Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Istok Njemačke: Prijete smrću kandidatima za lokalne izbore

None Foto: Ilustracija

Odgovornost za posljednje prijetnje smrću je preuzela grupacija koja se naziva „Državni gudački orkestar“, koja je već poznata vlastima

U njemačkoj saveznoj pokrajini Tirinška su, uoči nedjeljnih lokalnih izbora u toj pokrajini, učestale prijetnje smrću istaknutim političarima.

- U pismu su mi zaprijetili da će me, ako ne obustavim predizbornu kampanju, izbosti kao što se to dogodilo kelnskoj gradonačelnici prije par godina ili da će mi postaviti bombu u automobil - rekao je glavni kandidat Kršćansko-demokratske unije (CDU) u Tirinškoj (Thüringen) Mike Mohring.

On je već prošlog mjeseca primio razglednicu u kojoj mu se zaprijetilo smrću. Na ovoj razglednici autor se poziva na ubojstvo, također demokršćanskog, političara Waltera Luebckea koji je ubijen u lipnju, a za njegovo ubojstvo je osumnjičen jedan neonacist.

Prijetnje smrću, povezane s predizbornom kampanjom u Tirinškoj, gdje se u nedjelju održavaju lokalni izbori, primio je i predsjednik stranke Zeleni Rober Habeck, kao i kandidat ove stranke u Tirinškoj Dirk Adams.

Odgovornost za posljednje prijetnje smrću je preuzela grupacija koja se naziva „Državni gudački orkestar“, koja je već poznata vlastima.

- Mi ne smijemo dopustiti širenje mržnje, nasilja i prijetnje smrću - poručio je Mohring preko Twittera.

Ministar unutarnjih poslova Tirinške Georg Maier je rekao kako vlasti ozbiljno shvaćaju prijetnje. On je potvrdio kako i premijer Tirinške Bodo Ramelow prima prijetnje.

U svezi s tim policija je izvršila pretres u stanu jednog poznatog neonaciste kod kojeg je pronađena „veća količina“ oružja.
U Tirinškoj bi ove nedjelje najveći broj glasova mogla osvojiti desno-populistička Alternativa za Njemačku (AfD). U Tirinškoj djeluje najekstremnije krilo ove stranke.

U susjednoj saveznoj pokrajini Saska-Anhalt prije nekoliko tjedana je izvršen teroristički napad s radikalno desnom pozadinom. Cilj napada je bila sinagoga u gradu Halleu.

Komentari (3)
  • najjaca mi je ova "radikalizirali se preko interneta" a prije toga bili bas fini, tolerantni i angazirani za suzivot sa domicilnim stanovnistvom. posebno su imali napredan kucni odgoj .....

    22. 10. 2019,   08:21
  • Kada bi političari ostavili Njemačku nijemcima ne bi bilo ovakvih problema. Ali kada ti policija i premijerka u tvojoj zemlji sugeriraju da mahanje nacionalne zastave može biti problematično stvari će biti samo gore.

    21. 10. 2019,   18:28
  • Bore se švabe za svoje.. jer vide da bi ovi i guze dali da se dodvore velikim silama.

    21. 10. 2019,   18:03