Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Ispovijed timaritelja zoo-a: Najviše se bojimo ženke noja

None Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Vukovi znaju brojiti, a lemuri nam vole lizati uši. Najzabavniji su majmuni jer se javljaju na mobitel, a znaju nas i popiškiti, pričaju timaritelji koji rade u ZOO vrtovima

Timaritelj je opasno zanimanje. U zagrebačkom ZOO-u taj posao radi 45 ljudi. Jedan od njih je Ivan Šarić (30).

- Radim već pet godina i dosad me nije ozljedila nijedna životinja. U posao su me uvodili stariji kolege. Morao sam doznati čega se životinje boje i zašto napadaju. Nisam ih gledao u oči dok god nisam zadobio povjerenje - govori Ivan. 

Svaki dan ulazi vukovima koji mu danas meso jedu iz ruke. S njima su najoprezniji jer ako su u kavezu dva vuka, moraju ući trojica. Dodaje da ako “izbroje” da su brojčano nadmoćni, ne piše vam se dobro.

- Kad ulazim oni trče oko mene. Ne zato što bi me napali nego zato što im ulazim na teritorij. Međusobno se poštujemo. Svi su različite naravi i moj pokret može utjecati na njihovo raspoloženje. Kad vidim da se jedan odvojio, na njega pripazim - govori timaritelj.

Ipak postoje i životinje koje nisu opasne poput morskih lavova, koje su jako zabavne životinje.

- Ako ne dođemo u vrijeme kad su oni navikli, misle da kasnimo.Onda nas ženka, Edit, doziva. Kad je čujemo, znamo koliko je sati - smije se. Ivan se brine i o majmunima, koji su inteligentni, a komuniciraju deranjem.

>>> Više pročitajte u 24sataExpressu

Komentari (23)
  • koliko god bio takav posao opasan, iz dana u dan....sve bi vise voljela raditi sa zivotinjama...pa i opasnim...nego ljudima.....kad se sjetim brijuna...i onog divnog prostranstva...onih zivotinja.....pozelim tamo zivjeti....

    19. 1. 2013,   13:27
  • istina životinje napadjaju s razlogom a ljudi bez..

    19. 1. 2013,   13:08
  • Znam samo da ti se divim i poštujem te.! Tvoj posao je ono što bih ja poželjela,ma koliko truda trebalo.!

    19. 1. 2013,   14:02