Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Istraga nakon smrti pročelnika: Gdje je nestalo 17 milijuna kn?

None Foto: Damir Spehar/PIXSELL

Uskok istražuje kako je i u kojem periodu nestao novac u gradu Virovitici. Navodno se radi o čak 17 milijuna kuna koje su nestale kroz godine, a gradonačelnik Kirin je prozvao pokojnog pročelnika

U gradu Virovitici tijekom nekoliko godina navodno je nestalo čak 17 milijuna kuna, a cijeli slučaj sada je počeo istraživati i Uskok, potvrdili su za Telegram. Istražuje se kako je i u kojem točno periodu nestao novac, čiji iznos službeno nije potvrđen.

O cijelom slučaju na stranicama grada još u ponedjeljak je izvijestio gradonačelnik Ivica Kirin, negadašnji Ministar unutarnjih poslova u vladi Ive Sanadera, koji je tada kratko napisao: 

Dužni smo obavijestiti javnost da je na štetu Proračuna Grada Virovitice počinjeno više kaznenih djela.

– Nakon saznanja o počinjenju kaznenog djela, isti trenutak sam podnio kaznenu prijavu Policijskoj upravi virovitičko-podravskoj, a protiv odgovorne osobe pokrenuo postupak udaljenja iz službe te je razriješio svih ovlasti. Zbog zakonske obveze tajnosti vođenja postupka i izvida nadležnih tijela koji su u tijeku, ne mogu više ništa komentirati do okončanja postupka.

Istog dana je u obližnjoj šumi pronađeno tijelo pročelnika za financije i gospodarstvo Siniše Palma (36). Već sljedeći dan su ga pokopali, a iz bjelovarskog Županijskog državnog odvjetništva za Jutarnji su rekli kako nije bilo sumnje na kazneno djelo pa nisu tražili obdukciju.

Palm je na dužnost pročelnika Upravnog odjela za financije došao prije dvije godine, nakon što je smijenjena dosadašnja šefica tog odjela. U posljednjih godinu dana objedinjeni su Upravnoi odjela za financije i onaj za gospodarstvo.

- Mi, iz Hrvatske stranke pravne države tada smo bili protiv toga. Govorili smo da se na leđa mladog i neiskusnog čovjeka stavlja golem teret, ali i još veća odgovornost, jer je Virovitica grad s proračunom od 268 milijuna kuna. Samo dio za obnovu dvorca je težak 80-ak milijuna kuna. Ne želimo špekulirati je li on doista pronevjerio taj novac, ali ćemo tražiti da se sve istjera do kraja – kazao nam je gradski vijećnik Siniša Prpić.

Kirin se o cijelom slučaju oglasio i u srijedu još jednim priopćenjem u kojem navodi da je slučaj prošlog petka, tri dana prije pronalaska Palmovog tijela, prijavio policiji i donio odluku da se odgovorna osoba udalji iz službe.

- Istoj su odmah oduzete i ovlasti pristupa računima, kako se Gradu Virovitici ne bi nanosila daljnja financijska šteta. Postupak je pokrenut zbog šokantnog saznanja da je proračunu Grada Virovitice tijekom više godina nanesena milijunska šteta, zbog čega se trebalo djelovati bez odgode, što je i učinjeno - navodi se u priopćenju.

- Odgovorna osoba u petak je uredno došla na posao, a u razmaku od nekoliko sati ista je, bez javljanja suradnicima otišla s radnog mjesta te joj se nakon toga gubi svaki trag. Iako su je kolege i poslovni suradnici pokušavali kontaktirati, na telefonske pozive i poruke više nije odgovarala - napisao je Kirin.

U nastavku priopćenja Kirin navodi kako se iznos tek treba utvrditi te da je redovnom analizom poslovanja i financijskom kontrolama bilo nemoguće otkriti metode na koji je nestao novac. Kirin poručuje da će on i gradske službe učiniti sve da se novac vrati u proračun te da grad funkcionira normalno.

U slučaj se na kraju uključio i Uskok kako bi istražili kad je, na koji način i koliko točno novca nestalo i kako je moguće da to nitko ranije nije primijetio.

 

Komentari (80)
  • Naravno. Mladog i neiskusnog postavili da se o financijama bavi. I za kratko vrijeme taj mladi i neiskusni "ukrao" cak 17 milijuna kuna.I kratko nakon toga izvrsio samoubistvo(netko bi rekao , iz zasjede) i nije se ni ohladio, vec ga pokopali.I nakon pokopa ga poceli iz sveg glasa optuzivati i blatiti. Nadam se da ce obitelj od neutralnih patologa traziti novu obdukciju. Da provijere da li mu je nesto ubrizgano prije vjesanja a i da li ima masnice po tijelu koje se pojavljuju 12 sati nakon smrti.A provjeriti i mrtvozornika i njegov bankovni racun.

    6. 6. 2019,   22:04
  • Ovakav slucaj i nema obdukcije????

    6. 6. 2019,   21:59
  • Kad se samo sjetim? Hahhahahahhahahah "JU BI TO" a ministar unutarnjih poslova.Hahahhahahhah.

    6. 6. 2019,   21:52