Obavijesti

News

Komentari 358

Istanbulskom žele promijeniti izborni zakon i doći na vlast

Istanbulskom žele promijeniti izborni zakon i doći na vlast
1

Novi broj tjednika Express donosi: Pakleni plan - prvo preplašiti narod rodnom ideologijom, a onda neka nam potpišu za izmjene zakona kojim HDZ i SDP padaju...

VIDEO

Je li cijela priča o rodnoj ideologiji i protivljenje Istanbulskoj konvenciji bila samo paravan i odskočna daska kako bi se u Hrvatskoj progurao novi izborni sustav koji bi ograničio prava manjina te u Sabor doveo ekstremno desne i klerikalne pojedince? Izgleda da jeste. Protivljenje Istanbulskoj konvenciji je preraslo u skupljanje potpisa za promjenu izbornog sustava u, čini se, još jednoj vrlo vještoj manipulaciji udruga poput U ime obitelji, Vigilare i raznih građanskih inicijativa u kojima se redovito vrte jedni te isti ljudi.

- Istanbulska konvencija je samo početna točka za obuhvatnije promjene. Vrijeme je da se izmijeni izborni sustav koji će omogućiti promjene za sve - poručio je Zvonimir Troskot iz nove inicijative Narod odlučuje, a s njim je pred Saborom bila i Sanja Bilač, jedna od glavnih organizatorica prosvjeda u Splitu protiv Istanbulske konvencije.

'Polemika o Istanbulskoj trajala je dugo i podijelila je društvo'
'Polemika o Istanbulskoj trajala je dugo i podijelila je društvo'

'Želimo demokratizaciju sustava'

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Plašenje konvencijom koja bi trebala donijeti bolju zaštitu žena od nasilja tako je dobilo sasvim novi oblik. Portal Željke Markić narod.hr i njezina Udruga u ime obitelji, kao i udruga Vigilare Johna Vice Batarela, više uopće ne spominju Istanbulsku konvenciju. Smatraju da je referendum kojim bi se osporila njezina primjena u Hrvatskoj i nepotreban, nego pokušavaju objasniti kako je pravi način da se spriječi neka nova Istanbulska konvencija promjena cijelog izbornog sustava.

- Smatramo da je najbolji odgovor na ratifikaciju Istanbulske konvencije i najučinkovitiji način za njezinu deratifikaciju – referendum za demokratizaciju izbornog sustava! - stoji u apelu Vigilarea i pozivu volonterima na prikupljanje potpisa.

'Tko je za Istanbulsku ne može se pričestiti dok se ne pokaje'
'Tko je za Istanbulsku ne može se pričestiti dok se ne pokaje'

Prikupljanje potpisa i za to da se raspiše referendum koji bi poništio ratifikaciju Istanbulske konvencije, ali i za promjenu izbornog sustava održavat će se u istom periodu. Između 13. i 27. svibnja. Inicijativa Istina o Istanbulskoj, koju koordinira Kristina Pavlović, sestra Hrastovca Ladislava Ilčića, kaže kako oni prikupljaju samo potpise za otkazivanje ratifikacije Istanbulske.

- Još nismo dogovorili hoće li se mjesta prikupljanja potpisa za dva referenduma podudarati. Javilo nam se već mnogo volontera i prikupljamo samo potpise za otkazivanje Istanbulske - rekla nam je Pavlović i dodaje kako je njihova inicijativa također za izmjenu izbornog sustava, ali da se to može raditi kasnije.

Potpisi za obje inicijative skupljaju se u isto vrijeme

Međutim, potpisi za obje inicijative prikupljaju se u isto vrijeme, obje inicijative su izrasle na protivljenju Istanbulskoj konvenciji, a ako budu na istim lokacijama i štandovima, jasno je da će mnoge dovesti u zabludu. Jer protivljenje Istanbulskoj, za koju se otpočetka sumnjalo da je politički projekt kojemu je cilj zauzimanje prostora desno od centra, a ne svjetonazorsko pitanje, ovim referendumima dobiva i svoju potvrdu. Onaj tko poželi dati potpis protiv Istanbulske, vrlo vjerojatno će dati potpis i na drugi list “u paketu”, pa makar slabo razumio izborni sustav. A referendum o promjeni izbornog sustava umotan je u veću demokratizaciju društva, bolju i veću izlaznost građana na izbore, njihovu bolju zastupljenost... Ali ispod tog celofana krije se bespoštedna borba za vlast.

Vlada: 'Za Istanbulsku smo izdvojili milijun i 490 tisuća kn'
Vlada: 'Za Istanbulsku smo izdvojili milijun i 490 tisuća kn'

Prije dvije godine U ime obitelji i Vigilare su na krilima referenduma o braku pokušali progurati slične promjene. Nisu prikupili dovoljno potpisa. Sad je opet u osnovi uvođenje tri preferencijalna glasa na izborima, odnosno da bi svaki birač mogao zaokružiti tri imena zastupnika i maknuti prag od 10 posto kako bi on prošao u Sabor.

'Zastupnici bi bili odgovorniji biračima'

- Tri preferencijska glasa bez praga spriječit će ulazak u Sabor stranaka bez potpore građana na zajedničkim listama s ‘velikim’ strankama – na temelju predizbornih koalicijskih dogovora šefa stranaka. Na primjer, ako HDZ ili SDP žele u Sabor uvesti HNS, stranku koju podupire oko 1,5% birača, neće više moći jamčiti svojem ‘partneru’ da će njegov kandidat ući u Sabor, jer ulazak u Sabor određuje broj preferencijskih glasova.

'Hrvatska protiv Istanbulske' želi mijenjati izborni sustav
'Hrvatska protiv Istanbulske' želi  mijenjati izborni sustav

Tako će šef jedne stranke moći na svoju listu staviti na prvo mjesto kandidata druge stranke – ali ako taj kandidat ne dobije najveći broj glasova birača (preferencijskih glasova) – on neće ući u Sabor - stoji u obrazloženju inicijative Narod odlučuje objavljenom na Markićkinu portalu. Time podsjećaju da bi zastupnici bili odgovorniji biračima pa se ne bi više moglo dogoditi da, kao u slučaju Istanbulske konvencije, glasuju, po njima, isključivo zbog stranačke stege.

>>>>Cijeli tekst pročitajte u novom Expressu

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 358
VIDEO

Ava Karabatić dobila je više glasova od Plenkijeve ministrice kulture Obuljen Koržinek!
SPEKTAKL

Ava Karabatić dobila je više glasova od Plenkijeve ministrice kulture Obuljen Koržinek!

Lani sam u ovo vrijeme bila doma u alkoholiziranom stanju. Ovo je veliki uspjeh za mene i moj mali tim velikih ljudi, rekla je Karabatić

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'
NAKON IZBORNE NOĆI

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'

Kao i do sada, ja ću se i u ovoj situaciji do kraja držati slova i duha hrvatskog Ustava - napisao je Milanović
Ovo su 'preskakači' izbora: U Sabor idu Vučemilović, Zurovec, Stier, Bartulica, Krstičević...
PREFERENCIJALNI GLASOVI

Ovo su 'preskakači' izbora: U Sabor idu Vučemilović, Zurovec, Stier, Bartulica, Krstičević...

Preferencijalni glasovi su skinuli mandate Mostu, Domovinskom pokretu, PGS-u, ali otkrili i stranačke netrpeljivosti i pomrsili planove šefovima stranaka. Čačić i Glavašević ipak neće u Sabor