Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Istražit će je li Martina Dalić u potencijalnom sukobu interesa

None Foto: Zarko Basic/PIXSELL

Povjerenstvo je većinom glasova odlučilo da se pokrene postupak utvrđivanja je li potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva Dalić u potencijalnom sukobu interesa

Održava se sjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa na kojoj se, među ostalim, raspravljalo o predmetima vezanima uz ministricu gospodarstva, poduzetništva i obrta te potpredsjednicu Vlade Martinu Dalić, saborske zastupnike Zorana Milanovića i Arsena Bauka te zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, piše N1.

Povjerenstvo je većinom glasova odlučilo da se pokrene postupak utvrđivanja je li potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva Dalić u potencijalnom sukobu interesa prilikom donošenja odluka koje izravno ili neizravno mogu utjecati na ostvarivanje privatnih interesa zbog okolnosti da je njezin suprug član Uprave Ine.

Povjerenstvo je odlučilo sve prijave protiv nje spojiti u jednu. Naime, ministrica je prijavljena da je u sukobu interesa, jer je njezin suprug, Niko Dalić, član Uprave Ine, a ona je članica tima Vlade koji se sastaju s Upravom Ine, primaju informacije o poslovanju kompanije, ali i koji vodi pregovore oko otkupa MOL-ova udjela u vlasništvu Ine.

- Neposredno nakon stupanja na dužnost upitana na okolnost stupanja u sukob interesa, dužnosnica je istaknula da je za Inu zaduženo Ministarstvo zaštite okoliša i energetike te da će se izuzimati iz donošenja odluka. Međutim, iz postupaka proizlazi da se Dalić nije izuzela. Iz javnosti dostupnih podataka nije razvidno tko je donio odluku o otkupu Ine. Stoga nije poznato je li i na koji način Dalić u tome sudjelovala i jesu li na njezine odluke utjecali privatni interesi na obavljanje javne dužnosti – izvijestilo je Povjerenstvo.

Predsjednica Povjerenstva Dalija Orešković kazala je kako se iz dosad prikupljenih podataka ne može zaključiti da je Dalić u sukobu interesa, ali trajno postoji mogućnost sukoba interesa dok god dužnosnica Dalić obavlja funkciju potpredsjednice Vlade i ministrice gospodarstva, a njezin suprug član Uprave Ine.


 

Komentari (67)
  • Kokos 🐓🐓

    17. 1. 2017,   13:19
  • Kad vidim i čujem ovu Dalićku dođe mi zlo,a koliko čujem nisam jedini... onda budu oni rekli da su političari birani od naroda... sve to namješteno!

    17. 1. 2017,   12:32
  • usput neka se utvrdi da li drek smrdi ili miriše, kao i da li je Ministar financija u sukobu interesa ako mu je tatek najveći porezni dužnik i najveći primatelj poticaja

    17. 1. 2017,   12:40