Obavijesti

News

Komentari 160

Istra skuplja od juga: 'Oni koji podmeću uvozno rade štetu'

Istra skuplja od juga: 'Oni koji podmeću uvozno rade štetu'
11

OBROCI, ODJEĆA, VOĆE I POVRĆE Vodu je u nekim mjestima bolje točiti doma i nositi sa sobom. Pola litre obične vode u Rovinju je paprenih 20 kn. Usporedbe radi, litra eurosupera 95 je malo iznad deset kuna

VIDEO

Bez stotinjak kuna u džepu bolje je četveročlanoj obitelji da u Rovinju ne kreće na plažu. Ako bi jedan roditelj u kafiću kraj plaže popio samo jedno najjeftinije svijetlo pivo od pola litre, a drugi veliku kavu s mlijekom i bocu vode, također od pola litre, te ako bi djeci kupili po kuglicu sladoleda, to će ih stajati u Rovinju čak 82 kune.

POGLEDAJTE VIDEO: CIJENE NA JADRANU

Pokretanje videa...

01:36

U patroli 24sata obišli smo desetak plaža na Jadranu, provjerili ponudu i popisali cijene. Istra se potvrdila tradicionalno najskupljom, a jeftinije je na omiljenim destinacijama Zagrepčana - područje Kvarnera, prvenstveno Krk, Crikvenica i Novi Vinodolski. Za istu narudžbu tamo gosti prođu 30-ak kuna jeftinije nego u Istri.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Usporedili smo cijene na plažama u Poreču, Rovinju, Malinskoj, Novom Vinodolskom, Vodicama, Splitu te na Murteru i Tučepima. Veliki macchiato najskuplji je bio u Rovinju gdje će nas ovaj mali gušt stajati 15 kuna. Najjeftinija šalica takve kave bila je u Crikvenici, osam kuna, čak jeftinije nego u većini kafića u Zagrebu.

S pivom je raspon cijena malo veći. Tražili smo koliko je najjeftinije svijetlo pivo od pola litre. Opet, Rovinj drži tron jer je tamo ono bilo najskuplje u našoj patroli - 30 kuna. Podsjetimo - tražili smo najjeftiniji lager.

Najjeftinije pivo od 15 kuna našli smo u više mjesta - u Crikvenici, Splitu, Malinskoj na Krku, Vodicama... Na Rabu i u Poreču najjeftinije pivo koje smo našli na plažama bilo je 25 kuna. Tko voli okretati runde za prijatelje, dobro je da to zna.

Vodu je u nekim mjestima bolje točiti doma i nositi sa sobom. Pola litre obične vode u Rovinju je paprenih 20 kuna. Usporedbe radi, litra najprodavanijeg benzina eurosuper 95 je malo iznad deset kuna.

Dakle, pola litre vode boce u Rovinju isto je kao dvije litre benzina.

Na plažama samo zalogajčići

Jasno je da i ugostitelji moraju zaraditi, ali razgovarajući s onima u Vodicama doznali smo da se tamo cijene dogovaraju između ugostitelja i trgovaca kako se ne bi pojavio netko s “nelojalno” preniskim cijenama.

Tako nam je prodavačica na jednom prodajnome mjestu pojasnila zašto je i kod njih u Vodicama pola litre vode u boci 20 kuna. Ali na plažama i oko njih vrijedi pravilo komocije. Tko želi popiti vodu u kafiću na plaži, platit će tu komociju.

Malo je jeftinija možda na kiosku, a stotinjak metara dalje u prodavaonici ima je za upola manje novca. Tako je u Malinskoj u krugu plaže bilo vode od 10 do 18 kuna.

Rovinj je iskočio po još jednom ekstremu - trokut pizza na plaži bila je 25 kuna, u drugim mjestima između 10 i 15 kuna. Istini za volju, nismo u svim mjestima našli pizzu na plaži, nego u blizini plaže, na samo nekoliko minuta hoda.

Iako je u Rovinju komad pizze bio 25 kuna (a riječ je o zaista velikom komadu pizze), mogu se naći i jeftinije, između 12 i 15 kuna po komadu ako se po njih prošeta do pekarnice.

Bacvice kupaci

U našem obilasku primijetili smo da je ponuda na dosta gradskih plaža slaba i da se svodi na kafiće. Izbor hrane u mnogim mjestima nije velik, štoviše, vrlo je skroman.

Uglavnom se svodi na zalogajčiće koji se jedu s nogu, a po pravu hranu treba otići do grada. Ipak, pokušali smo izračunati koliko bi četveročlanu obitelj stajalo da pojedu na plaži komad pizze i sendvič te da svi sjednu u kafić i osvježe se.

Najviše novca izbili bi im ugostitelji u Istri, u Poreču gotovo 150 kuna, a najjeftinije bi prošli u Malinskoj na Krku (vidi tablicu), gdje bi za potpuno istu ponudu trebalo dati 75 kuna - upola manje.

Cijene su vrijedile prošli tjedan, a uvijek postoji mogućnost da na istim lokacijama ima i povoljnije, ali i skuplje ponude.

Englezima nije skupo

Ako je suditi prema onom što su naši novinari zatekli na plažama i oko njih, i dalje vrijedi pravilo da je Istra i dvostruko skuplja od ostatka Jadrana te da su i otoci (Rab) skuplji od mjesta na obali.

Izuzetak je Krk gdje su cijene, prema našoj inspekciji, najniže. U razgovoru s turistima doznali smo i to da su cijene prihvatljive Englezima i Austrijancima, dok Slovaci, Talijani i Nijemci misle da “može to biti i jeftinije”.

Kila lubenice 20 kuna, a u dućanu tri 

Voće i povrće puno je skuplje u Rabu i u Zadru nego kod nas na kontinentu. Skuplje su i nektarine i lubenice. Nisu nimalo bolje od onih koje prodaju u unutrašnjosti, pa ne znam što to čini razliku u cijeni, upozorila nas je je Valentina M. (46) iz Čakovca.

U patroli 24sata po Jadranu provjerili smo što se nudi na štandovima s voćem i povrćem na plažama, odakle ono dolazi i kakve su cijene. Kilogram grožđa u Malinskoj treba platiti 60 kuna, u Medulinu 45, a u Poreču između 30 i 50 kuna. U velikom trgovačkom lancu, kilogram grožđa istovremeno prodaju po 30 kuna.

Najveća razlika između cijena na štandovima i u prodavaonicama je kod lubenica. Čak 20 kuna je kilogram u Rovinju na plaži, 14 je u Medulinu, deset kuna u Poreču, a u Splitu na pazaru je pet kuna. U trgovinama je 2,99 kuna.

Nektarine su u Malinskoj na plaži 40 kuna, što je tri puta skuplje nego u trgovačkim centrima. U Malinskoj su kruške 28 kuna, a se u dućanima ih prodaju i po 10. No varaju se oni koji misle da je na takvim štandovima sve domaće.

- Većinom je istarsko, ali lubenice, bijelo grožđe i breskve su iz Makedonije jer naših još nema. Turistima cijene nisu visoke, ali jesu lokalcima koji kod nas rijetko kupuju - ispričala nam je prodavačica na štandu u Medulinu.

Predsjednik Zajednice udruga hrvatskih povrćara Hrvoje Gregurić kaže da ima jako puno vrijednih Istrijana i Dalmatinaca koji uzgajaju i prodaju svoje povrće i voće, ali još je više i nelojalnih preprodavača.

Gužve na ulicama Dubrovnika tijekom turističke sezone

- Nažalost, mnogi na moru pod krinkom domaćeg podvaljuju uvozno. Razumijem da svi žele zaraditi, ali to je prevara i obmana kupaca i dugoročno nema smisla - rekao je Hrvoje Gregurić. 

Iako je na štandovima uglavnom skuplje, našli smo i ponešto jeftinije. Kilogram kristal salate u Murteru bio je 10 kuna, a u većini trgovačkih centara je 25. Cherry rajčice u centrima su i 60 kuna po kilogramu. U Medulinu su na plaži bile 35, a u Murteru 30 kuna.

Badića na plaži ima za 50 i za 160 kuna 

- Moramo imati cijene koje gosti mogu platiti. Nije ovo kafić da će ljudi sjesti i popiti kavu ma koliko ona koštala. Ako im je skupo na našem štandu, jednostavno će otići. A godina je 'škakljiva', pustoš živa... 

Govori nam to prodavač Nikola (38) na Murteru, kod kojeg smo provjerili cijene osnovne "opreme" za plažu - ženskog kupaćeg kostima, sunčanih naočala, kreme za sunčanje faktora 30, ručnika te japanki.

 

Split: Popularna plaža Bačvice popunjena do posljednjeg mjesta

Provjerili smo koliko bi nas u pojedinom gradu koštalo da ovih pet osnovnih stvari za plažu kupimo na štandovima u blizini plaža. Kod Nikole na Murteru to bi nas koštalo 230 kuna, ali nije imao kreme za sunčanje. On se pokazao među jeftinijima u odnosu na cijene u drugim gradovima. 

Ni na Pagu nismo pronašli kremu za sunčanje, ali isti takav "outfit" za plažu tamo bi nas koštao 430 kuna ili 200 kuna više nego na Murteru. Ovakvi štandovi mamac su za kupce. 

Tko bi se pomamio za badićem u Malinskoj će najjeftiniju platiti 160 kuna, a na Murteru se takav nađe i za samo 50 kuna. 

Na pazaru u Splitu papuče za plažu (ili japanki) ima već od 25 kuna, a u Novom Vinodolskom najjeftinije su 65 kuna. Štandovi na obali nisu šareni samo zbog boja i često nepregledne ponude, koja se može činiti ista. Više nego šarene su i cijene. 

Tako smo najjeftiniji ručnik za plažu našli u Splitu, stoji 50 kuna, a najskuplji je bio u Crikvenici. Trebalo ga je platiti 120 kuna. Sunčanih naočala ima već od 40 kuna, koliko stoje u Malinskoj, dok su na Pagu 150 kuna, gotovo četiri puta skuplje nego one najjeftinije. 

Turisti u Malinskoj osvježenje potražili u hladu, moru i pod tušem

U jadranskoj patroli 24sata pokušali smo vidjeti gdje bi nas "opremanje" za plažu koštalo najmanje.

Pokazalo se da žene na Murteru mogu za 230 kuna kupiti gotovo sve za odlazak na plažu osim kreme. Ako tom iznosu dodamo i kremu, koja je u prosjeku 70 kuna, Murter je i dalje najpovoljniji. 

Pag je s 430 kuna ispao najskuplji, a tamo također nismo pronašli kremu. Ako ponovno dodamo kremu od prosječnih 70 kuna, kupnja na štandu stajat će veliki 500 kuna. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 160
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a