Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Istraživanje: Metković i Omiš ostaju glavne utvrde Mosta

None Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Ta dva grada bit će simoblički lakmus papir podrške Mostu, ali i njihovog odnosa sa HDZ-a pa stoga logično zbog posljednih rezultata istraživanja u Mostu zadovoljno trljaju ruke

Metković i Omiš mogli bi i dalje ostati utvrde Mosta nezavisnih lista, pokazuju posljednja istraživanja za ta dva grada koja je naručila ta stranka uoči nadolazećih lokalnih izbora. Ta dva grada bit će simoblički lakmus papir podrške Mostu, ali i njihovog odnosa sa HDZ-a pa stoga logično zbog posljednih rezultata istraživanja u Mostu zadovoljno trljaju ruke.

"Priznajem, malo smo bili zabrinuti zbog cijele slike u javnosti uoči izbora, i sa nekom malom strepnjom gledali na Omiš i Metković, ali ispada da ćemo uspješno obraniti naše pozicije u sva tri nama ključna središta, Metkoviću, Omišu i Vrgorcu", kaže nam sugovornik iz vrha Mosta.

Prema istraživanju za Omiš koji je za Most provela agencija Prizma, sadašnji v.d. gradonačelnika Ivo Tomasović koji je tu funkciju preuzeo nakon što je Ivan Kovačić postao potpredsjednik Vlade u prvom krugu izbora dobiva 36 posto glasova. Iza njega je Denis Dujmović iz HSP-a sa potporom od 15 posto, a tek treći je kandidat HDZ-a Jure Šaban Stanić sa 11 posto. Sadašnja vijećnica SDP-a i njihova kandidatkinja Sandra Mitrović Nikšić bilježi potporu od tek 1 posto. Neodlučnih je čak 35 posto birača.

U Metkoviću je pak istraživanje provela agencija Ipsos puls. Tamo kandidatkinja Mosta za gradonačelnicu Metkovića Katarina Ujdur ima podršku 41,3 posto građana, a kandidat HDZ-a Dalibor Milan od 29,6 posto. SDP-ov Krešimir Kuran ima 7,3 posto, a HSS-ov Stipe Gabrić Jambo 4,9 posto. Neodlučnih je malo više od 10 posto građana.

Podsjetimo, najveća snaga Mosta upravo je na jugu u spomenutim gradovima odakle su i ključni ljudi Mosta, Petrov, Grmoja i Kovačić. Oni su prije četiri godine napravili velika iznenađenja pobjedivši u tim sredinama, a nakon što su na krilima tih uspjeha napravili dva puta podvig na parlamentarnim izborima i otišli u Zagreb, a njihove dotadašnje pozicije došli su dojučerašnji zamjenici koji sada jurišaju pod zastavom Mosta na novu pobjedu.

Unatoč nacionalnoj suradnji s HDZ-om, u svibnju i lipnju čeka ih borba na lokalnim izborima upravo s tim istim HDZ-om. Zbog toga mnogi gledaju kako će se to sve reflektirati na Vladu i odnose u njoj, no u obje stranke tvrde kako lokalni izbori utjecaja na to neće imati.

"HDZ jasno želi pobjediti dolje na jugu u našim sredinama, ali i ove ankete pokazuju da to neće uspjeti i da smo se dokazali građanima i da nakon lokalnih izbora će Most samo ojačati poziciju treće političke opcije u Hrvatskoj jer osim obrane ovih pozicija po anketama Grmoja sigurno ulazi u drugi krug za Dubrovačko neretvanskog župana, a onda je sve moguće tamo, a i u ostatku Hrvatske očekujemo dobar rezultat", kaže naš sugovornik iz Mosta. 

 

Komentari (38)
  • Most ce pasti u metkoviću i omisu to sigurno, ovoje lazirana anketa

    3. 4. 2017,   19:37
  • Ujdur neće ni u drugi krug, ha ha neće ga biti

    3. 4. 2017,   19:38
  • Vjerovatno ,radi mira u Vladi i Saboru ,HDZ je digao ruke od Metkovića i Omiša...

    3. 4. 2017,   20:07