Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

'Islam ne pripada Europi, mi ne želimo izbjeglice u Mađarskoj'

None Foto: REUTERS/PIXSELL

Orban kaže kako razumije stav Nijemaca i Francuza koji zagovaraju multikulturalna društva, ali ističe da Mađari sami odlučuju žele li to ili ne, a odgovor je da ne žele

Mađarski premijer Viktor Orban poručio je da islam duhovno ne pripada Europi te da je to religija koja utvrđuje pravila nekog drugog svijeta.

- Islam nikad nije pripadao Europi, u nju je došao nepozvan - rekao je Orban u intervjuu za njemački tjednik Focus.

Time je opravdao protivljenje Mađarske prihvaćanju tisuća izbjeglica iz arapskog svijeta, a ogradu koju je podigao na granici s Hrvatskom i Srbijom nazvao je "zaštitom europskih kulturnih vrijednosti".

Orban kaže kako razumije stav Nijemaca i Francuza koji zagovaraju multikulturalna društva, ali ističe da Mađari sami odlučuju žele li to ili ne, a odgovor je da ne žele. 

- Pravo na život u Njemačkoj ili Mađarskoj imaju samo oni koji su za to radili. To su primjerice turski radnici koji su u Njemačku došli između 1960. i 1970. godine. Oni su većinom muslimani, ali pripadaju njemačkoj i europskoj povijesti - kaže Orban. 

>>>>Otkrivamo što muškarac mora nositi kad izađe iz automobila

Komentari (180)
  • Pametno je rekao. Ako netko i želi doći ima se prilagoditi zemlji u koju dolazi, bez obzira što je to u potpunoj suprotnosti sa njihovim načinom života. Kome ne paše neka traži dom negdje drugdje gdje su svjetonadzori društva slični njihovima.

    16. 10. 2015,   14:55
  • Ako netko ne želi živjeti u svojoj zemlji odnosno ne želi se potruditi da je promijeni tako da mu bude prihvatljiva za život već bježi od toga, tada treba prihvatiti pravila života tamo gdje je došao i gdje su ga primili. GRADONAČELNIK odbija UKLONITI svinjetinu iz školske kantine i objašnjava zašto: Muslimanski roditelji tražili su ukidanje svinjetine u svim školskim kantinama jednog predgrađa Montreala. Gradonačelnik Montreala je to u predgrađu Dorval odbio, a gradskim službenicima poslao poruku da svim roditeljima objasne zašto: "Muslimani moraju shvatiti da se moraju prilagoditi Quebecu i kanadskim običajima, tradicijama i načinu života, jer je to država u koju su odlučili useliti. Oni moraju shvatiti da se moraju integrirati i naučiti živjeti u Quebecu. Moraju shvatiti i da ONI moraju promijeniti svoj stil života, a ne Kanađani koji su ih tako velikodušno primili. Oni moraju shvatiti da Kanađani nisu ni rasistički ni ksenofobični, prihvatili su mnoge imigrante prije muslimana (dok obrnuto ne vrijedi, u tim muslimanskim državama ne prihvaćaju ne-muslimanske imigrante). To što ima više drugih naroda, Kanađani nisu spremni odreći se svoga identiteta i svoje

    16. 10. 2015,   15:08
  • Jedini pametan čovjek u cijeloj EU.

    16. 10. 2015,   14:53