Obavijesti

News

Komentari 382

Istanbulsku usvajaju uz izjavu: 'Ne sadrži rodnu ideologiju...'

Istanbulsku usvajaju uz izjavu: 'Ne sadrži rodnu ideologiju...'
1

Poljska je pri ratifikaciji dala izjavu da će Konvenciju primjenjivati u skladu sa svojim ustavom, dok bi Hrvatska tek konstatirala da ona jest u skladu s hrvatskim Ustavom...

VIDEO

Interpretativna izjava koju bi uz Istanbulsku konvenciju trebao prihvatiti Sabor bit će dio samog zakona o ratifikaciji Konvencije, a kako doznaje Večernji list iz Vladi bliskih krugova, sadržavat će formulaciju da je Istanbulska konvencija u skladu s hrvatskim Ustavom i da ne sadrži rodnu ideologiju.

Udovice protiv Istanbulske: 'Ona rastače naš identitet...'
Udovice protiv Istanbulske: 'Ona rastače naš identitet...'

U izjavi uz Konvenciju na vlastiti Ustav pozivala se i Poljska, što je izazvalo oštru reakciju nekoliko članica Vijeća Europe koje su uvjerene da je riječ o nedopuštenom sužavanju opsega Konvencije. Izvori Večernjeg, međutim, tumače da se Hrvatskoj, primijeni li ovakav model, to ne može dogoditi.

'Ne mogu podržati Konvenciju, trebamo glasovati po savjesti'
'Ne mogu podržati Konvenciju, trebamo glasovati po savjesti'

Naime, Poljska je pri ratifikaciji dala izjavu da će Konvenciju primjenjivati u skladu sa svojim ustavom, dok bi Hrvatska tek konstatirala da ona jest u skladu s hrvatskim Ustavom. 

Divjak na Fejsu: 'Ratificirajmo Konvenciju, dosta je bilo priče'
Divjak na Fejsu: 'Ratificirajmo Konvenciju, dosta je bilo priče'

Predloženom formulacijom Plenković bi odjednom mogao ubiti dvije muhe – onemogućiti da izjava koja se prilaže uz konvenciju iziritira oporbu, na čije će glasove morati računati, s obzirom na otpore Konvenciji iz dijela HDZ-a, i ujedno deklarirati da u dokumentu nema rodne ideologije, crvene krpe za konzervativne stranke i udruge, ali i hrvatske biskupe.

Jandroković: Ne vjerujem u raskol zbog Istanbulske

Glavni tajnik HDZ-a i predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković izjavio je u subotu u Osijeku kako ne vjeruje da bi zbog rasprava o Istanbulskoj konvenciji (IK) moglo doći do raslojavanja i podjela u HDZ-u, naglasivši da je HDZ velika stranka koja pokriva veliki dio političkog spektra, a članovi o svim temama vrlo otvoreno razgovaraju.

Nakon sjednice proširenog osječko-baranjskog Županijskog odbora HDZ-a na upit novinara hoće li najava unutarstranačkog referenduma o Istanbulskoj konvenciji značiti početak raslojavanja i ozbiljnijih podjela u stranci Jandroković je u izjavi novinarima kazao kako ne vjeruje u takvu mogućnost. HDZ je velika stranka, koja pokriva veliki dio političkog spektra, tako da kod naših članova postoje različita razmišljanja o nekim temama, i nismo to nikad skrivali, istaknuo je Jandroković.

 Dodao je kako se o svim tim temama u HDZ-u danas vrlo otvoreno razgovara.  Rekao je da je i na današnjem sastanku bilo članova koji su propitivali zašto se to treba učiniti u ovome trenutku, ali je nakon argumentirane rasprave bilo "potpuno jasno da je velika većina članica i članova stranke na crti politike koju vodi predsjednik HDZ-a Andrej Plenković".

"Nema potrebe za referndumom unutar HDZ-a o Istanbulskoj" 

Predsjednik Vlade i predsjednik HDZ Andrej Plenković izjavio je u subotu u Stonu da nema potrebe za raspisivanjem referenduma unutar HDZ-a u vezi s Istanbulskom konvencijom (IK), dodavši kako je bitni smisao te konvencije Vijeća Europe zaštita žena od nasilja i nasilja u obitelji

"Ne, nema nikakve potrebe za bilo kakvim unutarstranačkim referendumom oko ovog pitanja (IK)", odgovorio je Plenković na novinarska pitanja kako komentira neke prijedloge iz zadarskog HDZ-a da se glede Istanbulske konvencije raspiše referendum u HDZ-u.

 Dodao je kako ne postoji dokument HDZ-a "u bilo kojoj fazi otkad postoji ova konvencija (IK), koji bi rekao da je HDZ protiv: "Dakle, to je temeljno", rekao je Plenković. 

Smatra kako treba samo još malo na županijskoj razini i u HDZ-ovim organizacija pojasniti bit konvencije.

"Ponavljam još jednom, smisao konvencije Vijeća Europe je zaštita žena od nasilja i nasilja u obitelji i trebamo otkloniti sve ove teme koje su u eteru a ne stoje", istaknuo je predsjednik HDZ-a i Vlade RH Plenković.

Dodao je kako nema nikakvog učinka te konvencije u smislu da se u naš pravni poredak uvodi treći spol, u smislu da se priznaju istospolni brakovi, u smislu da u našem obrazovnom sustavu u nastavnim programima morate imati homoseksualne sadržaje ili nešto tako. 

"To su sve netočnosti i nema nikakve pravne obveze koju bi Hrvatska u vezi tim preuzimala", naglasio je Plenković.
 Rekao je i kako mu se čini da postoji strah "od nadzornog tijela jedne konvencije koji se zove GREVIO", dodavši da veliki broj ključnih, najvažnijih konvencija Vijeća Europe ima nadzorna tijela.

"U krajnjoj liniji, Europski sud za ljudska prava je sud, ali je također nadzor provedbe konvencija borbe protiv korupcije, torture, nehumanog i ponižavajućeg ponašanja. Imamo takvih tijela koliko hoćete, Hrvatska je stranka tih konvencija i nitko se ne uzrujava," kazao je Plenković.

Što se tiče samo pojma "roda" ili "rodnog identiteta", podsjetio je, on postoji u našem sustavu već desetak godina. Napomenuo je kako ne vidi što bi "to dodatno mogla isproblematizirati jedna konvencija čija je svrha duboko kršćanska."

Plenković je u sklopu današnjeg posjeta Pelješcu i Stonu posjetio tradicionalnu manifestaciju "Dani malostonske kamenice."
 

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 382
VIDEO

Obrađeno više od 99,5 posto biračkih mjesta: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Obrađeno više od 99,5 posto biračkih mjesta: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11

Nakon objave prvih rezultata u HDZ-u je zavladalo oduševljenje, a u SDP-u razočaranje. Cijelo vrijeme traje prebrojavanje, ali SDP se ne miče sa 42 mandata...

UŽIVO Gužve na biralištima! Mnogi se žale da ih nema na listi. DIP se oglasio o izlaznosti
IZ MINUTE U MINUTU

UŽIVO Gužve na biralištima! Mnogi se žale da ih nema na listi. DIP se oglasio o izlaznosti

Hrvatska bira 11. saziv Sabora odnosno 151 zastupnika. Građani svoje pravo mogu iskoristiti do 19 sati, kada se birališta zatvaraju
FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača
NAJVEĆA IZLAZNOST U 24 GODINE

FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača

U usporedbi s proteklim godinama, ova izlaznost je za šest postotnih poena viša nego 2020. godine, 5,3 posto više nego 2016. godine, a premašila je čak i rekordnu 2015. godinu kada je do 11.30 sati glasalo 21,55 posto