Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Ispuhali se 'žuti prsluci': Sve slabiji odaziv na prosvjedima

None Foto: CHARLES PLATIAU/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL 4

Današnji prosvjedi uslijedili su tri dana nakon onih povodom Međunarodnog praznika rada koji su u čitavoj Francuskoj okupili između 150.000 i 300.000 ljudi.

Odaziv na prosvjede žutih prsluka diljem Francuske u subotu, 25. vikend zaredom, bio je u prilično nizak i čitav pokret čini se da pomalo jenjava.

Ministarstvo unutarnjih poslova je broj okupljenih na ulicama gradova do 12 sati procijenilo na 3600, u odnosu na 5500 u isto vrijeme tijekom prošlog vikenda. 

Današnji prosvjedi uslijedili su tri dana nakon onih povodom Međunarodnog praznika rada koji se tradicionalno održavaju u Parizu a okupili su u čitavoj Francuskoj između, po različitim procjenama, 150.000 i 300.000 ljudi. 

Protesters wearing yellow vests attend a demonstration in Paris | Autor: CHARLES PLATIAU/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL Foto: CHARLES PLATIAU/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL

Pritom su se u glavnome gradu Francuske prosvjednici žestoko sukobili s pripadnicima snaga sigurnosti. 

U današnjim demonstracijama žutih prsluka u Parizu se okupilo tek nekoliko stotina prosvjednika.

Mediji su izvijestili o manjim sukobima između prosvjednika i policije u Lyonu. U La Roche-sur-Yonu, gradu u čijem su središtu prosvjedi zabranjeni, policija je na demonstrante bacila suzavac.

Pokret i prosvjedi, počeli su prije pola godine kao izraz nezadovoljstva protiv rastuće cijene goriva, no preuzeli su "širu ulogu". Sada su simbol nezadovoljstva predsjednikom Emmanuelom Macronom.

Komentari (5)
  • Zašto niste pisali proteklih dana kada ih je bilo 300 tisuća, nego danas... Jad i bijeda. I onda očekujete da vas žalimo kada kmečite kako ste ugroženi, kako nemate slobodu i to

    4. 5. 2019,   20:17
  • ...ha..ha..prozirni ste..

    4. 5. 2019,   22:42
  • Vrlo losa propaganda odnosno pokusaj da se medijski prikazuje kako zuti prsluci jenjavaju kako se nebi prosirili na ostale zemlje u Europi. Zapitajno se zasto radnici Uljanika i 3 Maja nisu obukli zute prsluke i povukli veliku masu nezadovoljnih u rjesavanje pljacke,korupccije

    4. 5. 2019,   19:45