručnjacima i dužnosnicima.

- Što će više ISIL gubiti teren u Siriji, više će se okretati inozemstvu. 'Kalifat' će postati izvozni koncept, sve manje realnost - na terenu na Bliskom istoku, rekao je nedavno francuski dužnosnik za borbu protiv terorista.

Prvi poraz ISIL-a u Kobaneu u Siriji

- 26. siječnja 2015. godine: ISIL su iz Kobanea, na granici s Turskom, protjerale Postrojbe za zaštitu kurdskog naroda (YPG), nakon više od četiri mjeseca žestokih sukoba vođenih uz podršku udara međunarodne koalicije protiv džihadista predvođene SAD-om.

ISIL je pokrenuo ofenzivu u rujnu 2014. na okolicu Kobanea, središta jednog od tri "kantona" u području gdje su Kurdi uveli neku vrstu autonomije nakon početka sirijske krize 2011.

Polovicom lipnja 2015. YPG, uz potporu sirijskih pobunjenika, zauzimaju Tal Abijad, u rukama ISIL-a više od godinu dana. Grad je bio je jedan od glavnih punktova pripadnika ISILa za prijevoz oružja i boraca, iako ih je Turska zatvorila.

Ponovno osvojen irački grad Tikrit

- 31. ožujka 2015. godine: Iračke vladine snage najavljuju zauzimanje Tikrita, uporišta nekadašnjeg predsjednika Sadama Huseina, 160 kilometara sjeverno od Bagdada, poslije njihove najveće operacije protiv džihadista, nakon ofenzive ISIL-a u lipnju.

Bitka za Tikrit, olakšana činjenicom da je veliki dio od 200.000 stanovnika napustio grad, mobilizirala je tisuće vojnika, policajaca i milicije. Teheran i Washington također su se umiješali u ponovno osvajanje tog većinom sunitskog središta pokrajine Salahedin, u rukama ISIL-a od 11. lipnja.

Irački Kurdi ponovno zauzeli Sindžar

- 13. studenoga 2015. godine: Iračke kurdske snage uz podršku zračnih udara koalicije ponovno zauzimaju El Sindžar, prekidajući stratešku komunikacijsku rutu koju koriste džihadisti između Iraka i susjedne Sirije. ISIL se domogao Sindžara u kolovozu 2014.

Ponovno osvajanje Ramadija

- 8. prosinca 2015. godine: iračke snage uz podršku koalicije ponovno zauzimaju ključnu četvrt sunitskog grada Ramadija, potom ulaze petnaest dana kasnije u središte grada. Krajem prosinca, posljednji borci ISIL-a napuštaju strateški vladin kompleks Ramadija.

Sunitski grad 100 kilometara zapadno od Bagdada, Ramadi je središte velike pokrajine Al-Anbar, granične sa Sirijom. Zauzeo ju je 17. svibnja 2015. ISIL nakon velike ofenzive i kaotičnog povlačenja iračkih snaga.

Dvostruka ofenziva u Palmiri i Mosulu

 - 24. ožujka 2016. godine: sirijska vojska uz podršku na tlu libanonskog Hezbolaha i ruskih specijalnih snaga te ruskog zrakoplovstva ulazi u antički grad Palmiru, 205 kilometara istočno od Damaska, koji je ISIL zauzeo 21. svibnja 2015.

S druge strane granice iračka vojska uz podršku milicije i zrakoplovstva međunarodne koalicije kreće u ofenzivu za zauzimanje Mosula, drugog grada u zemlji.

Sirijska vojska 27. ožujka zauzima čitav grad Palmiru nakon nekoliko bitaka. Džihadisti se povlače prema uporištima Raki i Deir Ezoru, sjevernije.

Skupini prijeti ofenziva iračkih snaga radi zauzimanja grada Mosula, de facto središta ISIL-a u Iraku.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 25
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori
Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"