Obavijesti

News

Komentari 11

Isto dijete može biti porezna olakšica svom ocu, ali i majci

Isto dijete može biti porezna olakšica svom ocu, ali i majci
1

Obračun poreza za većinu građana je automatski, no tko želi iskoristiti povlastice ili odustati od njih, mora to prijaviti do 28. veljače. Kasnije se ne može žaliti

VIDEO

Bračni par ima jedno dijete i oboje neto plaće nešto malo iznad 3800 kuna. Majka, primjerice, 4800, a otac 4500 kuna. Dijete je prijavljeno na poreznoj kartici majke. Oni imaju pravo rasporediti odbitak za dijete, rekao je profesor Toni Milun.

- U ovom slučaju, 60 posto može ostati na poreznoj kartici majke, a 40 posto se može prebaciti ocu. I otac će dobiti povrat poreza od 2500 kuna. Mnogo građana to ne zna, a imaju pravo na to - dodao je Toni Milun, predavač na Algebri.

Kako bi to pravo mogli ostvariti, moraju do 28. veljače ove godine nadležnoj ispostavi Porezne uprave predati ZPP-DOH obrazac za priznavanjem prava u posebnom postupku.

Osim pismeno, zahtjev mogu predati i preko sustava e-građani. Znači, oni kojima bi Porezna inače automatski obračunala porez na dohodak u posebnom postupku, žele li da im priznaju uzdržavanog člana, raspodjelu odbitka ili olakšice, moraju ispuniti obrazac ZPP-DOH.

Većina građana ne treba predavati porezne prijave. No godišnju prijavu poreza na dohodak moraju predati članovi posade broda u međunarodnoj plovidbi te oni koji su ostvarili dohodak od samostalne djelatnosti, kao što su obrtnici i umjetnici. Prijavu trebaju predati na obrascu DOH, a na e-građani to mogu samo ako imaju četvrti, najviši stupanj autorizacije.

- Uz obrazac ZPP-DOH ne treba prilagati izvatke iz matice vjenčanih ili registra životnog partnerstva, jer Porezna ima u njih uvid - piše na stranicama Porezne. No navode da dokumente mogu tražiti u daljnjem poreznom postupku.

Ono što Porezna ne vidi, nego svatko treba za sebe izračunati, porezni je odbitak za djecu.

- Budući da je računica za svaku obitelj drugačija, moji studenti s Algebre i ja izradili smo aplikaciju koja računa postotak koji se prebacuje na drugog roditelja i iznos koji ćete dobiti. Upišite u YouTube ‘Porezna prijava i povrat poreza za 2018.’ te ćete dobiti video s detaljnim uputama kako popuniti ZPP-DOH obrazac, a ispod videa je link na kojemu možete skinuti aplikaciju. Može se koristiti ako imate jedno ili dvoje djece prijavljene na jednog roditelja. Snimljena je lani, ali se ništa nije mijenjalo - pojasnio je profesor Toni Milun.

Naveo je još primjera.

- Roditelji imaju punoljetnu djecu koja su se lani htjela zaposliti i zaraditi više od 15.000 kuna. Zato su ih roditelji odjavili sa svoje porezne kartice. Ali je dijete zaradilo manje od 15.000 kuna i roditelj ga do kraja veljače ima pravo vratiti na poreznu karticu, ali kao uzdržavanog člana. Može dobiti i do 6000 kuna povrata poreza - pojasnio je profesor Milun.

Napomenuo je da iznos za povrat ovisi kolika su primanja roditelja, ima li još djece ili drugih uzdržavanih članova na svojoj poreznoj kartici, koliko iznosi prirez...

Povrat poreza mogu očekivati građani koji dio godine nisu radili, dio su bili zaposleni, a mjesečna primanja su im bila barem 3800 kuna i da su plaćali porez.

- Na primjer, mladić je imao plaću 5000 kuna, nema djece i bio je zaposlen samo četiri mjeseca. Može očekivati povrat poreza oko 1600 kuna - navodi Milun.

Pojasnio je da svatko ima pravo na osobni odbitak, odnosno na neoporezivih 3800 kuna po mjesecu ili još više ako na svom PK obrascu ima djecu ili uzdržavane članove, odnosno 45.600 kuna u godini dana. Ako ih nije iskoristio za svaki mjesec, onda se tijekom godišnjeg obračuna taj odbitak uračunava.

Sve više umirovljenika radi jer ima malu mirovinu. Ako je manja od 3800 kuna, a umirovljenik je radio te plaćao porez i prirez, vjerojatno će dobiti povrat poreza.

- Na primjer, mirovina je 2500 kuna, a još 1200 kuna primao je na poslu preko ugovora o radu. Bitno je napomenuti da je na cjelokupni iznos plaćao porez i prirez. Dobit će povrat poreza oko 4000 kuna. Ako mu je prilikom obračuna plaće već obračunat osobni odbitak, neće dobiti povrat - rekao je Milun.

Za većinu građana Porezna primjenjuje poseban postupak utvrđivanja godišnjeg poreza prema svojim evidencijama i ne moraju ništa napraviti. No imaju li pravo na olakšice, mogu ih zatražiti na obrascu ZPP-DOH ako već nisu navedene na poreznoj kartici. To može biti uzdržavanje članova obitelji, njihova ili vlastita invalidnost te ako se živi u slabo razvijenom mjestu I. skupine ili na području Vukovara. Doprinos za zdravstveno osiguranje i donacija mogu biti olakšice.

Članovi obitelji, da bi mogli biti olakšica, ne smiju tijekom godine zaraditi više od 15.000 kuna.

U to se ubrajaju stipendije, nagrade za izvrsnost učenika i studenata isplaćene iz proračuna ili fondova EU i drugih za obrazovanje i usavršavanje. Ne prijave li olakšice, kad Porezna provede postupak, nemaju se pravo žaliti. No oni na koje se primjenjuje taj poseban postupak utvrđivanja poreza mogu i odustati od propisanih prava, a to isto prijavljuju na obrascu ZPP-DOH.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 11
VIDEO

Kako reciklirati božićno drvce i pretvoriti ga u ukras za dom
ZA VALENTINOVO

Kako reciklirati božićno drvce i pretvoriti ga u ukras za dom

Na drvcima koja se kite za Valentinovo očekivano prevladavaju crvena i roza boja, a od ukrasa se koristi sve: od vate, božićnih kuglica, preko srca i ruža do šarenih ukrasa od slatkiša

14 genijalnijih trikova: Votka čisti madrac, a grejp kadu i WC
SUPER!

14 genijalnijih trikova: Votka čisti madrac, a grejp kadu i WC

Jastučnica će očistiti stropni ventilator, a uz nju prašina neće padati po cijeloj sobi, a kožni namještaj ne morate baciti već ga revitalizirajte pastom za cipele...
Trik kako lakše pronaći i spariti čarape koje ste izgubili u kući
VJEČNI PROBLEM

Trik kako lakše pronaći i spariti čarape koje ste izgubili u kući

Napravite ploču pa na nju vješajte čarape kojima se zagubio par. S vremenom će se na ploči naći oba para ili ćete negdje u kući naći jedan dok će vas drugi par čekati na zidu