Obavijesti

News

Komentari 3

'Istra je na glavnom briselskom trgu zakantala i zaplesala...'

'Istra je na glavnom briselskom trgu zakantala i zaplesala...'
1

Izvođenje spleta tradicionalnih istarskih plesova i rovinjskih bitinada na glavnom briselskom trgu Grand Placeu pretvorilo se u pravu turističku atrakciju. To je bio središnji događaj Tjedna Istre u Bruxellesu

VIDEO

Uz zvuke prepoznatljivih istarskih instrumenata članice i članovi Folklornog društva Pazin otplesali su rašpu, staru polku i balun te zasvirali roženice, a članovi KUD-a Marko Garbin, koji djeluje u sklopu Zajednice Talijana, izveli su bitinadu, tipičan rovinjski način pjevanja. Sličan program, izveden u podne ispred glavnog ulaza u Europski parlament, privukao je pažnju brojnih eurozastupnika, posjetitelja i prolaznika.

U sklopu manifestacije Tjedan Istre u Bruxellesu u zgradi Parlamenta postavljena je izložba fotografija pod nazivom „Life in Istria”. Na dvadesetak fotografija prikazani su prepoznatljivi istarski motivi i trenuci iz svakodnevice žitelja Istre. Posebno su zapažene fotografije koje su snimili članovi foto grupe rovinjske osnovne škole Jurja Dobrile.

- Kao što je Istra jedinstvena u Republici Hrvatskoj takvu je želimo prikazati u cijeloj Europskoj uniji, s njezinim posebnostima, prirodnim i kulturnim, ali i nematerijalnim bogatstvima, s kojima svaki dan živimo u Istri - istaknuo je pazinski gradonačelnik Renato Krulčić koji je, zajedno s gradonačelnikom Labina Valterom Glavičićem i čelnikom Buzeta Sinišom Žulićem, nazočio otvorenju izložbe u Europskom parlamentu.

- Istra je regija puna simbola i ponosan sam što smo mnoge od njih donijeli u Bruxelles - naglasio je zastupnik Ivan Jakovčić, domaćin Tjedna Istre u Bruxellesu, u obraćanju uzvanicima i gostima svečanog otvaranja izložbe.

- Na ovoj izložbi fotografija prikazan je niz takvih simbola.  No istaknuo bih i dio glazbeno-plesnog programa u kojem su rovinjske bitinade te rožnice i balun predstavljeni u živo. Istarski ples i pjesma izvedeni ispred zgrade Europskog parlamenta posebno su me oduševili. Siguran sam da će u video snimci tih pjesmama i plesova uživati i gledatelji u Istri. Jer Istra je u Bruxellesu, na glavnom gradskom trgu te ispred Europskog parlamenta, zakantala i zaplesala -  poručio je zastupnik Jakovčić. 
 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a
Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović je najavio svoju konferenciju
POSTIZBORNI PREGOVORI

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović je najavio svoju konferenciju

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1