Obavijesti

News

Komentari 20

Isto se obukli i spakirali kofer, pa popili smrtonosni napitak...

Isto se obukli i spakirali kofer, pa popili smrtonosni napitak...
1

Za njih je smrt bila spas od predstojećeg smaka svijeta i "prelazak u višu sferu". Prošlo je 20 godina otkad je 39 članova sekte Vrata Raja popilo votku sa velikom količinom sredstava za spavanje

VIDEO

To su bile snimke koje su prije 20 godina šokirale svijet. Iz luksuzne vile u blizini kalifornijskog San Diega 39 leševa je izneseno. Svi su bili članovi sekte "Heaven's Gate" (Vrata raja) - 18 muškaraca i 21 žena.

Žrtve najvećeg masovnog samoubojstva u SAD-u. Svi su bili jednako odjeveni u crne majice s natpisom “Heaven’s Gate Away Team” i crne hlače te nove crne tenisice marke Nike. Kraj kreveta svatko od njih je imao kofer s uredno složenim vrećama za spavanje, spiritualnim bilješkama i balzamom za usne.

Također svatko je imao novčanicu od pet dolara. Svi su bili prikriveni velikim ljubičastim plahtama.

Članovi sekte koji su čekali 'prelazak u višu sferu' popili su votku s velikom količinom sredstava za spavanje. Neki od njih su si na glavu stavili i plastične vrećice, kako bi ubrzali djelovanje.

Odlazak u svemir

Naime, oni su vjerovali da predstoji smak svijeta i da je jedini spas odlazak svemirskim brodom. U to vrijeme se na nebu pojavio komet Hale-Bopp. Na fotografiji kometa pored njega je bila vidljiva još jedna svijetla točka.

Znanstvenici su ju kasnije identificirali kao zvijezdu, no sekta je bila uvjerena da je riječ o svemirskom brodu koji će im omogućiti napuštanje Zemlje i prelazak u viši stupanj postojanja.

Počinili su samoubojstvo kako bi se ‘pripremili’ za odlazak sa Zemlje.

Poslije je jedan preživjeli član sekte objasnio kako je ta smrt bio samo 'Prijelaz'.

- Nijedan život nije bio izgubljen. Oni su jednostavno prešli u tijelo na višoj razini - objasnio je kasnije jedan od članova sekte koji nije počinio samoubojstvo.

Živjeli su u odricanju

Sektu 'Vrata raja' osnovali su 1970-ih godina učitelj glazbe Marshall Applewhite i medicinska sestra Bonnie Nettles. Oni su vjerovali da su proroci iz Knjige otkrivenja te su građanima tvrdili da spas od smaka svijeta dolazi u obliku svemirskog broda i da će se to dogoditi prije 2000. godine. U jednom trenutku su imali više stotina sljedbenika.

Bonnie je umrla 1985. a Applewhite je skončao zajedno s ostalih 38 članova sekte tog dana. On je nekoliko mjeseci prije samoubojstva rekao da će Zemlja biti "reciklirana" i da je jedini spas "prolazak kroz Vrata raja".

Benjamin E. Zeller, američki profesor vjerskih studija u Chicagu, prije tri godine napisao je knjigu o sekti.

- Oni su se stalno selili od jednog grada u drugi na zapadu SAD-a i prekinuli su svaki kontakt s obitelji i prijateljima. Predali su svu svoju ovozemaljsku imovinu i živjeli u odricanju, bez droge, alkohola i seksualnih odnosa. Obožavali su filmove znanstvene fantastike i seriju 'Zvjezdane staze'. Njihov je uzor bio život posade svemirskog broda - objasnio je Zeller.

Vila u kojoj su se ubili kasnije je srušena jer susjedi nisu željeli da išta podsjeća na taj stravični događaj.

Dvoje članova sekte koji se nisu ubili kažu da oni uređuju web stranicu svoje sekte, šire riječi svog preminulog lidera i odgovaraju na upite znatiželjnika. Čvrsto vjeruju da će se njihov osnivač jednog dana vratiti na zemlju.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 20
VIDEO

'Sočni' detalji iz života fatalne Coco: Voljela plemića i nacista
MIRIS SKANDALA

'Sočni' detalji iz života fatalne Coco: Voljela plemića i nacista

Ljubiteljica aristokracije, milijunaša i nacista - genijalna modna ikona Coco Chanel cijelo vrijeme okupacije Francuske provela je u hotelu Ritz gdje je bila smještena nacistička vrhuška

Toranj smrti: I danas živimo u strahu da ćemo izgorjeti živi...
GRENFELL TORANJ

Toranj smrti: I danas živimo u strahu da ćemo izgorjeti živi...

Poznati londonski neboder Grenfell na današnji dan prije dvije godine planuo je kao šibica. U požaru je život izgubile 72 ljudi, dvoje ih je podleglo ozljedama u bolnici dok je 70 ljudi bilo ozlijeđeno
Sloboda i strah na Kosovu: 'Da tu nije NATO, izbio bi novi rat'
20 GODINA OD PREKRETNICE

Sloboda i strah na Kosovu: 'Da tu nije NATO, izbio bi novi rat'

NATO-ova tromjesečna intervencija zaustavila je nasilje između albanskih separatista i srpskih snaga kojima je upravljao Slobodan Milošević. Iako je nasilje zaustavljeno, dvije se strane nikada nisu pomirile u cijelosti