Obavijesti

News

Komentari 13

Ivančić je osuđen zbog uvrede: Pauletića nazvao 'svinjčetom'

Ivančić je osuđen zbog uvrede: Pauletića nazvao 'svinjčetom'
1

Jedan od osnivača Feral Tribunea, novinar i pisac Viktor Ivančić mora platiti gotovo 10 tisuća kuna zbog uvrede upućene Robertu Pavloviću koji je svojevremeno bio zamjenik ministra turizma

VIDEO

Viktor Ivančić, jedan od osnivača Feral Tribune-a, novinar i pisac, danas kolumnist Novosti – Samostalnog srpskog tjednika koji se tiska u Zagrebu, osuđen je pred splitskom Općinskim sudom na gotovo deset tisuća kuna zbog kaznenog djela uvrede.

Nepravomoćna je to odluka, a po tužbi Roberta Pauletića, svojedobno zamjenika ministra turizma RH, također pisca te osnivača enigmatskih magazina, najmlađeg pobjednika Kviskoteke.

Nije se Pauletiću svidio tekst objavljen koncem srpnja 2016. godine u Novostima pod naslovom “Dva svinjčeta”. Ivančić je u svojoj obrani ustvrdio kako u “tekstu ne postoji niti jedan podatak koji je netočan, a ako se Pauletić osjeća uvrijeđenim, može biti uvrijeđen podsjećanjem na istinu o svojoj prošlosti koju želi prikriti”.

- Pauletić nije bio novinar nego pripadnik streljačkog voda. Svi koji su radili u nekadašnjem tjedniku ST smatrali su kako je normalno lagati u novinama u službi najbrutalnije ratne propagande. Objavljivali su lažne spiskove neprijatelja i etiketirali ih kao četnike, kosovce i slično, zbog čega su ti ljudi snosili drastične posljedice, od gubitka života, stanova, protjerivanja... - kazao je između ostalog Ivančić.

Tekst je napisao nakon objave intervjua Roberta Pauletića u Slobodnoj Dalmaciji kojeg je pisao novinar i urednik Joško Dadić, u kojem je bilo govora o tjedniku ST u kojem su obojica radili početkom '90-tih te su bagatelizirali svoj rad i ulogu u ST-u. Zbog toga je Ivančić osjetio potrebu da se tekstom osvrne na taj intervju, pogotovo što je Pauletić tada bio politička osoba.

“Kada je u ST-u nazivao Jelenu Lovrić novinarskom hijenom, ta zoološka metafora mu nije smetala. Da je pravde u ovoj zemlji, Pauletić bi kazneno odgovarao zbog nasilja koje je provodio nad nevinim ljudima. Zbog toga ga smatram moralnim svinjčetom.” - dio je Ivančićeve obrane.

Međutim, u ovom postupku se nije ulazilo u istinitost navoda već isključivo postoji li kazneno djelo uvrede. Sudac Tomislav Zlodre smatra da postoji.

- Privatnog tužitelja je nazvao svinjom te je u tekstu iznio teške uvrede navodeći kako je “naručio štrucu trulog kruha i par užeglih kora dinje”, potom opisuje kako “gracilno njuška po vlastitom izmetu te uz to toči ukusan rashlađeni napoj, spirine protiv sparine”, odnosno da “pere svoje krvave ruke i glibom umazane papke, popraćeno roktanjem i mahanjem repom”... što je kvalificirani oblik uvrede jer je iznesen putem tiska. - naveo je u obrazloženju presude suda splitskog Općinskog suda.

Kazna je 40 dnevnih dohodaka, a ako se novčana kazna kojim slučajem ne bude mogla naplatiti, sud će donijeti odluku o zamjeni novčane kazne radom za opće dobro. Uz suglasnost Viktora Ivančića, no ako se ne suglasi, onda se ide na kaznu zatvora.
 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 13
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa