Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Ispravili pogrešku: Blokirani više neće plaćati trošak ovrhe

None Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Kakva pogreška: Blokirani kojima je Vlada oprostila dug ne bi trebali po zakonu plaćati trošak ovrhe. A upravo se to dogodilo. Pravovremenom intervencijom smo tako uštedjeli stotine tisuća kuna

Građani kojima je Vlada oprostila 1,3 milijarde kuna duga ne bi po zakonu trebali snositi ni troškove ovrhe koje uključuju usluge odvjetnika, javnih bilježnika, poštarine, PDV-a...

Ali upravo se to dogodilo zbog nevjerojatne pogreške koju smo uspjeli ispraviti. Nekim građanima su računi ostali blokirani za troškove ovrha iako su državne tvrtke i institucije oprostile i dug i kamate. Nekima, koji su imali novca na računu, on je i naplaćen.

Prosvjed udruge Blokirani BLOKIRANI ĆE SE NAČEKATI Gradovi, telekomi i banke neće otpisivati dug poput Vlade!

- Nama dolaze s računa građana novci za trošak ovrhe - rekao nam je to iznenađeno jedan odvjetnik koji provodi ovrhe. Priča je zvučala nemogućom nakon što je Vlada zakonom propisala da sve državne tvrtke, ustanove i institucije trebaju otpisati blokiranima dug do 10.000 kuna. Fina je preko vikenda po tom zakonu ukupno povukla više od 381.000 naloga za plaćanje, više od 150.000 građana dobilo je otpis 1,34 milijarde kuna glavnice i kamata, a od toga je njih 6248 potpuno blokirano.

Trošak odvjetnika i bilježnika za ovrhe koje su već pokrenute ne može biti oprošten iako je država oprostila dug zbog kojeg je nastao. Morat će ga podmiriti državne institucije. Ali taj trošak nikako ne bi trebali platiti ovršeni građani.

PLENKOVIĆ: 'Otpisali smo dug za 150.000 ljudi, to je 1,3 milijarde kuna'

Pa što se dogodilo? Neke državne tvrtke su dogovorile s odvjetnicima da se naplaćuju direktno od dužnika kad ovrha prođe. Fina je to u sustavu vodila kao da praktički postoje dvije ovrhe. Jedna od odvjetničkog društva, a druga od tvrtke.

- To je pogrešno. To je samo jedna ovrha. Spremni smo vratiti novce, ali Fina bi trebala ispraviti propust jer ne znamo koliko je još tisuća građana u istoj situaciji - kaže nam taj odvjetnik.

Kad smo o problemu obavijestili Finu, prvo su mislili da je riječ o pojedinačnom slučaju i ekscesu. No onda smo ih spojili s odvjetnikom te je utvrđen zaista pogrešan obrazac i primjena.

- Zahvaljujemo 24sata što su nas upozorili. Odmah ćemo prekontrolirati cijeli sustav i ispraviti pogrešku. Građani ne moraju brinuti, onima koje su dodatne blokade ostale bit će maknute. Obavijestit ćemo i ovrhovoditelje o nužnosti povrata novca - rekla nam je Vinka Ilak, savjetnica uprave Fine.

Pravovremenom intervencijom smo tako uštedjeli stotine tisuća kuna i birokratske zavrzlame onima kojima je dug oprošten.

Komentari (103)
  • Susjedi u zgradi mojih roditelja nisu više od 15godina platili ni jedan račun za pričuvu, grijanje (zajednička toplana) imaju 3plaće u kući akademski ljudi. I oni su pod ovrhom bili, da bi se njima sve opisalo da sve im se otpisalo! Ljudima koji su toliko bezobrazni bili da petnaest godina nisu plaćali račune, oprostite ali po kojim kriterijima su oni uspjeli ući u ovaj krug kojima će država otpisati dug? 2profesora u kućanstvu i jedan doktor. Molim vas da mi netko objasni bez sarkazma I prepucavanja kako su to uspjeli. Nije fer. Stvarno nije fer

    26. 7. 2018,   22:10
  • Dakle, troškove ovrhe plaća država, odnosno oni građani, koji su uredno plaćali svoje obveze?! Ma bravo!

    26. 7. 2018,   21:42
  • Ako tko u ovoj državi treba biti “blokiran”, onda je to Markov trg, i to nebitno čija Vlada se nalazila tamo, ova ili ona, lijeva ili desna... Blokirati ih i ne puštati ih van dokle god napokon ne počnu iskreno i pošteno voditi brigu o interesima ove opustošene zemlje i njezinog napaćenog naroda ! Imamo za to ne 24 milijuna razloga (iznos dvije nove limuzine), nego 60 milijardi razloga ( iznos pokradenog koji je otprilike isti iznosu ukupnog vanjskog duga ) ! Nema se za bolesne, nema se za obespravljene, nema se za nove bolnice, škole, vrtiće, nema se za demografiju... izumiremo, iseljavamo, ali nikoga nije baš briga...Blokirajmo ih da ni ne mogu ući u svoje nove blindirane skupocjene limuzine,

    26. 7. 2018,   22:19