Obavijesti

News

Komentari 7

Isprobali smo bacanje sjekire na Velesajmu: 'Ubili smo stres'

Isprobali smo bacanje sjekire na Velesajmu: 'Ubili smo stres'
14

Svi bacači bacaju 365 centimetara udaljeni od drvene mete. Nju čine jelove daske u koje se oštrica lakše zabija. Bacati se može s jednom rukom ili dvije

VIDEO

Nemoj ovo pokušavati kod kuće, prvo je što mi je prošlo kroz glavu kad sam počeo bacati sjekire na zagrebačkom Velesajmu. Doma mi ne bi dali da se ovako fino zabavim.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

01:10

Kolegica i ja otišli smo provjeriti što nudi novi sport u novootvorenoj Axe Throwing Areni u paviljonu 35. U dvoranu smo ušli, naravno, puni elana i priča kako će Zagreb napokon dobiti svog Zagora - Duha sa sjekirom. No da nije sve u snazi i umijeću cijepanja drva za roštilj rekao nam je instruktor Luka Rendulić.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Tresak sjekire u metu i njezin ne spektakularni pad na tlo itekako odzvanja u 200 kvadrata arene i združenog joj kafića. Dok nam je Luka pojašnjavao tehniku, tješio nas je da neuspjeh zabadanja sjekire nije strašan. Sve dok svira glasna muzika.

- Svi moraju naravno paziti na svoju sigurnost. Zato se svaka meta gađa jednom sjekirom, a po njih natjecatelji idu istovremeno. Od otvaranja arene nismo imali nikakvih problema niti ozljeda. Ako ste oprezni, zabava je zagarantirana - ispričao nam je Luka dok je pojašnjavao pravila igre.

Svi bacači bacaju 365 centimetara udaljeni od drvene mete. Nju čine jelove daske u koje se oštrica lakše zabija. Bacati se može s jednom rukom ili dvije. Dok je meni, starom igraču rukometa bilo lakše izbaciti sjekiru jednom, kolegica se klela da njenoj tehnici više odgovara izbačaj s dvije preko glave.

Najavite što ćete točno gađati 

S obzirom na to da dolazi iz sinjske krajine, već nakon nekoliko pokušaja gađala je ‘u sridu’. Samo smo čekali kad će iza ugla limeni orkestar proslaviti svaki pogodak. Načini i modeli igre gađanja mogu biti beskonačni i ovise o tome što ste si zamislili. Oni s više iskustva iz pikada, svakim pogotkom mogu oduzimati od 301. No za početnike je nekada dobro, pogotovo za samopouzdanje, samo zabiti u metu.

- Najvažnija je tehnika i da dobijete osjećaj za to bacanje. Linija je točno proračunata da vam se u bacanju sjekira mora jednom zarotirati te se potom zabiti u metu. Mi u ponudi imamo ove od 600 grama. Smiju se koristiti samo one koje mi dajemo i igrači ne smiju donositi svoje - iznio je Luka dio osnovnih instrukcija.

Crvena točka i središte mete nosi šest bodova, dok dvije plave točke predstavljaju takozvani Killshot. One u igri nose po osam bodova, no prije bacanja morate najaviti kako gađate upravo njih. Inače bi pogodci bili dio slučajnosti.

Zarazno kao kokice 

- Zasad najmlađi igrači s pratnjom moraju imati barem 12 godina. No mogu li sudjelovati u igri je zapravo individualno te svi moraju proći instrukcije o sigurnosti - upozorava Luka. Drške na svim sjekirama su drvene zbog sigurnosti natjecatelja. Da su postavili metalne ili plastične, one bi se bolje odbijale od podloge i postojala bi opasnost da se nakon lošeg bacanja vrate nazad do bacača.

Mi nismo imali takvih problema, no priznajemo da se na naše čuđenje, nije svaka zabila u metu. No nakon sat vremena ciljanja, meta se pretvarala u švicarski sir. Iako smo se prvi put susreli s ovim sportom u kontroliranim uvjetima, shvatili smo zašto je bacanje sjekire postalo zarazno.

Ne sumnjamo da će brzo postati popularno za igranje, proslave rođendana i uredske zabave. Oni koji žele samo gledati, moći će uživati u ponudi craft piva na šanku kraj bacališta.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 7
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a