Obavijesti

News

Komentari 16

Ispitali čak 150 svjedoka i još nema krivca za njihovu smrt...

Ispitali čak 150 svjedoka i još nema krivca za njihovu smrt...
1

Potresna svjedočenja: O užasu na Kornatima na novom suđenju prvi je svjedočio bivši vatrogasac Joško Klarić, otac tragično stradalog Dina Klarića, koji je spašavao unesrećene

VIDEO

Ponovljeno suđenje Draženu Slavici, bivšem zapovjedniku šibenskih vatrogasaca i jedinom optuženom, koje je počelo u rujnu prošle godine na Županijskom sudu u Zadru nastavlja se idući mjesec.

Deset godina od kornatske tragedije još nema pravomoćne sudske presude. Slavica je ponovno sjeo na optuženičku klupu tri godine nakon nepravomoćne oslobađajuće presude, koju je Vrhovni sud ukinuo iz proceduralnih razloga. U sudskom je vijeću umjesto pet sjedilo samo troje članova. Sad se Slavici sudi pred izmijenjenim vijećem kojim predsjeda sudac Boris Radman.

Optužbu ponovno zastupa zamjenik šibensko-kninskog državnog odvjetnika Zvonko Ivić, koji u optužnici Slavicu tereti za brojne propuste u organizaciji gašenja požara, spašavanju vatrogasaca na otoku Kornatu te slanje maloljetnika na intervenciju. Dražen Slavica se izjasnio pred Sudskim vijećem, kao i na prethodnom suđenju, da je razumio optužnicu i da se ne osjeća krivim. U ponovljenom postupku prvi je svjedočio bivši vatrogasac Joško Klarić, otac tragično stradalog Dina Klarića, koji je 30. kolovoza 2007. godine prvi došao do unesrećenih vatrogasaca na Kornatu.

Klarić je ponovio svoj iskaz od prije gotovo šest godina. Rekao je kako je još prije polaska na intervenciju primijetio da svi gasitelji nisu najspremniji za gašenje požara te da među njima ima i maloljetnika. Podrobno je prepričao kako je teklo iskrcavanje vatrogasaca na otoku i kako je bio loš sustav veza.

Čim je došao do unesrećenih, nazvao je JVP te ih izvijestio da ima ranjenih i mrtvih. Na ponovnom suđenju Klarić je ustvrdio kako nije on prvi koji je došao do unesrećenih. Naveo je da je, dok je išao prema stradalima, vidio helikopter sa sajlom.

– Dok sam išao prema Šipnati vidio sam taj helikopter, ali zbog dima i konfiguracije terena nisam vidio što prevozi. Kasnije su mi rekli da je prevozio posudu za gašenje požara. I Frane Lučić spominje u iskazu da ih je preletio helikopter. To vam govorim jer je to helikopter koji je došao prije mojeg dolaska do njih. On je očevidac prije mene, nisam ja prvi koji ih je našao - svjedočio je Klarić.Dodao je kako se u prošlom suđenju kroz sva ročišta uopće nije došlo do tog helikoptera te da je on nepoznanica i danas. Klarić sporni helikopter dovodi i u vezu s tragovima na koje je naišao kad je došao do stradalih vatrogasaca.

– Rekao sam da sam našao sve izneređeno, od odjeće koju su oni skidali, koja je bila razbacana, kao i kruh. Najbolje se vidjelo kod stradalih iza stijene, naročito kod mojega sina. Iza njega su bile stijene. Na sebi nije imao odjeće, ni on ni stradali. A njegova odjeća, skupa s kožom, s prstima, bila je zalijepljena na stijenama - s grčem u glasu je rekao Klarić prije gotovo godinu dana.

Došao je do zaključka da razbacana odjeća, pa čak i komadi lijevih čizama i cipela, nisu mogli tako završiti osim rotacije elise helikoptera. U rujnu prošle godine ponovno je svjedočio i jedini preživjeli vatrogasac iz kornatske tragedije Frane Lučić. U iskazu je ispričao kako su nakon silaska iz helikoptera išli prema otprilike kilometar udaljenoj kruški s vodom. Prisjetio se kako je teren po kojemu su hodali bio surov i teško prohodan.

– Odjednom sam osjetio strašnu toplinu, spustio sam vizir kacige, čuo kao neki huk, kao da nešto brzo dolazi. Najprije sam osjetio vrućinu, a vatru sam vidio tek kasnije. Do mene je došla za nekih desetak sekundi - ispričao je Lučić.

Na pitanje tužitelja je li osjetio miris benzina, odgovorio je da nije. Ponovljeno suđenje Draženu Slavici, kako se očekuje, trebalo bi trajati znatno kraće. Do kraja postupka bit će ispitano znatno manje svjedoka nego na prvom suđenju, kad je svjedočilo gotovo 150 osoba. Provedena su i nova vještačenja, a u ožujku ove godine i djelomična rekonstrukcija na otoku Kornatu, koju je naložilo novo raspravno vijeće.

Uz jedinog preživjeloga vatrogasca Franu Lučića, sudjelovali su, uz ostale, i pripadnici HGSS-a te posade helikoptera HRZ-a.

Ponovljeno suđenje otkrilo je i brojne propuste vatrogasnog sustava prije deset godina, od zakašnjelih reakcija pa do problema s linijom zapovijedanja. Na nekoliko rasprava se ispostavilo da je bilo nejasnoća i tijekom istrage i obrade mjesta nesreće, pa i kod samoga zapisnika o očevidu.

Suđenje je, kako se čini, polako počelo ulaziti u završnu fazu, no kad će biti donesena nova presuda, za sada je teško nagađati.     

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 16
VIDEO

DOZNAJEMO Ova ministarstva preuzima Domovinski pokret
NOVA VLADA NA POMOLU

DOZNAJEMO Ova ministarstva preuzima Domovinski pokret

Neslužbeno doznajemo da Domovinski pokret nije dobio Ministarstvo kulture, a da su resori podijeljeni sukladno dosadašnjim najavama.

HDZ i DP formirali novu Vladu: Raspodijelili su ministarstva
IZBORI 2024.

HDZ i DP formirali novu Vladu: Raspodijelili su ministarstva

Na sastanku pregovaračkih timova Hrvatske demokratske zajednice i Domovinskog pokreta postignuto je suglasje u vezi s formiranjem nove parlamentarne većine, kao i u vezi sa strukturom buduće Vlade
'To može samo ljubav': Kosor se oglasila nakon novih izjava Milorada Pupovca o Plenkoviću
SPOMINJE I 'ČUVARA SUHOG ZLATA'

'To može samo ljubav': Kosor se oglasila nakon novih izjava Milorada Pupovca o Plenkoviću

Podsjećamo, Pupovac je gostujući na N1 televiziji kazao kako Andrej Plenković nije imao drugog izbora, kako je Zoran Milanović krenuo normalno, a završio abnormalno...