Obavijesti

News

Komentari 3

Istražni zatvor petorici: Prali su novac, šteta je 30 mil. kuna

Istražni zatvor petorici: Prali su novac, šteta je 30 mil.  kuna
1

Sudac istrage osječkog Županijskog suda odredio je jednomjesečni istražni zatvor petorici do osam osumnjičenika. Uskok ih tereti za zločinačko udruživanje i pranje novca.

VIDEO

 Na sudu se doznaje kako je na prijedlog Uskoka istražni zatvor određen četvorici hrvatskih državljana i nedostupnom mađarskom državljaninu, zbog bojazni od ponavljanja djela i utjecaja na važne svjedoke koji imaju izravna saznanja o počinjenju kaznenih djela, kao i zbog opasnosti od bijega.

 Nakon višemjesečnog istraživanja u sklopu operativne akcije "Krug 3", koju je proveo u suradnji s PU vukovarsko-srijemskom te obavio pretrage u nekoliko županija, Uskok je u srijedu pokrenuo istragu protiv šestero hrvatskih te po jednog državljanina Mađarske i Srbije, od kojih je za petoricu zatražio istražni zatvor.

 Uskok tereti 54-godišnjeg prvookrivljenika da je od listopada 2018. do prosinca ove godine na području Hrvatske, Slovenije, Mađarske, Slovačke i Srbije u zločinačko udruženje povezao petoricu okrivljenika te druge nepoznate osobe, kako bi preuzeli novac koji su "treće osobe" stekle kaznenim djelima, a zatim ga transferirali i podizali u gotovini.

Tako su novcu zametnuli trag i onemogućili zapljenu, a zadržavanjem dijela novca pribavili su nepripadnu materijalnu korist.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Prvookrivljenika terete i da je, sam i uz još četvoricu okrivljenih, preuzeo stvarno upravljanje nad više tvrtki u vlasništvu ili pod kontrolom ovih okrivljenika, a kao osobe koje će samo formalno obavljati funkciju direktora u te tvrtke postavljali su hrvatske, mađarske, srpske, bugarske i bosanskohercegovačke državljane.

 U Uskoku kažu da su na račune tih poduzeća zaprimljene uplate inozemnih tvrtki od najmanje 3,2 milijuna eura i 680 tisuća funti, a koje potječu od prijevara koje su počinile zasad nepoznate osobe, lažno se predstavljajući oštećenim tvrtkama kao osobe ovlaštene zahtijevati isplate.

Prvookrivljeni je po dogovoru sa šestookrivljenim i drugim osobama osobno i posredstvom ostalih okrivljenika osigurao transfere većeg dijela novca.

Transferi su provedeni na račune tvrtke iz Pule te tvrtki iz Kine, Slovačke i Slovenije, a Uskok sumnja da su tim novcem dalje raspolagali šestookrivljenik i druge osobe, prosljeđujući ih uglavnom na druge bankovne račune, dok su za sebe zadržali najmanje 581.375 kuna i 25.153 eura.

 Istražitelji također sumnjaju da su sedmo i osmookrivljeni na jednak način u četiri navrata primili najmanje 580 tisuća američkih dolara stečenih kaznenim djelima prijevare na račun tvrtki, te ih kasnije transferirali i podizali u gotovini kako bi im zametnuli trag i onemogućili zapljenu, pri čemu su za sebe zadržali najmanje 580 tisuća kuna.

 Iz policije su izvijestili kako se materijalna šteta procjenjuje na više od 30 milijuna kuna, a oštećene su tvrtke iz Sjedinjenih Američkih Država i Velike Britanije.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a