Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Italija opet potonula u recesiju: To će utjecati i na Hrvatsku...

None Foto: Foto RobertoCappello/IPA/PIXSELL/IPA/PIXSELL

Pad u zadnjem kvartalu u odnosu na treći kvartal 2018. posljedica je smanjenja dodane vrijednosti u poljoprivredi, šumarstvu i ribarstvu, kao i minusa u industriji

Italiaj je službeno ušla u recesiju. To je prvi put od 2013. da se u toj situaciji našla jedna velika europska zemlja, članica G7.

Talijanski statistički ured objavio je danas procjenu kretanja BDP-a u zadnjem lanjskom kvartalu koja pokazuje da se gospodarstvo Italije smanjilo za 0,2 posto. U trećem kvartalu 2018. palo je 0,1 posto tako da je zemlja tehnički ušla u recesiju, piše Corriere della Sera.

- Pad u zadnjem kvartalu u odnosu na treći kvartal 2018. posljedica je smanjenja dodane vrijednosti u poljoprivredi, šumarstvu i ribarstvu, kao i minusa u industriji. Na strani potražnje, postoji negativan doprinos domaće komponentne i pozitivan doprinos izvoz”, navodi se u pojašnjenju.

Ova će vijest utjecati i na Hrvatsku jer Italija nam je jedan od važnijih trgovačkih partnera. 

- Posebno zabrinjava loše stanje talijanske ekonomije, koja je naše veliko izvozno tržište. Naravno, svi nepovoljni događaji u brodogradnji također će ostaviti svoje posljedice i na ukupnim rezultatima za industrijsku proizvodnju', rekla nam je ravnateljica Ekonomskog instituta Zagreb Maruška Vizek za tportal

Podsjetimo, industrijska proizvodnja u Hrvatskoj lani je pala jedan posto, a samo u prosincu prošle godine stropoštala se za više od šest posto. Prvi je to godišnji pad od krizne 2013. godine, kada je Italija također ušla u recesiju.

Komentari (58)
  • U Hrvatskoj jedva čekaju da neka zemlja uđe u recesiju kako bi mogli reći da to utiče na nas, na našu nesposobnost i propast ove države. Malo sutra.

    31. 1. 2019,   14:22
  • Italija ima jako puno imigranata. Zar nije da su imigranti spas ekonomiji?

    31. 1. 2019,   14:04
  • Mi smo u depresiji a ne u recesiji!

    31. 1. 2019,   14:47