Obavijesti

News

Komentari 81

Ivan Šuker: 'HDZ MOL-u nije prodao nijednu dionicu INA-e'

Ivan Šuker: 'HDZ MOL-u nije prodao nijednu dionicu INA-e'

HDZ-ov Ivan Šuker i bivši ministar financija podsjetio je da je država prodala udjele u HT-u i INA-i putem IPO-a te da je novac najvećim dijelom išao upravo za povrat duga umirovljenicima

VIDEO

Zastupnici su u petak nastavili zasjedanje raspravom o izvješću o poslovanju Umirovljeničkog fonda od 1. siječnja 2010. do 31.prosinca 2015. godine. Na dnevnom redu još su i Izvješće o radu saborskog Odbora za predstavke i pritužbe za 2016. godinu i godišnje Izvješće Hrvatske zaklade za znanost za 2015. godinu, nakon čega će zastupnici glasati o dosad raspravljenim točkama.

Umirovljenički fond osnovan je 1998. godine kako bi se korisnicima mirovina ili njihovim nasljednicima iz prvoga nasljednog reda svake godine isplaćivale svote pojedinačnih obeštećenja. Obeštećenja su se isplaćivala na temelju dva modela, modelu A prema kojemu se isplata polovine svote obeštećenja obavljala u roku od dvije godine i modelu B, prema kojemu se obeštećenje obavljalo u roku od šest godina, s počekom od dvije godine

HPB Invest d.o.o., Društvo za upravljanje Umirovljeničkim fondom je 19. prosinca 2013. isplatio posljednju, šestu ratu obeštećenja umirovljenicima te je Hrvatska kao osnivač Fonda izvršila svoju posljednju obvezu isplate obeštećenja svim članovima Fonda, navodi se u izvješću.

HDZ-ov Ivan Šuker i bivši ministar financija podsjetio je da je država prodala udjele u HT-u i INA-i putem IPO-a te da je novac najvećim dijelom išao upravo za povrat duga umirovljenicima. Naglasio je kako HDZ nijednu dionicu INA-e nije prodao MOL-u. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Često se govori da je netko prodao INA-u. Dakle, treba jasno reći da HDZ nijednu dionicu INA-e nije prodao MOL-u. Hrvatska s institucionalnim ulagateljima još uvijek ima više od 50 posto u Skupštini INA-e - rekao je Šuker.

SDP-ov Gordan Maras oštro je iskritizirao HDZ-ovo namirenje duga umirovljenicima prodajom dionica Ine, HT-a i Plive.

- Nitko nije tjerao tada Vladu HDZ-a, pa i gospodina Šukera, da bi namirili novce za Umirovljenički fond i povrat duga, da prodaju dionice Ine i HT-a, ali i Plive. Tadašnja vlast je iskoristila priliku da bi nastavila ili dovršila privatizaciju tih kompanija - rekao je Maras.

Osvrnuo se i na braniteljski fond i istaknuo kako je i on svoje dionice INA-e prodao MOL-u.

- Time im je omogućio da imaju blizu 50 posto i upravljaju tom kompanijom kao da se radi isključivo o njihovom vlasništvu, a Hrvatsku stavlja u poziciju da s 44 posto vlasništva nema gotovo ništa utjecaja. Nije bilo potrebe za time jer obaveze koje su se izvršavale za Umirovljenički fond od 2011. na dalje su financirane iz javnih izvora, iz proračuna i državnih jamstava. Radi se o preko tri milijarde kuna koji su u tom periodu osigurani da bi se do kraja mogli isplatiti umirovljenici - rekao je Maras pa se u nekoliko navrata požalio potpredsjedniku Sabora Furiju Radinu zbog Šukerovog dobacivanja iz klupe.

- Gospodin Šuker je nervozan, ima priliku tražiti repliku kao gospodin, a ne kao birtijaš - poručio je Maras.

Poručio je i kako je namirenje tog duga trebalo ići iz proračuna, na što mu je Hrelja odgovorio da to nije bilo moguće.

Šuker je poručio da je Zakon o privatizaciji INA-e donijela SDP-ova vlast i da Maras ne govori istinu.

HDZ-ov Stevo Culej podsjetio je na 2015. godinu kada je Maras kao ministar obrta i poduzetništva otputovao u Ameriku.

- Radili ste sve da pomognete Fondu pa ste išli dotle da odete i u Ameriku gdje ste potrošili 100.000 kuna kako bi dogovorili snimanje filma Igre prijestolja kod nas, a od filma na kraju ništa - rekao je Culej.

Maras mu je dao savjet.

- Dao bih gospodinu Culeju jedan savjet, vidim da me uvažava i uživa u mojim raspravama, da ne vjeruje sve što pročita na opskurnim, ultra desnim portalima - rekao je Maras.
 

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 81
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović poručio 'Ovo tu je državni udar'
POSTIZBORNI PREGOVORI

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović poručio 'Ovo tu je državni udar'

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a