Obavijesti

News

Komentari 12

Islamska država potvrdila da je poginuo 'ministar rata' Šišani

Islamska država potvrdila da je poginuo 'ministar rata' Šišani
1

Abu Omar al-Šišani, kojeg je Pentagon smatrao "ministrom rata" Islamske države, poginuo je u borbama u iračkom gradu Širkatu, južno od Mosula

VIDEO

 Abu Omar al-Šišani, kojeg je Pentagon smatrao "ministrom rata" Islamske države, poginuo je u borbama u iračkom gradu Širkatu, južno od Mosula, objavila je u srijedu novinska agencija koja podržava militante.

Pentagon je u ožujku objavio da je Šišani vjerojatno ubijen u američkom zračnom napadu u Siriji, ali ovo je prvi put da je Islamska država potvrdila njegovu smrt.

Reuters nije mogao potvrditi izvješće agencije Amak, koju Islamska država koristi za objavu informacija i koja je opovrgnula raniju Pentagonovu vijest da je Šišani poginuo.

Pentagon ovo izvješće nije mogao potvrditi niti zanijekati.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Hišam al-Hašimi, stručnjak za sigurnost koju savjetuje iračku vladu u Bagdadu, rekao je da je izvor u Širkatu potvrdio da je Šišani ondje poginuo zajedno s još nekoliko militanata.

Iračke snage napreduju prema Mosulu, najvećem gradu koji još uvijek drži Islamska država. Gotovo su okružile Širkat, koji se nalazi 250 kilometara sjeverno od Bagdada, a prošli tjedan oslobodile su važnu zračnu bazu na tom putu.

No, Rami Abdelrahman, voditelj Sirijskog opservatorija za ljudska prava, tvrdi da je Šišani u ožujku bio ranjen i da je ubrzo nakon toga umro na selu istočno od Rake. "Potvrdio sam to preko liječnika koji ga je posjetio", rekao je.

On smatra da je Islamska država vjerojatno odlučila otezati s potvrdom njegove smrti dok mu ne pronađe nasljednika.

Šišani, poznat i kao Omar Čečen, jedan je od najtraženijih militanata i SAD je nudio do 5 milijuna američkih dolara nagrade za informacije koje bi omogućile njegovu eliminaciju.

Rođen 1986. u Gruziji, tadašnjem Sovjetskom Savezu, Šišani je bio bliski vojni savjetnik vođe Islamske države Abua Bakra al-Bagdadija, koji se po svjedočanstvima džihadista na njega jako oslanjao.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 12
VIDEO

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag
Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka
VIDEO: CURICA NESTALA U SRBIJI

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka

BANJSKO POLJE, SRBIJA - Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag. Roditelji djevojčice ponovno su pozvani u policijsku postaju, ali za sada još nema informacija je li to povezano s kopanjem zemljišta oko kuće gdje je malena Danka nestala.