Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Islamska država potvrdila da je poginuo 'ministar rata' Šišani

None Foto: REUTERS/PIXSELL

Abu Omar al-Šišani, kojeg je Pentagon smatrao "ministrom rata" Islamske države, poginuo je u borbama u iračkom gradu Širkatu, južno od Mosula

 Abu Omar al-Šišani, kojeg je Pentagon smatrao "ministrom rata" Islamske države, poginuo je u borbama u iračkom gradu Širkatu, južno od Mosula, objavila je u srijedu novinska agencija koja podržava militante.

Pentagon je u ožujku objavio da je Šišani vjerojatno ubijen u američkom zračnom napadu u Siriji, ali ovo je prvi put da je Islamska država potvrdila njegovu smrt.

Reuters nije mogao potvrditi izvješće agencije Amak, koju Islamska država koristi za objavu informacija i koja je opovrgnula raniju Pentagonovu vijest da je Šišani poginuo.

Pentagon ovo izvješće nije mogao potvrditi niti zanijekati.

Hišam al-Hašimi, stručnjak za sigurnost koju savjetuje iračku vladu u Bagdadu, rekao je da je izvor u Širkatu potvrdio da je Šišani ondje poginuo zajedno s još nekoliko militanata.

Iračke snage napreduju prema Mosulu, najvećem gradu koji još uvijek drži Islamska država. Gotovo su okružile Širkat, koji se nalazi 250 kilometara sjeverno od Bagdada, a prošli tjedan oslobodile su važnu zračnu bazu na tom putu.

No, Rami Abdelrahman, voditelj Sirijskog opservatorija za ljudska prava, tvrdi da je Šišani u ožujku bio ranjen i da je ubrzo nakon toga umro na selu istočno od Rake. "Potvrdio sam to preko liječnika koji ga je posjetio", rekao je.

On smatra da je Islamska država vjerojatno odlučila otezati s potvrdom njegove smrti dok mu ne pronađe nasljednika.

Šišani, poznat i kao Omar Čečen, jedan je od najtraženijih militanata i SAD je nudio do 5 milijuna američkih dolara nagrade za informacije koje bi omogućile njegovu eliminaciju.

Rođen 1986. u Gruziji, tadašnjem Sovjetskom Savezu, Šišani je bio bliski vojni savjetnik vođe Islamske države Abua Bakra al-Bagdadija, koji se po svjedočanstvima džihadista na njega jako oslanjao.

Komentari (12)
  • Do nedavno su imali ministra rata. Ulaskom Rusa, postaje ministar odbrane. Ubrzo će preimenovati u Ministarstvo izbjeglištva i beganije :-)

    14. 7. 2016,   07:08
  • Ma eto to me uvijek fasciniralo. Izuzetno rijetko bombardiraju i kad to rde to je vrlo oskudno. Ali svaki put kad baci bombu ubije glavnog zapovjednika ISILa, naj omraženijeg đelata ili visokog vojnog zapovjednikaISILA kao što je i ovaj Šišani

    14. 7. 2016,   08:11
  • E nek su ga šišnuli

    14. 7. 2016,   08:03