Obavijesti

News

Komentari 5

Istraga oko veza s Rusijom: Trump tražio pomoć Australije

Istraga oko veza s Rusijom: Trump tražio pomoć Australije
1

Ovo otkriće će dodatno ojačati tvrdnje da Trump koristi Ovalni ured i riskira dugoročne odnose za svoje političke ciljeve, ocjenjuje agencija France Presse

VIDEO

Američki predsjednik Donald Trump zatražio je od Australije da "pomogne" u diskreditiranju istrage o vezama s Rusijom koja je bacila sjenu na njegovu vladavinu, a australski premijer Scott Morrison priznao je u utorak da je pristao pomoći. 

Glasnogovornik australske vlade potvrdio je da je Trump tražio od Morrisona da istraži dijelove istrage Roberta Muellera koja je zaključila da je Rusija radila u Trumpovu korist na izborima 2016. godine. 

Pokretanje videa...

01:19

Dužnosnik je kazao kako je "Australija uvijek bila spremna pomoći i surađivati kako bi se dodatno rasvijetlila pitanja iz istrage". 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

"Premijer je u razgovoru s predsjednikom još jednom potvrdio svoju spremnost", otkrio je glasnogovornik. 

Ovo otkriće će dodatno ojačati tvrdnje da Trump koristi Ovalni ured i riskira dugoročne odnose za svoje političke ciljeve, ocjenjuje agencija France Presse.

Opoziv Trumpa: Giulianiju dva tjedna da preda sve o Ukrajini
Opoziv Trumpa: Giulianiju dva tjedna da preda sve o Ukrajini

Demokrati su već pokrenuli istragu o opozivu Donalda Trumpa  jer je od ukrajinskog predsjednika tražio da istraži njegovog potencijalnog rivala na sljedećim izborima, bivšeg demokratskog potpredsjednika Joea Bidena i njegovog sina Huntera. 

Muellerova istraga završila je u ožujku i dovela je do osude nekoliko Trumpovih pomoćnika zbog opstrukcije pravosuđa i laganja istražiteljima. 

Trump uoči predsjedničkih izbora 2020. tu istragu i njezine zaključke proziva zavjerom "duboke države", pozivajući se na napise konzervativnih medija kao dokaze i nagovarajući ministarstvo pravosuđa da provede protuistragu.

New York Times, koji je prvi pisao o Trumpovom zahtjevu Australiji, tvrdi kako je Bijela kuća ograničila pristup transkriptu poziva između Trumpa i Morrisona, na sličan način kao u slučaju razgovora američkog čelnika s Volodimirom Zelenskijem. 

Sada se istražuje i nekoliko drugih susreta i telefonskih razgovora Donalda Trumpa i inozemnih dužnosnika, uključujući i onaj s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom. 

Trumpov napad: Adama Schiffa bi trebalo uhititi zbog izdaje?
Trumpov napad: Adama Schiffa bi trebalo uhititi zbog izdaje?

Washington Post odvojeno prenosi kako je državni odvjetnik Bill Barr imao nekoliko kontakata s dužnosnicima i špijunima u Australiji, Velikoj Britaniji i Italiji kako bi se istražio Mueller i zaključci američke obavještajne zajednice. 

Ministarstvo pravosuđa pod Barrom, nakon Trumpovog poticaja, istražuje temelje Muellerove istrage, uključujući i dokaze koji su doveli do toga da su CIA, FBI i druge obavještajne agencije objavile kako se Rusija doista miješala u izbore. 

Australija i Velika Britanija su važne za ovaj slučaj jer je prvotna istraga FBI-ja o ruskom miješanju pokrenuta u srpnju 2016. nakon što je ta institucija dobila dojavu australskog diplomata u Britaniji o susretu između ruskih obavještajaca i člana Trumpove kampanje. 

Svoju pomoć je u svibnju u pismu Barru i predstojniku Bijele kuće Micku Mulvaneyu ponudio i australski veleposlanik u Washingtonu. Morrison je nedavno bio u državnom posjetu SAD-u, a njegovi bliski odnosi s Trumpom već su dugo tema analiza u Australiji.

Demokrati sad traže uvid i u razgovore Trumpa i Putina...
Demokrati sad traže uvid i u razgovore Trumpa i Putina...

Za Morrisonovu vladu, smatra Emma Shortis sa sveučilišta Royal Melbourne Institute of Technology, riskantno je toliko se zbližiti s Trumpom kad to nije učinila nijedna druga država.

"Mislim da razvoj događaja to pokazuje - Trump će vas tražiti usluge, uvući vas u kontroverze i dovesti odnose u rizične situacije", zaključuje Shortis. 

Trumpov opoziv podržava 45 posto Amerikanaca

Broj Amerikanaca koji vjeruju da treba opozvati predsjednika Donalda Trumpa porastao je za osam postotnih bodova prošlog tjedna, nakon što je otkrivena 'ukrajinska afera', pokazuju rezultati ankete Ipsosa objavljene u ponedjeljak. 

Rezultati ankete provedene od 26. do 30. rujna pokazuju da 45 posto odraslih Amerikanaca vjeruje da Trump "treba biti opozvan", u odnosu na 37 posto u sličnoj anketi provedenoj tjedan ranije, prije nego su iznesene optužbe na račun predsjednika za vršenja pritiska na Ukrajinu u pokušaju klevete njegovog najizglednijeg demokratskog protivnika na izborima, Joea Bidena.

Četrdeset i jedan posto ispitanih smatra da Trump ne bi trebao biti opozvan, dok 15 posto "ne zna". 

Trumpov opoziv podržava 74 posto demokrata, što je povećanje od 8 postotnih bodova te 13 posto republikanaca, 3 postotna boda više nego u ranijoj anketi. 

Nema promjene među nezavisnima, njih 37 posto podržava opoziv. 

Anketom je ispitano 2.234 Amerikanaca.

(abe)

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 5
VIDEO

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'
NAKON IZBORNE NOĆI

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'

Kao i do sada, ja ću se i u ovoj situaciji do kraja držati slova i duha hrvatskog Ustava - napisao je Milanović