Obavijesti

News

Komentari 137

Ispovijest pacijenta: 'Baki nije dao protuotrov, ubrzo je umrla'

Ispovijest pacijenta: 'Baki nije dao protuotrov, ubrzo je umrla'
9

Jedan od mnogih pacijenata koji se žale na Gorana Jusupa rekao nam je kako je doktor tvrdio da će njegova baka biti dobro, a da je ona umrla sljedeće jutro nakon ugriza zmije

VIDEO

Bili smo obiteljski prijatelji, a moj pokojni otac policajac i dr. Jusup često su surađivali i na terenu, kad bi zajedno otišli na očevid kakve nesreće. Svi smo bili njegovi pacijenti, cijela obitelj. A završilo je tako što se moj otac zakleo da će ga istući na prvi dan penzije jer to nije smio kao aktivni policajac, rekao nam je Ivan Miljanić (25), koji je s Veronikom Pecolaj (25), medicinskom sestrom i zaručnicom dr. Gorana Jusupa, išao u osnovnu školu.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

01:12

- Nije ona nikakva medicinska sestra, završila je trogodišnju trgovačku školu - dodao je Ivan.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Veliki preokret u prijateljstvu obitelji dogodio se 2006.

'Medicinska sestra' iz Obrovca nije u Komori i ne smije raditi...
'Medicinska sestra' iz Obrovca nije u Komori i  ne smije raditi...

- Moju baku Mariju Miljanić u 69. godini ugrizao je poskok u polju dok je brala smokve. U pomoć joj je priskočio susjed razrezavši joj ranu skalpelom i stegnuvši protok krvi. Doktor Jusup došao je vrlo brzo, za svega 10-15 minuta. Iz kola Hitne pomoći se, međutim, lagano išetao, a kad mu je susjeda rekla da požuri, pitao je da li je baka ujedena za vrat. Kad smo mu rekli da je za nogu, rekao je: ‘E, onda nema žurbe’ i ‘Tko je tu doktor, ti ili ja?’. Odnijeli su je na nosilima u kola, ali joj nije dao protuotrov niti je dao da idemo s njom - kaže Ivan.

Obitelj nije pustio ni u bolesničku sobu.

- Samo nam je oko šest poslijepodne tog dana rekao: ‘Bit će to ok, za mjesec i pol bit će ona na nogama’. Umrla je prije devet ujutro. Kasnije se opravdavao da nije mogao dati protuotrov bez liječničkog tima.

Govorio je da ju je vozio u Obrovac, Starigrad, Benkovac... Svašta je lagao, a bili smo dobri - istaknuo je Ivan. 

Da je samo bio iskren i rekao da mu je žao, da nije imao seruma ili pokazao bilo kakvo suosjećanje, ali nije, rekao nam je Ivan Miljanić i dodao da je obitelj prešla kod druge liječnice.

Ovako zaručnica traži doktoru sestru: 'Samo da je poslušna...'
Ovako zaručnica traži doktoru sestru: 'Samo da je poslušna...'

Slučaj je po službenoj dužnosti završio na sudu. Optužnicu je diglo Općinsko državno odvjetništvo u Zadru zbog teškog kaznenog djela protiv zdravlja ljudi, ali su odustali od progona zbog nedostatka dokaza. Tužitelj je tijekom glavne rasprave odustao od optužbe te je sud donio presudu kojom se odbija optužba protiv okrivljenika.

“Svjestan da se radi o izuzetno jakom otrovu i da su pacijentičine šanse za preživljavanje veće ako odmah dobije protuotrov, da su od Zadra udaljeni oko 40 km, a olako držeći da kod iste neće doći do vitalne ugroženosti, istu, bez da joj je dao protuotrov, vozilom HMP-a oko 19.30 sati dovezao je u Opću bolnicu Zadar, za koje joj se vrijeme zdravstveno stanje toliko pogoršalo, da je ošt. Marija Miljanić, unatoč naknadno dobivenom protuotrovu i pruženoj medicinskoj pomoći, sutradan u 9.45 sati preminula uslijed septičkog šoka i multiorganskog zatajenja”, stoji u obrazloženju presude.

- Dobila je osam doza protuotrova, prema nalazu obdukcije, ali prekasno - kaže unuk Ivan.

Slučaj dr. Gorana Jusupa i njegove medicinske sestre i zaručnice Veronike Pecolaj pokazao je sav apsurd hrvatskog zdravstva i što se događa kad institucije ne rade svoj posao, o čemu je prvo izvijestilo Provjereno Nove TV.

- Ja sam HZZO, komoru i sve primitivce poslao u p.... m........ Bogami imam sve papire, licence, dozvole i ugovor s HZZO-om da obavljam liječnički posao! To što bi netko volio da nemam, ništa to ja ne znam niti sam policajac pa da istražujem tko mi podmeće. Moja zaručnica i medicinska sestra ima srednju školu s kojom može biti medicinska sestra ili zidar, svejedno, jer ja sam taj koji donosi odluke - rekao je dr. Jusup, liječnik obiteljske medicine u Domu zdravlja u Obrovcu.

'Ja nemam licencu? Lažu! I da, oženit ću medicinsku sestru...'
'Ja nemam licencu? Lažu! I da, oženit ću medicinsku sestru...'

Dodao je da se, uz opću medicinu, bavi pedijatrijom, malom kirurgijom, jer za veće zahvate nema salu, ali radi operacije na licu i šakama te krpa posjekline. Kako su nam rekli Obrovčani, dr. Goran Jusup doista je bio izvrstan liječnik opće medicine, ali je doživio niz obiteljskih tragedija i obolio od multiple skleroze, što nam je sam priznao, kao i da odbija liječenje.

- On je takav karakter, ne zna ništa tiho reći, ali ja se na to nisam ljutila.

Njegova priroda je takva da sve šalje u onu stvar, ali na to nisam obraćala pozornost. Uvijek je ponavljao iste psovke, Boga, mater, a ja bih iste sekunde zaboravila što je rekao - rekla nam je Ružica Bašić (58), bivša medicinska sestra dr. Gorana Jusupa iz Obrovca.

Obrovčani su nam govorili da je nju posebno grubo psovao, da joj je psovao gluhu mater kad ga ne bi isprva čula, da je vikao i “pičkarao” gotovo stalno te da je jadna žena pobjegla u prijevremenu mirovinu.

- Jesam, ali ne zbog njega, nego zbog svojih zdravstvenih smetnji - rekla nam je medicinska sestra te dodala da sa svojom obitelji ostaje njegova pacijentica do kraja njegova poslovnog odnosa, iz lojalnosti.

- Kad ste s nekim godinama u dobru i zlu, stvori se neka lojalnost. Ne želim mu govoriti loše stvari iza leđa, a njega sad tu nema. Za mene bi to bila izdaja. Koliko je kriv, toliko i nije, jer je obolio, a onda je netko drugi trebao reagirati - kaže Ružica i dodaje:

- On je dobar čovjek, nije loš. Uvijek je vodio računa da plaća bude isplaćena na vrijeme. Nije znao odmoriti, a i prema meni je imao isti stav. Govorio je da se odmaramo radeći jer pomažemo drugima. Gurali smo sve to na pozitivan način, a pacijenti su bili zahvalni i zadovoljni. I multipla skleroza je utjecala na njega. Ali tvrdoglav je i neće prihvati pomoć, a njegova majka, sestra pa i ja želimo da mu bude bolje.

Kontaktirali smo Hrvatsku komoru medicinskih sestara, koja nam je potvrdila da Veronika Pecolaj nije medicinska sestra.

- Osoba imenom Veronika Pecolaj ili Veronika Subotić nikad nije bila upisana u Registar HKMS-a i nema Odobrenje za samostalan rad. Ako netko radi na poslovima medicinske sestre i pruža zdravstvenu njegu, a nije upisan u Registar i nema valjano Odobrenje za samostalan rad, radi protivno propisima. Svatko tko želi biti medicinska sestra mora imati 4600 sati teorijske nastave - rekla nam je predsjednica Hrvatske komore medicinskih sestara Slava Šepec.    

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 137
VIDEO

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10

Nakon objave prvih rezultata u HDZ-u je zavladalo oduševljenje, a u SDP-u razočaranje. Cijelo vrijeme traje prebrojavanje, ali SDP se ne miče sa 42 mandata...

FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača
NAJVEĆA IZLAZNOST U 24 GODINE

FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača

U usporedbi s proteklim godinama, ova izlaznost je za šest postotnih poena viša nego 2020. godine, 5,3 posto više nego 2016. godine, a premašila je čak i rekordnu 2015. godinu kada je do 11.30 sati glasalo 21,55 posto
Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...
IZBORI 2024.

Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...

Na stranicama izbori možete pregledati rezultate po izbornim jedinicama i gradovima , tj. pogledati kako se glasalo u vašem 'susjedstvu'...