Obavijesti

News

Komentari 103

Ispravili pogrešku: Blokirani više neće plaćati trošak ovrhe

Ispravili pogrešku: Blokirani više neće plaćati trošak ovrhe
1

Kakva pogreška: Blokirani kojima je Vlada oprostila dug ne bi trebali po zakonu plaćati trošak ovrhe. A upravo se to dogodilo. Pravovremenom intervencijom smo tako uštedjeli stotine tisuća kuna

VIDEO

Građani kojima je Vlada oprostila 1,3 milijarde kuna duga ne bi po zakonu trebali snositi ni troškove ovrhe koje uključuju usluge odvjetnika, javnih bilježnika, poštarine, PDV-a...

Ali upravo se to dogodilo zbog nevjerojatne pogreške koju smo uspjeli ispraviti. Nekim građanima su računi ostali blokirani za troškove ovrha iako su državne tvrtke i institucije oprostile i dug i kamate. Nekima, koji su imali novca na računu, on je i naplaćen.

Gradovi, telekomi i banke neće otpisivati dug poput Vlade!
Gradovi, telekomi i banke neće otpisivati dug poput Vlade!

- Nama dolaze s računa građana novci za trošak ovrhe - rekao nam je to iznenađeno jedan odvjetnik koji provodi ovrhe. Priča je zvučala nemogućom nakon što je Vlada zakonom propisala da sve državne tvrtke, ustanove i institucije trebaju otpisati blokiranima dug do 10.000 kuna. Fina je preko vikenda po tom zakonu ukupno povukla više od 381.000 naloga za plaćanje, više od 150.000 građana dobilo je otpis 1,34 milijarde kuna glavnice i kamata, a od toga je njih 6248 potpuno blokirano.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Trošak odvjetnika i bilježnika za ovrhe koje su već pokrenute ne može biti oprošten iako je država oprostila dug zbog kojeg je nastao. Morat će ga podmiriti državne institucije. Ali taj trošak nikako ne bi trebali platiti ovršeni građani.

'Otpisali smo dug za 150.000 ljudi, to je 1,3 milijarde kuna'
'Otpisali smo dug za 150.000 ljudi, to je 1,3 milijarde kuna'

Pa što se dogodilo? Neke državne tvrtke su dogovorile s odvjetnicima da se naplaćuju direktno od dužnika kad ovrha prođe. Fina je to u sustavu vodila kao da praktički postoje dvije ovrhe. Jedna od odvjetničkog društva, a druga od tvrtke.

- To je pogrešno. To je samo jedna ovrha. Spremni smo vratiti novce, ali Fina bi trebala ispraviti propust jer ne znamo koliko je još tisuća građana u istoj situaciji - kaže nam taj odvjetnik.

Kad smo o problemu obavijestili Finu, prvo su mislili da je riječ o pojedinačnom slučaju i ekscesu. No onda smo ih spojili s odvjetnikom te je utvrđen zaista pogrešan obrazac i primjena.

- Zahvaljujemo 24sata što su nas upozorili. Odmah ćemo prekontrolirati cijeli sustav i ispraviti pogrešku. Građani ne moraju brinuti, onima koje su dodatne blokade ostale bit će maknute. Obavijestit ćemo i ovrhovoditelje o nužnosti povrata novca - rekla nam je Vinka Ilak, savjetnica uprave Fine.

Pravovremenom intervencijom smo tako uštedjeli stotine tisuća kuna i birokratske zavrzlame onima kojima je dug oprošten.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 103
VIDEO

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'
NAKON IZBORNE NOĆI

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'

Kao i do sada, ja ću se i u ovoj situaciji do kraja držati slova i duha hrvatskog Ustava - napisao je Milanović
Izrael napao Iran. Odjekuju eksplozije: 'Proračunata osveta. Pokazali su da ih mogu probiti'.
IZ MINUTE U MINUTU

Izrael napao Iran. Odjekuju eksplozije: 'Proračunata osveta. Pokazali su da ih mogu probiti'.

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer