Obavijesti

News

Komentari 107

Ivan Selak: 'Smiješni su i jadni jedni i drugi, no mi smo birali'

Ivan Selak:  'Smiješni su i jadni jedni i drugi, no mi smo  birali'
1

Umirovljeni vojni pilot Ivan Selak na svom facebook profilu je bivšim i sadašnjim kolegama čestitao dan lovačke eskadrile HRZ. No osvrnuo se i 'cirkuske performanse koji se odvijaju tamo gdje to ne bi trebalo'

VIDEO

Danas je dan lovačke eskadrile HRZ. Svim svojim bivšim i sadašnjim kolegama, kao i svim pilotima lovačkih aviona-sretan vam naš praznik. Čast i slava pripada onima koji sa nama fizički nisu, ali u mojim (našim) mislima jesu i biti će dok i mi ne odemo u vječno nebesko plavetnilo, napisao je legendarni ratni pilot Ivan Selak.

- Zašto sam stavio sliku miga kojeg vuče traktor po zagrebačkim ulicama( na statički display-povodom nekog praznika,proslave)? Zato što je ta ista fotka stavljena u negativan kontekst jučerašnjih zbivanja i cirkuskih performansa koji se odvijaju tamo gdje to ne bi trebalo . Ali neka bude i to je sloboda . Ima i puno gorih parlamenata. Fotku je stavila moja fb frendica “kao poklon i odgovor “ našeg ministra pajacima koji su njemu eto nešto poklanjali. Smiješan i jadan potez onih koji su to poklanjali, a i smiješna i jadna reakcija onog koji je to primao , no to smo mi , birali smo i biramo - istaknuo je Selak.

Pokretanje videa...

01:06

Pročitajte u cijelosti status Ivana Selaka

Jugo je udarilo . Nekima u glavu ,nekima u noge , a neki su i bez juga udareni .Meni ne smeta . Ili smeta jer ne mogu u dubine , u mir i tišinu jadranskog plavetnila gdje jedino čuješ , pratiš i vidiš mjehuriće zraka koji život znače , a i osjetiš svaki otkucaj svoga bila. Bili smo i jučer . Jedini dan u ovom tjednu kad je moguće . Na krajnjoj sjevernoj punti otoka Cres , u dubinama gdje ne dopiru emailovi , gdje nema saborskih komedijaša , a niti “stručnih”povjerenstava , gdje o sebi ovisiš ( i o frendu koji je s tobom). I bilo je ne zaboravno. 
Neću o tome iako je to zanimljivije. Danas je dan lovačke eskadrile HRZ. Svim svojim bivšim i sadašnjim kolegama , kao i svim pilotima lovačkih aviona-sretan vam naš praznik. Čast i slava pripada onima koji sa nama fizički nisu , ali u mojim( našim ) mislima jesu i biti će dok i mi ne odemo u vječno nebesko plavetnilo . Uvijek kažem pa ću i sada : “Počivajte u miru ili letite nebom , kako vas volja sokolovi , orlovi moji (naši)
Zašto sam stavio sliku miga kojeg vuče traktor po zagrebačkim ulicama( na statički display-povodom nekog praznika,proslave)? Zato što je ta ista fotka stavljena u negativan kontekst jučerašnjih zbivanja i cirkuskih performansa koji se odvijaju tamo gdje to nebi trebalo . Ali neka bude i to je sloboda . Ima i puno gorih parlamenata. Fotku je stavila moja fb frendica “kao poklon i odgovor “ našeg ministra pajacima koji su njemu eto nešto poklanjali . Smiješan i jadan potez onih koji su to poklanjali, a i smiješna i jadna reakcija onog koji je to primao , no to smo mi , birali smo i biramo.
Da se vratim fotki koja bi trebala biti “odgovor ministra “ -Vidoviću, Beusu,Marasu Krausu,Šprajcu..... kako ih prozva moja frendica.
Draga moja fb frendice i ne samo ti već svi i moji fb frendovi koji to dijelite i stavljate like . To je vaše pravo , poštujem ga . Ali eto taj kojeg vuče traktor , koji je za tebe (vas) simbol neuspjeha “bivšeg vremena , bivših remonta,” ili čega već , za mene je taj , e baš taj kojeg vuče traktor simbol snage , hrabrosti , sposobnosti i junaštva onih ranije navedenih . Onih koji nisu sa nama i onih koji su imali muda sjesti u baš taj kojeg vuče traktor , ili u ovaj iza mene na slici i otići na borbenu zadaću. 
Znaš li kako je otići na zadaću kad ti je šansa da se vratiš 50 posto . Ili ti ili kolega . Ne znaš , e pa ja znam i tako dosta puta. 
Znaš li kako se osjećaš kada te “ osvijetli” radar sustava Kub ili Bofors. Ti svjestan toga , ali ti ideš dalje , nisi pi..ka i ne bježiš . E pa ja (mi) znam. 
Znaš li kako je uletati baš sa tim kojeg vuče traktor i sa kojim se ti sprdaš u rojeve svijetlećih zrna koje vidiš i kojih si svjestan , ali ideš dalje jer opet nisi pi..ka. E pa ja (mi)znam. 
Znaš li kako je nositi ispod krila dva užasa od po 5oo kg ( slovima dva puta po pet stotina kilograma) i baciti to na drugu stranu i pogoditi, a linija razdvajanja je širine jedne sekunde leta i to ko za vraga baš sa tim što ga vuče traktor i sa kojim se sprdaš. E pa ja (mi) znam. 
Znaš li ti ........ 
Ne znaš , ne zamjeram ti , iskreno ne zamjeram ti i bolje da to neznaš i bolje da to nikada ne doživi više nitko ni tvoj, ni moj , ni naš. Ali znaj jedno , taj što ga vuče traktor i taj iza mene - sa njima sam se vratio , oni su me vratili , oni su bili moji (naši) anđeli čuvari , oni su razlog zašto sam jučer bio 50 m pod morem , u miru i tišini podmorja. Ne vjeruješ meni . Tvoje pravo . Pitaj onda one moje heroje koje uvijek spominjem što i kako su se osjećali kada je taj kojeg vuče traktor i sa kojim se sprdate protutnjao iznad njih dok su oni bili u užasu , u paklu na Velebitu, u paklu Petrinje , D. Rese, Bunića , Dinare,Zrinske i Petrove Gore .... pitaj tigrove, gromove....pitaj kako se osjeća čovjek kada leti čelik oko njega , kada frendovi nestaju , kada ranjeni vrište, kada se ukopati želiš , a ne možeš .A onda naiđe taj anđeo kojeg vuče traktor ili ovaj drugi , ili zajedno... I nikad se više nećeš sprdati sa jednim od simbola vremena časti i ponosa.
A vi koji i o jednom i o drugom remontu sve znadete javite se , kad ne ronim u zg sam , uvijek spreman platiti i kavu i pivu i kolače kad god i gdje god i uz put objasniti zašto . Zašto sam opet svoju guzicu trpao u avion i nisam opet bio pi..ka. 
Pozdrav svima koliko vas ima . Kolegama bivšim , sadašnjim i budućim-sretan vam dan EBA. A vi sokolovi naši koji ste pakao prošli počivajte u miru ili letite bezgraničnim nebeskim prostranstvima

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 107
VIDEO

Obustavili potragu za Dankom (2) u Srbiji. Djed: 'Bugarska je blizu, bojim se da je oteta...'
JOŠ JE NISU PRONAŠLI

Obustavili potragu za Dankom (2) u Srbiji. Djed: 'Bugarska je blizu, bojim se da je oteta...'

Djevojčicu od jučer traže stotine ljudi. Tu su volonteri, policija, potražni psi, Gorska služba spašavanja, rudari, helikopteri, termovizijske kamere...

Pozlilo je ocu nestale djevojčice, napisao potresne riječi. Policija ispitala i mamu. Curici ni traga
MISTERIOZNI SLUČAJ IZ SRBIJE

Pozlilo je ocu nestale djevojčice, napisao potresne riječi. Policija ispitala i mamu. Curici ni traga

Svi se nadaju kako će djevojčica uskoro biti pronađena i vraćena svojim roditeljima. U tijeku je velika potraga za Dankom (2) na istoku Srbije. Prvi put su koristili i 'Amber Alert'
Tragedija u Njemačkoj: Autobus Flixbusa se prevrnuo, u nesreći poginulo najmanje pet osoba...
FOTO: STRAVIČNA PROMETNA

Tragedija u Njemačkoj: Autobus Flixbusa se prevrnuo, u nesreći poginulo najmanje pet osoba...

U autobusu je bilo 53 putnika te dvoje vozača. Uz pet poginulih više ljudi je teško ozlijeđeno u ovoj nesreći...