Obavijesti

News

Komentari 45

Istražuju: Još ne znaju zašto se srušio sustav za e-uputnice

Istražuju: Još ne znaju zašto se srušio sustav za e-uputnice
1

Ogorčeni građani ističu kako takve situacije nisu rijetkost i da sustav često pada. U moru problema hrvatskog zdravstva ovo je samo još jedan razlog za dodatno nezadovoljstvo

VIDEO

U srijedu je pao sustav e-uputnica Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje pa građani nisu mogli podizati lijekove u ljekarnama niti su im ih liječnici mogli prepisati.

- Sustav nije radio oko sat i pol, no nije bilo gužve. Sve zajedno je relativno kratko trajalo. Ne znam koliko ljudi nije uspjelo podignuti svoje lijekove, no danas sve radi normalno, pa pretpostavljam da su to učinili danas - rekli su nam u Gradskoj ljekarni Zagreb.

- Pet puta sam gasila i palila računalo, ali u sustav za izdavanje elektroničkih recepata za lijekove nisam mogla ući. Zvala sam korisničku podršku HZZO-a i rekli su mi da ih zovu iz cijele Hrvatske - ispričala nam je u srijedu predvečer liječnica opće prakse koja svojim pacijentima nije mogla izdavati recepte. Zašto je sustav pao, nismo doznali ni dan poslije.

- Vlasnik sustava e-uputnica CEZIH je Ministarstvo zdravstva, a HZZO je operator središnjeg dijela sustava CEZIH. Sustav CEZIH održava Ericsson Nikola Tesla. Razlog jučerašnjeg kratkotrajnog ispada sustava je trenutačno u fazi analize i istraživanja - poručili su iz HZZO-a. Ogorčeni građani ističu kako takve situacije nisu rijetkost i da sustav često pada. U moru problema hrvatskog zdravstva ovo je samo još jedan razlog za dodatno nezadovoljstvo.

- Pacijenti su kronično nezadovoljni sustavom i onim što dobivaju u odnosu na novac koji izdvajaju. Žale se i u strahu su zbog ministrovih najava poskupljenja zdravstva - kaže Jasna Karačić, predsjednica Udruge za promicanje prava pacijenata.

Kako bi pokrpao sve dublje rupe, ministar zdravlja Milan Kujundžić najavljuje poskupljenje dopunskog zdravstvenog osiguranja sa 70 na 150 kuna. Prostor za smanjenje dugova vidi i kroz spajanje bolnica te preseljenje zagrebačkih bolnica u Blato u nedovršenu Sveučilišnu bolnicu.

U međuvremenu pacijenti usluge i lijekove čekaju mjesecima, pa čak i godinama. Tako se, primjerice, u KB-u Sveti Duh u Zagrebu na operaciju mrene čeka 657 dana. U Vinogradskoj bolnici u Zagrebu na MR mozga čeka se 495 dana. Pacijent koji treba CT abdomena na njega će u splitskom KBC-u čekati 378 dana, a u OB-u Sisak gastroskopiju će čekati 139 dana. Iste te bolnice imaju dug prema veledrogerijama od dvije milijarde i 800.000 kuna.     

Dugovi sustava su u milijardama

Iznos duga u hrvatskom zdravstvenom sustavu do kraja 2016. Popeo se na 7,56 milijardi kuna. Tad je govorio o skupljem osiguranju.

Sve veći izdaci za lijekove

Dug bolnica prema veledrogerijama je 2,8 milijardi kuna. Kako ne bi prekinuli opskrbu lijekovima, dogovorili su mjesečnu otplatu duga.

Država je dužna i HZZO-u

Džava duguje HZZO-u oko 200 milijuna kuna. Na godišnjoj razini riječ je o 2,4 milijarde kuna duga.

I Klaićevu želi preseliti u Blato

Ministar je najavio kako bi, uz zagrebačke bolnice, i Kliniku za dječje bolesti Zagreb preselio u Blato. Investicija vrijedi oko 130 milijuna eura.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 45
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

UŽIVO Šest Rafalea stiže danas u Hrvatsku, evo gdje će ući u zračni prostor: 'Čut ćete ih'
SVE JE SPREMNO

UŽIVO Šest Rafalea stiže danas u Hrvatsku, evo gdje će ući u zračni prostor: 'Čut ćete ih'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske
Policajci priveli krivog čovjeka u Zagrebu i polomili ga: ‘Sram me. Nismo ni znali da je slijep'
SUSJEDI SU ZGROŽENI

Policajci priveli krivog čovjeka u Zagrebu i polomili ga: ‘Sram me. Nismo ni znali da je slijep'

Nisam imao bijeli štap jer taj teren dobro poznajem. Sestrična im je vikala moje ime i da sam slijep te da imam člansku iskaznicu Saveza slijepih, rekao je Stevan Jambrešić na sudu