Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Istraga protiv trojice zbog ubojstva vojnika HV u Glini

Sumnja se da je 70-godišnji prvookrivljenik kao obavještajni časnik pri štabu Teritorijalne obrane Glina, koristeći ovlasti za postupanje prema ratnim zarobljenicima, 20. rujna 1991. preuzeo i izveo iz Kazneno-popravnog doma Glina četvoricu zarobljenih pripadnika Hrvatske vojske.

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu pokrenulo je istragu protiv trojice pripadnika Teritorijalne obrane tzv. Republike Srpske Krajine, zasad nepoznatog državljanstva, zbog ratnog zločina nad četvoricom zarobljenih pripadnika Hrvatske vojske koji su iz osvete ubijeni u Glini u rujnu 1991.

Tužiteljstvo sumnja da je 70-godišnji prvookrivljenik kao obavještajni časnik pri štabu Teritorijalne obrane Glina, koristeći ovlasti za postupanje prema ratnim zarobljenicima, 20. rujna 1991. preuzeo i izveo iz Kazneno-popravnog doma Glina četvoricu zarobljenih pripadnika Hrvatske vojske.

Pod izgovorom da ih vodi u zatvor u Knin te potom, prema unaprijed stvorenom planu, radi osvete zbog pogibije trojice pripadnika TO Glina, sumnja se da je 70-godišnjak zajedno s 64-godišnjim drugookrivljenikom, 60-godišnjim trećeokrivljenikom i drugim zasad nepoznatim pripadnicima vojne policije TO Glina, odveo četvoricu ratnih zarobljenika na brdo Pogledić u Glini.

Provokrivljenik je potom zapovjedio drugom i trećem okrivljeniku, kao i drugim zasad nepoznatim pripadnicima vojne policije TO Glina, da ubiju četvoricu zarobljenika, što su oni i učinili usmrtivši ih hicima iz vatrenog oružja.

Sudac istrage prihvatio je prijedlog državnog odvjetništva te je okrivljenicima koji nisu dostupni hrvatskim nadležnim tijelima odredio jednomjesečni istražni zatvor zbog opasnosti od bijega i zbog teških okolnosti kaznenog djela.

Komentari (3)
  • Ova im je dobra : " ... pokrenulo je istragu protiv trojice pripadnika Teritorijalne obrane tzv. Republike Srpske Krajine, zasad nepoznatog državljanstva ..." Ma ja ću se raniti. Gdje nalazite ove likove? Ovi su nepoznatog državljanstva, drugi su nedostupni organima gonjenja, a svi uredno prelaze granicu Republike Hrvatske.

    20. 12. 2018,   13:06
  • to je sigurno bio ucenik vucica..

    20. 12. 2018,   13:26
  • 27 godina...27 godina, što se čekalo do sada? To je SVE trebalo biti riješeno do 96-te

    20. 12. 2018,   12:56