Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Ivo Sanader i Željko Dolački: Isto djelo, različita kazna...

None Foto: Sanjin Strukić/Pixsell

Strože kazne: Oba su proglašeni krivim za zloporabu položaja i ovlasti. Uskok smatra da su kazne premale. Ivo je dobio četiri i pol, a Dolački šest godina zatvora

Bivši policijski inspektor Željko Dolački nepravomoćno je osuđen na šest godina zatvora zato što je iz policijskog sefa ukrao zlato i novac vrijedne 3,3 milijuna kuna.

Bivši premijer Ivo Sanader u predmetu Planinska nepravomoćno je osuđen na “samo” četiri i pol godine zato što je osmislio način na koji je sebi pribavio 17,45 milijuna kuna “provizije” i državu oštetio za 15,1 milijun kuna. I jedan i drugi proglašeni su krivim za zloporabu položaja i ovlasti, za što je zakonom predviđena kazna od jedne do 12 godina zatvora. Iako je kazneno djelo isto, u svakom pojedinačnom slučaju razmatraju se olakotne i otegotne okolnosti za optuženike. Uskok smatra da su kazne premale. Početkom travnja Vrhovni sud razmotrit će argumente Sanaderove obrane, koja tvrdi da je bivši premijer nevin, i Uskoka, koji za Sanadera traži gotovo tri puta strožu kaznu - maksimalnih 12 godina. Uskok u žalbi Vrhovnom sudu navodi kako je sud tijekom odmjeravanja kazne Sanaderu otegotnim cijenio činjenicu da njegovo postupanje predstavlja najteži oblik političke korupcije koju je sam osmislio te u čijoj je realizaciji bio uporan i ustrajan.

- Jednako tako uporan i ustrajan bio je i u poduzimanju radnji prikrivanja svoje koruptivne aktivnosti u vrijeme njena odvijanja. Potrebno je dodatno istaknuti kako opisana vrsta korupcije, za koju je prvenstveno odgovoran optuženi Ivo Sanader, predstavlja izrazitu opasnost za temeljne vrijednosti na kojima počiva RH. U kolikim razmjerima je ovakva vrsta korupcije zavladala zemljom i koliko su razorni njezini učinci, svakodnevno osjećaju svi građani. Stoga se može reći kako su indirektne žrtve političke korupcije svi građani RH - naveo je Uskok zaključivši kako bi Vrhovni sud u smislu specijalne, a posebice generalne prevencije, trebao Sanaderu izreći najveću propisanu kaznu zatvora i tako poslati jasnu poruku da je ovakvo koruptivno postupanje neprihvatljivo i opasno te da ga društvo neće tolerirati. Osudi li Vrhovni sud Ivu, državi će morati vratiti 17,45 milijuna kuna.

Foto: EXPRESS

Komentari (20)
  • u hr je pravilo što više ukrades manju kaznu dobiješ,pa sto je tu ćudno ovo je hr pravosuđe i sudije moraju od nećeg živjeti

    17. 2. 2019,   19:56
  • Pa to je kod nas sasvim normalno. Željko Dolački je osuđen, kaznu čeka u zatvoru jer je SAM. A drug IVO SANADER ako ode u zatvor, povući će za sobom još najmanje 5.autobusa političara, a koliko tek iza njih onda ide u zatvor.

    17. 2. 2019,   19:54
  • A hoće li ikada kazna Sanaderu biti pravomoćna?

    17. 2. 2019,   19:43