Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Ivo je dosadan cimer: 'Samo je čitao spise, nije se htio družiti'

None Foto: Reuters, Pixsell 18

Sanader je proveo sedam mjeseci u ekstradicijskom pritvoru u Austriji, a skupio i više od tri godine u Hrvatskoj. U Remetincu je imao cimera koji je zbog dosade s Ivom tražio premještaj

Iako je u pritvorima i zatvorima u Austriji i Hrvatskoj od 2010. godine Ivo Sanader do sada proveo tri godine i osam mjeseci, to mu se zasad neće uračunavati u kaznu koju je dobio u suđenju za slučaj Planinska.

Naime, Sanader je u austrijskom ekstradicijskom pritvoru proveo sedam mjeseci. Potom je pet mjeseci bio u istražnom zatvoru zbog Fimi medije. Pustili su ga kad su prijatelji sakupili 12,4 milijuna kuna jamstva kako bi se branio sa slobode. Nakon toga je 19 mjeseci bio u istražnom zatvoru zbog predmeta Hypo-Ina-MOL, a kad je presuda u tom predmetu postala pravomoćna, još je 13 mjeseci izdržavao kaznu, dok Ustavni sud postupak nije vratio na ponovno suđenje. 

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

No kako svi ti postupci još nisu pravomoćno okončani, Sanader trenutačno ne može zahtijevati objedinjavanje kazni. Glasnogovornik Županijskog suda u Zagrebu Krešimir Devčić rekao je kao, s obzirom na to da u ovom slučaju Sanader nije bio pritvaran prije pravomoćnosti presude, nema nikakvog uračunavanja boravka u pritvoru u drugim slučajevima u kojima Sanadera terete.

IVO TVRDI: NISAM KRIV Sanader stigao u Remetinec: 'Ovo je predstava, borit ću se'

U zatvoru je i Sanaderov stari poznanik Tomislav Prlić, prvooptuženi u aferi Forex. On je prošli mjesec nepravomoćno osuđen na šest godina i šest mjeseci zatvora. Sanaderu je tijekom njegova jednog od prijašnjih boravaka u Remetincu društvo u ćelilji pravio i Jozo Šakić iz Sv. Ivana Zeline, no taj je očajnik sam od uprave zatražio da ga premjeste u sobu gdje ima više pritvorenika. Tvrdio je kako mu je sa Sanaderom jako dosadno jer je bivši premijer po cijele dane samo proučavao spise i nije se želio družiti, niti razgovarati, pa je Šakić “ispalio na živce” i pobjegao. Šakić je bio pritvoren jer je pijan i unatoč zabrani upravljanja vozilom kombijem naletio na djevojčicu na biciklu i usmrtio je.

Foto: 24sata/PIXSELL

Kako je pisao Express Sanader na dobacivanja ostalih zatvorenika nikada nije odgovarao. A u prvih nekoliko mjeseci svašta su mu dobacivali. Od toga da je druker, do toga da je upropastio državu. Sitni kriminalci su ga pitali hoće li im reći gdje su novci pa da ih oni dignu kad izađu, jer će ionako, govorili su, izaći prije njega. “Fale li ti Brioni odijela? Gdje su ti sad prijatelji? Nisi više bahat ko nekad, dobacivali su mu na početku zatvorenici. Tijekom šetnje čulo se:“ Ivo, lopove”, ali i “predsjedniče”.

Komentari (72)
  • Veleizdajnici se kaznjavaju oduzimanjem cile imovine koju su stekli lopovlukom i visanjem na Jelacica Placu uz direktan TV prijenos.

    4. 4. 2019,   20:42
  • Jedina adekvatna kazna bi bila da mu se oduzme ama baš sva imovina...tako i svima ostalima...mislim da bi dobro napunili proračun..

    4. 4. 2019,   20:47
  • E Ivo šta bi sada da za malo vitra.

    4. 4. 2019,   20:50