Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

'Istospolni parovi moraju dobiti mogućnost za posvajanje djece'

SDP-ov cilj je socijalna održivost mirovinskog sustava, a za njegovo ostvarivanje važno je realno planirati mirovinske izdatke minimalno na razini prosječnih izdataka u EU

Na tribini 'Dostojanstveno u mirovinu' SDP i Stranka umirovljenika u nedjelju su u Orahovici predstavili SDP-ov 'Plan za povećanje mirovina', a predsjednik stranke Davor Bernardić rekao je kako je cilj socijalna održivost mirovinskog sustava.

Zagreb: Sabor nastavio 8. sjednicu raspravom o doplatku za djecu PETROV: 'Djeca nastaju i odrastaju u zajednici muškarca i žene...'

Na tribini su, uz predsjednika SDP-a Bernardića sudjelovali i politički tajnik stranke Davorko Vidović i predsjednik Stranke umirovljenika Lazar Grujić, koja podržava SDP-ov Plan.

SDP-ov cilj je socijalna održivost mirovinskog sustava, a za njegovo ostvarivanje važno je realno planirati mirovinske izdatke minimalno na razini prosječnih izdataka u EU, što je za 1 posto više od sadašnjeg udjela mirovina u BDP-u u Hrvatskoj, priopćeno je iz SDP-a

Zagreb: Hrvatski sabor počeo 10. sjednicu KOLAPS SDP-A Dozidali do Bere: Ivan Pernar diše za vrat Davoru Bernardiću

Time bi se, smatraju iz SDP-a, omogućio rast prosječnih mirovina odmah za 300 kuna, što bi za veliki broj od 500.000 umirovljenika koji se sada nalaze ispod praga siromaštva, značilo ulazak u veću zonu socijalne sigurnosti.

Na tribini je također rečeno kako se SDP-ovim mjerama osigurava da umirovljenik s radnim stažom od 41 godine ima mirovinu barem u visini 75 posto svoje nekadašnje prosječne plaće, da mirovine osjetno rastu i apsolutno i u odnosu na prosječne plaće, da se u ostvarivanju mirovinskih prava u cijelosti izjednače umirovljenici iz sustava generacijske solidarnosti i kombiniranog mirovinskog sustava, te da se starijim sugrađanima koji nisu stekli pravo na mirovinu, osigura minimalna socijalna sigurnost. 

Zagreb: Sjednica Glavnog odbora SDP-a BERNARDIĆ O REJTINGU: "Ne brinite za SDP, ostvarit ćemo dobar izborni rezultat"

Kako bi mirovine dodatno rasle, na tribini je navedeno da će 'SDP uvesti dodatno treće usklađenje u jednoj godini i to s polovicom stope rasta BDP-a. U slučaju negativnog rasta, mirovine se ne bi smanjivale'.  

Sudionici su ocijenili da Vlada RH nije pristupila na odgovoran način problemima u mirovinskom sustavu i da su Vladini prijedlozi 'potpuno neprihvatljivi jer nude duži rad za manje mirovine u nepravednijem sustavu'. 

Istospolni parovi moraju dobiti mogućnost za posvajanje djece i udomiteljstvo 

Predsjednik SDP-a Bernardić se u Orahovici osvrnuo i na povlačenje iz procedure Zakona o udomiteljstvu, rekavši da će SDP uvijek biti protiv diskriminacije.

Zagreb: Bernardić i Grčić o mirovinskoj reformi SDP PROTIV REFORME Bernardić: Porezna reforma je prodavanje magle i obmana...

Dodao je kako djeca trebaju biti na prvome mjestu, a da istospolni parovi trebaju imati tretman ravnopravnih članova društva po svim pitanjima, pa tako i kada je riječ o udomljavanju i posvojenju. 

Predsjednik SDP-a naveo je i kako istospolni parovi moraju također dobiti mogućnost za posvajanje djece. To je naš stav, zaključio je Bernardić. 

Komentari (114)
  • Mos ti i Maras usvojit Vesnu Pusic

    25. 11. 2018,   14:04
  • Virus istosponog partnerstva širi se velikom brzinom i sve mi se čini da poprima pandemijske razmjere. Svjetska zdravstvena organizacija treba pod hitno nešto poduzeti da se taj virus stavi pod kontrolu.

    25. 11. 2018,   14:13
  • Protiv sam, jer nakon smrti moje mama, došla sam k tati, vidio je da sam tužna, rekao je: ja ću u svomu pomoći, ali mamu vam ne mogu nadoknaditi. To bi bilo to.

    25. 11. 2018,   14:26