Obavijesti

News

Komentari 12

'Iskorišteno manje od trećinu kvota za uvoz radne snage'

'Iskorišteno manje od trećinu kvota za uvoz radne snage'
1

U sektoru graditeljstva, gdje su najveće potrebe, od 10.770 dozvola ostalo je još 7200 mjesta, a da ih je u postupku 965, odnosno kvota je iskorištena "manje od trećinu"

VIDEO

Vlada je u četvrtak na sjednici donijela odluku o zabrani zapošljavanja u javnim službama  koja se ne odnosi na zapošljavanje pripravnika u reguliranim djelatnostima u zdravstvu, obrazovanju, socijalnoj skrbi i kulturi. 

- Time ne gomilamo administraciju, nego zapošljavamo one koji nam trebaju, liječnike, profesore, djelatnike u socijali  - poručio je Pavić naglasivši kako se ovime omogućava zapošljavanje pripravnika u reguliranim profesijama u kojima se ne može zaposliti sa samostalnim radom, bez licence ili stručnog ispita. 

Procjena je da će se ove godine zaposliti u javne službe 3.043 pripravnika, istaknuo je, odnosno deset posto od broja osoba uključenih u pripravništvo u realnom i javnom sektoru. 

- U privatnom sektoru nas veseli potpora za zapošljavanje koje su slične mjeri pripravništva. Cilj ove Vlade je da usmjerimo mlade ka zapošljavanju u privatnom sektoru, a smanjimo privremeno zapošljavanje u javnom - istaknuo je ministar rada Marko Pavić. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Broj zahtjeva za SOR, za prvi kvartal ove godine, naglasio je ministar, pao je za 40 posto, a broj potpora za trajno zapošljavanje u privatnom sektoru porastao je za 22 posto.  

Vlada je na sjednici donijela je Akcijski plan provedbe  Strategije cjeloživotnog profesionalnog usmjeravanja i razvoja karijere u Republici Hrvatskoj za 2018. godinu.

A ministar je naglasio kako imamo i realno nisku nezaposlenost.

- Na današnji dan 166.764, čime smo pali ispod 10 posto stope nezaposlenosti - istaknuo je.

Za provedbu pripravništva u realnom sektoru i u javnim službama, istaknuo je Pavić, osigurano je nešto više od 829 milijuna kuna iz državnog proračuna te 385,5 milijuna kuna iz EU fondova, a planirano je obuhvatiti ukupno 30.430 osoba.

Predstavio je i iskorištenost kvota za uvoz radne snage. Istaknuo je kako je značajan broj kvota neiskorišten što govori kako su vladine mjere aktivne politike zapošljavanja omogućile poslodavcima da svoje potrebe dobrim dijelom namire od domaće radne snage.

U sektoru graditeljstva, u kojem su najveće potrebe za radnom snagom, od 10.770 dozvola ostalo je još 7200 mjesta, a u postupku je 965. U brodogradnji je od 1408 mjesta slobodno još njih 1168, a u postupku je 130.  A u turizmu je od 4660 dozvola za uvoz pomoćnih radnika slobodno još 3746 mjesta,a u postupku je samo 1081.

- Vidljivo je je da smo mjerama aktivne politike zapošljavanja i proaktivnim pristupom Vlade, gdje smo za turističku sezonu anketirali svih tada 190.000 nezaposlenih, od kojih je 24.000 izrazilo želju za rad u sezoni, dobrim dijelom uspjeli namiriti potrebe koje se tiču sezone - istaknuo je Pavić.

Na opasku novinara kako poslodavci na dnevnoj bazi prigovaraju da im nedostaje radne snage, Pavić ističe kako očekuje da će, uz početak sezone, biti iskorištene kvote u sektoru turizma.

Na pitanje hoće li iduće godine doći do smanjenja kvota, Pavić je istaknuo kako na dnevnoj bazi prate razinu iskorištenosti. 

- I sukladno tome ćemo ih prilagođavati, ali isto tako omogućiti poslodavcima da, ako ne nađu domaću radnu snagu, imaju mogućnost da ju potraže u trećim državama - rekao je naglasivši da je cilj Vlade prvenstveno aktivirati domaću radnu snagu.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 12
VIDEO

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag
Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka
VIDEO: CURICA NESTALA U SRBIJI

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka

BANJSKO POLJE, SRBIJA - Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag. Roditelji djevojčice ponovno su pozvani u policijsku postaju, ali za sada još nema informacija je li to povezano s kopanjem zemljišta oko kuće gdje je malena Danka nestala.