Obavijesti

News

Komentari 6

Istraživanje: Miletić, Beljak i Penava "kraljevi" Facebooka

Istraživanje: Miletić, Beljak i Penava "kraljevi" Facebooka
1

Među gradonačelnicima malih gradova koji brojem fanova itekako pariraju onim velikima su i Ante Pranić iz Vrgorca, Ana-Marija Petin iz Orahovice i Ana Kučić iz Malog Lošinja

VIDEO

Društvenom mrežom Facebook kao komunikacijskim kanalom aktivno se služi oko dvije trećine gradonačelnika i gradova pri čemu se kao najaktivniji i s najviše broja fanova izdvajaju gradonačelnici Pule, Vukovara i Samobora, Boris Miletić, Ivan Penava i Krešo Beljak.

Istraživanje koje je proveo portal gradonačelnik.hr od lipnja do rujna 2017. te u svibnju i lipnju ove godine pokazalo je da se Facebookom, bilo preko službenih stranica ili privatnih profila, aktivno služi oko dvije trećine gradonačelnika i gradova, a da društvene mreže ignorira četvrtina gradonačelnika (35) i čak 24 grada.

Od gradonačelnika koji koriste Facebook, preko službenih stranica objavljuje i komunicira njih 66, a 62 ih ima privatne profile, pri čemu je sadržaj kojima pune svoje stranice raznolik, od suhoparnog "linkanja" objava sa službenih stranica grada i protokolarnih informacija pa do spontanog i osobnog obraćanja te poziva na diskusiju i razmjenu mišljenja o gradskim ili političkim pitanjima.

Brojke pritom pokazuju da uvjerljivo najjače stranice, s najvećim brojem fanova, njih 19.803, ima gradonačelnik Pule Boris Miletić. Miletić je među najjačima i s privatnim profilom, na kojem ima 4900 prijatelja, a i službene stranice Grada Pule su među 10 stranica s najvećim brojem fanova.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

"Mislim da je građanima bitno da znaju s kim razgovaraju i ako su se obratili meni osobno, od mene očekuju i odgovor. Ja se  trudim odgovoriti na što više upita i sa svojim pratiteljima podijeliti bitne informacije, razmišljanja pa čak i neke osobne trenutke", ističe Miletić koji na Facebooku osim odluka objavljuje i videe, live prijenose sa koncerata i kulturnih događanja, recepte.

Na drugom je mjestu, s preko 15.000 fanova gradonačelnik Vukovara Ivan Penava, a treći je s gotovo 15.000 Krešo Beljak iz Samobora, koji se ističe i po angažmanu svojih fanova.

Beljakov prosjek je nekoliko stotina lajkova po objavi, a jedna od najnovijih objava da završava s godišnjim i napunjenih baterija se vraća borbi za bolju Hrvatsku u dva dana je skupila više od 1300 lajkova.

“Društvene mreže iznimno su kvalitetan alat za suradnju s građanima, no samo ukoliko je komunikacija putem njih brza, učinkovita i obostrana. Takav oblik komunikacije zahtijeva i veću učinkovitost službi, što smo uspjeli postići', kaže Beljak.

Po broju fanova slijede Darinko Dumbović iz Petrinje, Vojko Obersnel iz Rijeke, Andro Krstulović Opara iz Splita, Mirko Duspara iz Slavonskog Broda, Dario Hrebak iz Bjelovara, Branko Dukić iz Zadra te Stjepan Kovač iz Čakovca.

Gradonačelnica Supetra Ivana Marković jedina, pak, od svih gradonačelnika ima veći broj fanova na Facebooku nego što njezin grad ima stanovnika. Grad Supetar, po posljednjem popisu stanovnika ima 4074 stanovnika, a gradonačelnica 4257 fanova.

“Od početka obnašanja dužnosti bilo mi je jako bitno da na službenoj stranici objavljujem sve podatke vezane za upravljanje gradom, da moj mandat bude transparentan i da građanima budu dostupne informacije na kojim projektima radimo, što se planira i slično", ističe Ivana Marković.

Među gradonačelnicima malih gradova koji brojem fanova itekako pariraju onim velikima su i Ante Pranić iz Vrgorca, Ana-Marija Petin iz Orahovice i Ana Kučić iz Malog Lošinja.

Dio gradonačelnika, njih 35 objavljuje i istovremeno vodi oba profila, pri čemu je kod nekih, primjerice Jasenke Auguštan Pentek iz Zlatara, puno jači upravo privatni profil s čak 5000 prijatelja. "'Oba profila vodim samostalno jer smatram da toliko vremena mogu izdvojiti i da sam na taj način pristupačnija građanima", kaže gradonačelnica Zlatara.

Tu su, još, Darinko Dumbović, Boris Miletić, Antonija Jozić, Dario Hrebak, Dražen Barišić, Kristina Ikić Baniček, Zvonimir Novosel i Marin Piletić. Piletić je, također, jedan od onih čiji privatni profil je dvostruko jači od službene stranice, a slična situacija je i kod Miše Krstičevića iz Ploča.

Za razliku od većine ostalih gradonačelnika koji objavljuju uglavnom maksimalno dva do tri posta dnevno, a često i tek jedan u nekoliko dana, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić na Facebooku rijetko ima ispod 4 do 5 objava dnevno, a nedavno je u jednom danu imao čak 13 objava. Bandić na službenim stranicama ima nešto više od 17 tisuća fanova, dok na privatnoj stranici, na kojoj objavljuje puno manje i rjeđe nego na službenoj, ima preko 40 tisuća pratitelja.

Kad su službene stranice gradova u pitanju, najveći broj fanova, preko 34.400, ima Grad Rijeka, na drugom je mjestu Grad Dubrovnik sa gotovo 14 tisuća, potom Krk, Požega, Sisak, Pula, Samobor, Mali Lošinj, te Koprivnica, pokazuje istraživanje.

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 6
VIDEO

Tko je u ekipi za pregovore između HDZ-a i DP-a: Plenković stavio čovjeka od povjerenja
LOV NA 76 POTPISA

Tko je u ekipi za pregovore između HDZ-a i DP-a: Plenković stavio čovjeka od povjerenja

Plus+ SDP sada predlaže vladu od godinu dana koja bi okupila cijelu oporbu. HDZ-ove pregovore s DP-om će voditi Medved. Most i Možemo za manjinske vlade, ali jedni sa drugima ne mogu

VIDEO Milanović: 'Ovo sve je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati'
O MANDATARU, PLENKOVIĆU, USTAVNOM SUDU...

VIDEO Milanović: 'Ovo sve je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati'

Predsjednik Milanović se svojim ponašanjem sam doveo u situaciju da se isključuje od mogućnosti da bude mandatar. Političke stranke koje ga podržavaju toga moraju biti svjesne, poručili su s Ustavnog suda
Brat osumnjičenog za ubojstvo male Danke umro nasilnom smrću, pronašli su ozljede...
POTVRDILI VJEŠTACI

Brat osumnjičenog za ubojstvo male Danke umro nasilnom smrću, pronašli su ozljede...

U vještačenju su na tijelu utvrdili brojne ozljede, zbog čega su vještaci zaključili da se radi o nasilnoj smrti