Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Islamski poglavar u BiH pozvao na human odnos s migrantima

None Foto: Robert Anic/PIXSELL

On je najavio da će Islamska zajednica nastaviti pomagati migrantima koliko može no ne može na sebe preuzeti odgovornost države za stanje koje je opisao kao "humanitarnu katastrofu"

Poglavar Islamske zajednice u BiH Husein Kavazović apelirao je u petak na vlasti i građane a posebno na muslimanske vjernike da pokažu solidarnost s ilegalnim migrantima i izbjeglicama koji prolaze kroz BiH na putu prema Zapadu.

Tragedija izbjeglica i migranata velika je kao i njihove patnje te oni stoga trebaju pomoć koju svi u BiH trebaju osigurati solidarno i uz potporu međunarodne zajednice a ne prepustiti samo nekim dijelovima zemlje da se time bave, rekao je Kavazović u priopćenju.

POGLEDAJTE VIDEO: 

Upozorenje je uslijedilo u vrijeme kada različite razine vlasti prebacuju odgovornost za suočavanje s migrantskom krizom i kada prijeti zatvaranje prihvatnih centara na području Bihaća dok nijedna alternativa za smještaj migranata nije ponuđena.

Pretpostavlja se kako se u BiH nalazi pet do šest tisuća ilegalnih migranata a najviše ih je u Unsko-sanskoj županiji. Nijedna općina u BiH ne želi da se na njenom teritoriju uspostave novi prihvatni centri a vlasti na državnoj razini nemaju ovlasti nikome nametnuti odluku o tome gdje će migranti boraviti.

SLOVENSKA GRANICA Dva migranta utopila se u rijeci Kupi, ilegalno prelazili granicu

"Posebno apeliram na vjernike, muslimane, ali i sve ljude koji imaju osjećaj za patnje drugih, da pokažu svoju humanost", stoji u Kavazovićevoj izjavi.

On je najavio da će Islamska zajednica nastaviti pomagati migrantima koliko može no ne može na sebe preuzeti odgovornost države za stanje koje je opisao kao "humanitarnu katastrofu".

'NEMA INVAZIJE' Talijanska ministrica: Broj se migranata drastično smanjio

"Istodobno apeliram na sve da ne politiziraju ovu krizu, da je shvate prije svega kao humanitarnu katastrofu koja bez sumnje ima i brojne druge implikacije, od sigurnosnih do onih koji se tiču zdravlja ljudi. Također, neprimjereno je da se u ovaj problem učitavaju bilo kakve zlonamjerne teorije urote i dodatno podižu napetosti na vjerskoj ili nacionalnoj osnovi", istaknuo je reis Kavazović. 

Komentari (14)
  • što im bogate islamske zemlje ne pruže solidarnost?

    1. 11. 2019,   19:51
  • Islamska zajednica je jaka u Kataru, Saudi Arabiji, Egiptu, Indoneziji, Tunisu- pa neka ih oni zbrinu. Mislite nama podmetnuti kukavičko jaje ? Znamo tko i zašto šalje borce ISILA u Europu. "Kužiš stari moj ?"

    2. 11. 2019,   04:10
  • Kavazoviću, to vam Erdogan pušta migrante, otvorite kapiju bit će ih još.

    1. 11. 2019,   20:16