Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Istražni zatvor za švercere: Jegulje su nosili u Vijetnam?

None Foto:

Dvojicu Korejaca zadržali su u istražnom zatvoru zbog opasnosti od bijega i ponavljanja kaznenog djela. Jegulje su navodno trebali prošvercati u Vijetnam, ali nije isključeno da je Japan konačno odredište

Dvojici državljana Republike Koreje u dobi od 37 i 46 godina, koji su u kuferima imali 252.000 mladih jegulja, istražni sudac Županijskog suda u Velikoj Gorici odredio je istražni zatvor. 

Pritvorili su ih zbog opasnosti od bijega jer je riječ o stranim državljanima te zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela, navodi DORH.

Pogledajte video

Kako neslužbeno doznajemo, istražitelji su utvrdili da to nije prvi put da krijumčare jegulje iz Hrvatske. 

Jedan od njih navodno je već ranije iz zemlje iznio najmanje tri kovčega.  Jegulje, podrijetlom iz Neretve, navodno su trebali prošvercati u Vijetnam. Nije isključeno da je konačna zemlja destinacija zapravo bila Japan, gdje se za njih može postići i nekoliko puta veća cijena. 

Iz DORH-a su istaknuli kako jegulje vrijede 3,3 milijuna kuna te kako su šverceri znali da su proglašene strogo zaštićenom vrstom i da je od 2010. godine na snazi zabrana izvoza europskih jegulja, a europska jegulja (Anguilla anguilla) je navedena u dodatku II Konvencije o međunarodnoj trgovini ugroženim vrstama divljih vrsta životinja i biljaka.

Komentari (12)
  • Mene zanima kako su to oni prebrojali? Kako je to itko prebrojao?

    8. 2. 2019,   23:14
  • A naši poduzetnici u tom ? Imena ?

    9. 2. 2019,   00:56
  • Što vi više pišete kako su ugrožene te koliko vrijede raste broj ljudi koji su zaintetesirani za šverc istih

    8. 2. 2019,   23:12