Obavijesti

News

Komentari 1

Italiji novih 660 prijava smetnji oko prijema naših programa

Nakon gašenja većine talijanskih dominantnih ometajućih odašiljača iz regija Friuli Venezia Giulia, Veneto, Emilia Romagna, Marche, Abruzzo i Puglia broj televizijskih smetnji na razini je prošle godine

VIDEO

Talijanske smetnje hrvatskim televizijskim programima su smanjene, smetnje FM radijskim programima su ostale iste, dok su se pojavile i nove u području digitalnog zemaljskog radija (T-DAB), pri čemu je talijanskoj administraciji upućeno 660 novih zahtjeva za uklanjanjem smetnji, izvijestili su u ponedjeljak iz HAKOM-a.

Stručnjaci Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti (HAKOM) i ove su godine proveli opsežnu višemjesečnu akciju mjerenja smetnji koje dolaze iz Italije te uzrokuju probleme prijmu hrvatskih radijskih i televizijskih programa duž hrvatskog dijela jadranske obale i na otocima.

"Nakon gašenja većine talijanskih dominantnih ometajućih odašiljača iz regija Friuli Venezia Giulia, Veneto, Emilia Romagna, Marche, Abruzzo i Puglia broj televizijskih smetnji na razini je prošle godine, dok je broj radijskih prijava smetnji ove godine nešto veći, uz dodatno identificiran rad nekoordiniranih talijanskih odašiljača digitalnog zemaljskog radija (T-DAB)", navodi se u priopćenju HAKOM-a. 

Pritom podsjećaju da je Italija prethodnih godina donijela uredbe i poseban zakon temeljem kojih je izmijenjen talijanski plan TV frekvencija te su izuzete frekvencije koje smetaju susjednim zemljama, osnovan je kompenzacijski fond i osigurana su novčana sredstva te je propisan postupak za isključivanje ometajućih odašiljača.

"Sve to rezultiralo je isključivanjem dominantnih ometajućih TV odašiljača, koje je započelo u rujnu 2016. i dovršeno u siječnju 2017. Ova aktivnost rezultat je višegodišnjih nastojanja HAKOM-a, koji je, osim brojnih mjerenja i slanja prijavi smetnji, neprekidno i uporno isticao problem smetnji te ga rješavao bilateralnim pregovorima i djelovanjem u sklopu međunarodnih institucija, ITU-a i Radne skupine o prekograničnoj koordinaciji pri savjetodavnoj Skupini za politiku upravljanja radiofrekvencijskim spektrom Europske komisije", poručuju iz HAKOM-a.

Dodaju da je ovogodišnjom mjernom akcijom HAKOM-a potvrđeno zadržavanje postignutog stanja znatnog smanjenja talijanskih smetnji iz 2017. nastalog isključivanjem većine dominantnih ometajućih TV odašiljača, što je doprinijelo rješavanju najvećeg dijela talijanskih TV smetnji koje datiraju unazad nekoliko desetljeća, odnosno početkom prelaska na digitalnu televiziju u Italiji od 2010. do 2012.

"Isključivanjem talijanskih odašiljača uklonjene su smetnje i time značajno poboljšan prijam hrvatskih televizijskih programa u digitalnim regijama D5 (Istarska i Primorsko-goranska županija), D7 (Zadarska i Šibensko-kninska županija), D8 (Splitsko-dalmatinska županija) i D9 (Dubrovačko-neretvanska županija). Nažalost, rad talijanskih odašiljača na hrvatskim TV kanalima nije još u potpunosti prestao, a što je važno i za buduće replaniranje digitalne TV mreže u Republici Hrvatskoj kako bi se omogućilo uvođenje novih mreža pokretnih komunikacija u frekvencijskom pojasu 700MHz, čime će se doprinijeti daljnjem razvoju širokopojasnog pristupa internetu", kažu iz HAKOM-a.

Upozoravaju da rezultati mjerne akcije i dalje potvrđuju veliki problem talijanskih smetnji hrvatskim radijskim programima, koji je posebno izražen u ljetnim mjesecima kada su zbog povoljnijih uvjeta rasprostiranja elektromagnetskih valova smetnje iz Italije još izraženije te znatno narušavaju mogućnost slušanja hrvatskih FM radijskih postaja.

"Kao dodatni problem, a s obzirom na dugogodišnja negativna iskustva po pitanju radijskih smetnji, zabrinjava činjenica da je HAKOM ovogodišnjom mjernom akcijom identificirao rad većeg broja talijanskih odašiljača digitalnog zemaljskog radija (T-DAB) u VHF III pojasu, koji rade protivno međunarodnom sporazumu i planu za radio i televiziju iz Ženeve 2006., o čemu je uz talijansku administraciju izvještena i Međunarodna telekomunikacijska zajednica (ITU)", ističu iz HAKOM-a.

Ukupni rezultat aktivnosti od lipnja do listopada je slanje administraciji Italije novih 660 prijava smetnji sa zahtjevom za njihovim uklanjanjem, a u posljednjih deset godina te prijave premašuju brojku od 5100, ističu iz HAKOM-a.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca

Trzavice i raskoli tjedan nakon izbora. Evo gdje puca u Mostu, HDZ-u, SDP-u, DP-u, Fokusu...
A KLELI SE U JEDINSTVO

Trzavice i raskoli tjedan nakon izbora. Evo gdje puca u Mostu, HDZ-u, SDP-u, DP-u, Fokusu...

Odlazak bračnog para Raspudić Selak od Mosta, samo je jedan od raskola među partnerima i unutar stranaka nakon izbora. DP se lomi oko koalicija, SDP-ov Grbin na meti kritika, Plenković na dvostrukom udaru...
DP želi 4 ministarstva? Mario Radić za 24sata: To nije istina, ne znam tko to plasira u javnost
IZ MINUTE U MINUTU

DP želi 4 ministarstva? Mario Radić za 24sata: To nije istina, ne znam tko to plasira u javnost

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori