Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Iskaz zlostavljane žene: Šešelj je tražio da me se smakne

None Foto: Marko Mrkonjić/Pixsell 2

Medicinska sestra Marijana iz Slunja je u ponedjeljak dala iskaz u DORH-u u Osijeku. Posvjedočila je kako ju je u samici posjetio Šešelj i naredio da je smaknu

Marija Slišković, predsjednica udruge Žene u Domovinskom ratu, koja je prošle godine izdala knjigu 'Sunčica' sa svjedočanstvima trinaest silovanih žena i jednog muškarca, u ponedjeljak je u Osijeku izjavila da su sada "na potezu" Državno odvjetništvo i državne institucije te da silovane žene prestaju davati iskaze o svojim tragedijama.

- Neka pokažu svoju spremnost da na temelju do sada prikupljenih iskaza sprovedu istrage i procesuiraju one koji su činili ratne zločine. Žena žrtava silovanja ima još puno, sve ih je više koje žele dati iskaze. Međutim, sada ćemo prvo pričekati reakciju nadležnih. Ženama je jako teško prisjećati se strahota koje su prolazile, jer svaki puta kada o tome pričaju, ponovno sve proživljavaju. Zašto da ponovo prolaze kroz sve, ako im to neće donijeti ništa? - pita Marija Slišković.

Inače, u ponedjeljak je u Županijskom državnom odvjetništvu u Osijeku svoj iskaze dala medicinska sestra Marijana iz Slunja. Navele ja i da ju je u samici posjetio i četnički vojvoda Vojislav Šešelj. 

Prema Marijaninim riječima, Šešelj joj se obratio riječima: "Ti si ta ekstremna!", okrenuo se ostalim i rekao im: "Smaknite to!" Naglasila je da ništa ne očekuje od davanja iskaza zbog protoka vremena.

- Već sam puno puta davala iskaze i policiji i istražiteljima, ali još nikada nitko nije odgovarao za ono što su mi učinili. Ipak, opet sam došla dati iskaz, jer prošla sam stravično zlostavljanje, silovanja, maltretiranja, batine. Valjda će jednoga dana netko dogovarati za to - rekla je Marijana.


Komentari (25)
  • žalosno za reći, ali da je u pitanju neka srpska pričica, trač, rekla-kazala - naš precednik bi trenutno reagirao i kompletan dorh, mup i raznorazne nevladine udruge bi se momentalno digao na zadnje noge i pohapsio barem 5-6 dragovoljaca, pa ih idućih 10god maltretirao kojekakvim procesima, suđenjima i sl. a ovo...... ovo su ipak hrvatice, pa nema razloga da se to procesuira......... e, to je taj naš hrvatski jad, da nas predvode osobe kojima uopće nije stalo do svoga naroda.......

    5. 3. 2012,   16:33
  • Da se slučajno radi o nekoj drugoj,recimo visokopozicioniranoj ženi ili ženi nekog od našeg političara,već bi krivci bili otkriveni,osuđeni...nebi niko ni pomišljal na to da se predugo čekalo, a ovak koga briga za "neke žene" bez obzira na to kaj su preživele i kaj još danas proživljavaju...a na kraju kad vidimo kak se politika i vodstvo države odnosi prema pravim invalidima dom.rata,nije ni čudo da su te žene- što od srama,što od boli-šutjele!!! Znajte da su sve žene Hrvatske uz vas!!!

    5. 3. 2012,   17:00
  • Kako je moguće , da nitko još nije odgovarao za zvjerstva nad tolikim ženama ? Žrtve govore o počiniteljima , prolaze mučna davanja izjava a počinitelje nitko ni ne traži. Pa čak nitko od mjerodavnih , nije javno pokušao objasniti zašto sve stoji u ladicama . Sramota.

    5. 3. 2012,   16:29