Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

'Ispucali smo legitimne načine za plaće radnicima za rujan...'

None Foto: Zarko Basic/PIXSELL

Poseg za isplatu plaća iz državnog proračuna je nemoguć, ne da ga Europska komisija, a kakvim ćemo modalitetom doći u priliku da isplatimo to ćemo znati sljedećeg tjedna, rekao je

Ministar gospodarstva Darko Horvat poručio je kako je država ispucala modalitete koji su im bili na raspolaganju za isplatu plaća radnicima Uljanika. Na pitanje jesu li počeo nabavljati novac za plaće za rujan, odgovorio je:  

- Još uvijek ne. Volio bih da se upravu pita o plaćama. Ona je ta koja mora osigurati plaće za radnike. Ponavljam da smo legitimne modalitete, koji su nam bili na raspolaganju, ispucali i trenutno legitimnog načina nema. Poseg za isplatu plaća iz državnog proračuna je nemoguć, ne da ga Europska komisija, a kakvim ćemo modalitetom doći u priliku da isplatimo, ako ne nikakve druge plaće, onda bar tri minimalca, to ćemo znati sljedećeg tjedna - kazao je Horvat. 

Predsjednik Å¡trajkaskog odbora Uljanika i sindikalni povjerenik Sindikata Istre ODLAZI ĐINO ŠVERKO Sindikalni povjerenik Uljanika dao ostavku: 'Nema više nade'

Kada su u pitanju državna jamstva naveo je kako je jedina banka koja je trenutno aktivirala državno jamstvo u iznosu od 48 milijuna eura, što je prema njegovim posljednjim informacijama plaćeno. 

- Što će nas dočekati glede narudžbi koje su u ovom trenutku otkazane, a teške su negdje oko 70-ak milijuna eura, vidjet ćemo sljedeći tjedan - izjavio je ministar. 

hup TRAŽI RJEŠENJA S BANKAMA Marić: Jamstva Uljaniku mogla bi biti opasnost za proračun...

Horvat napominje kako pokušava uvjeriti sve one, koje su naručili brodove u Uljaniku i 3. maju, a pri kraju su, da ih i završe. 

- Uspije li nam to, pritisak na proračun će biti manji, dakle, bit će na razini možda milijarde kuna. Ako se uspješno dogovorimo sa svim naručiteljima, koji su brodove krenuli graditi, a postoji perspektiva da im osiguramo financiranje i te brodove završimo, prepolovit ćemo taj pritisak na proračun - poručio je. 

AKO NE DOĐU DO NOVCA... 3. maj pred potpunim slomom: Ostaje bez ljudi i bez brodova?

Horvat je rekao i kako su stigli prvi komentari Europske komisije o planu restrukturiranja, koji su poslani u Pulu i čeka se reakcija uprave, strateškog partnera i konzultanata. 

- Ti su komentari potpuno su identični onima koje su u protekla tri-četiri mjeseca analizirajući prvi prijedlog dale stručne službe ministarstva gospodarstva i financija. Napominjemo, Europska komisija dvoji u financijsku sposobnost strateškog partnera i u programu restrukturiranja vidi preveliki doprinos države - zaključio je Horvat.

Komentari (42)
  • A sada lijepo ključ u bravu, jer za drugo i niste (žao mi radnika, ali istina je brutalna u ovome slučaju).

    19. 9. 2018,   17:05
  • Od kad je HDZ-u legitimnost bitna? Referendum je legitimni pokazatelj volje naroda čak ustavom određena jer kaže USTAV RH da je sva vlast na narodu i da sva vlast proizlazi iz VOLJE naroda, dakle nema referenduma koji se smije zabranit jer je to kršenje ustava... Hočemo još o legitimitetu? BORG je napisao LEX zakon kako bi LEGITIMNO isisao POLA MILIJARDE kuna pred očima ovac... pardon aroda i nikom ništa, sve je "legitimno"!

    19. 9. 2018,   17:01
  • Zašto plaćati radnike,kada brodove možemo narućiti u siromašnim državama kao što su npr Nizozemska ili Norveška ?

    19. 9. 2018,   17:34