Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

'Istra će ove jeseni osjetiti da uljanikovci nisu dobili plaće'

None Foto: Dusko Marusic/PIXSELL

Uljanik, osim izravnih prihoda koje donosi u proračun grada, pridonosi i prihodima raznih dobavljača. U gradskoj upravi ne raspolažu podacima koliko su smanjene uplate po osnovi poreza na dohodak

Pulsko i istarsko gospodarstvo prve će ozbiljne efekte propasti Uljanika osjetiti tek krajem ove i početkom iduće godine. Prema upućenim izvorima u gradskoj vlasti Pule te prema ocjenama analitičara, među kojima su i oni u istarskoj centrali Hrvatske gospodarske komore, zbog kolapsa Uljanika nad kojim se provodi neizvjestan stečaj još nisu primijećeni značajniji manjkovi u javnoj blagajni ili smanjenje potrošnje u trgovinama i ugostiteljstvu, javlja Glas Istre.

Ali, ti će se efekti osjetiti već za nekoliko mjeseci, najkasnije početkom 2020. godine kada se "ispuhne" financijski dobar učinak turističke sezone u Puli i cijeloj Istri. Zimski mjeseci mogli bi pokazati svu istinu o utjecaju Uljanikove sudbine na lokalno gospodarstvo te pokazati koliko je on bio stup na kojem je počivalo relativno blagostanje grada Pule i Istarske županije.

Uljanik, osim izravnih prihoda koje donosi u proračun grada, pridonosi i prihodima raznih dobavljača. U gradskoj upravi ne raspolažu podacima koliko su smanjene uplate po osnovi poreza na dohodak zbog otkaza u brodogradilištu, jer je nepoznato koliko je radnika otišlo na druga radna mjesta, a koliko ih se nalazi na Zavodu za zapošljavanje. Nije poznato ni koliko Uljanikovaca ima ostvarene uvjete za mirovinu.

Ne treba zaboraviti ni podatak kako je grad Pula u postupku stečaja Uljanik Grupe prijavio potraživanja po osnovi komunalne naknade i kamate u iznosu od 12 milijuna kuna.

Komentari (8)
  • SVUDA u uredjenom svijetu posljedice urušavanja i propasti kao što je Uljanik osjetile bi se jedino na ulicama a krivci za propast od jeseni bi bili zavisno od zemlje pred zidom ili unutar zidova sa malim prozorom sa pogledom na ogradjeno dvorište !

    11. 9. 2019,   09:55
  • Plača se ne zarađuje štrajkom.

    11. 9. 2019,   14:21
  • pa gdje su sad drugovi zoki,linić,obersnel,jakovčić,flego,a posebno miletić za koje kajin nudi dokumentaciju o kriminalu ali politika je jaća od zakona,neka im daju istrijani,nas su građane samo u zadnjoj krađi koštali 4 milijarde kn,bilo bi za zdravstvo,prosvjetu da nije lopova u istri

    11. 9. 2019,   13:52