Obavijesti

News

Komentari 20

Ivo Sanader i Željko Dolački: Isto djelo, različita kazna...

Ivo Sanader i Željko Dolački: Isto djelo, različita kazna...
1

Strože kazne: Oba su proglašeni krivim za zloporabu položaja i ovlasti. Uskok smatra da su kazne premale. Ivo je dobio četiri i pol, a Dolački šest godina zatvora

VIDEO

Bivši policijski inspektor Željko Dolački nepravomoćno je osuđen na šest godina zatvora zato što je iz policijskog sefa ukrao zlato i novac vrijedne 3,3 milijuna kuna.

Bivši premijer Ivo Sanader u predmetu Planinska nepravomoćno je osuđen na “samo” četiri i pol godine zato što je osmislio način na koji je sebi pribavio 17,45 milijuna kuna “provizije” i državu oštetio za 15,1 milijun kuna. I jedan i drugi proglašeni su krivim za zloporabu položaja i ovlasti, za što je zakonom predviđena kazna od jedne do 12 godina zatvora. Iako je kazneno djelo isto, u svakom pojedinačnom slučaju razmatraju se olakotne i otegotne okolnosti za optuženike. Uskok smatra da su kazne premale. Početkom travnja Vrhovni sud razmotrit će argumente Sanaderove obrane, koja tvrdi da je bivši premijer nevin, i Uskoka, koji za Sanadera traži gotovo tri puta strožu kaznu - maksimalnih 12 godina. Uskok u žalbi Vrhovnom sudu navodi kako je sud tijekom odmjeravanja kazne Sanaderu otegotnim cijenio činjenicu da njegovo postupanje predstavlja najteži oblik političke korupcije koju je sam osmislio te u čijoj je realizaciji bio uporan i ustrajan.

- Jednako tako uporan i ustrajan bio je i u poduzimanju radnji prikrivanja svoje koruptivne aktivnosti u vrijeme njena odvijanja. Potrebno je dodatno istaknuti kako opisana vrsta korupcije, za koju je prvenstveno odgovoran optuženi Ivo Sanader, predstavlja izrazitu opasnost za temeljne vrijednosti na kojima počiva RH. U kolikim razmjerima je ovakva vrsta korupcije zavladala zemljom i koliko su razorni njezini učinci, svakodnevno osjećaju svi građani. Stoga se može reći kako su indirektne žrtve političke korupcije svi građani RH - naveo je Uskok zaključivši kako bi Vrhovni sud u smislu specijalne, a posebice generalne prevencije, trebao Sanaderu izreći najveću propisanu kaznu zatvora i tako poslati jasnu poruku da je ovakvo koruptivno postupanje neprihvatljivo i opasno te da ga društvo neće tolerirati. Osudi li Vrhovni sud Ivu, državi će morati vratiti 17,45 milijuna kuna.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 20
VIDEO

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag

Četvrti je dan potrage za malom Dankom (2) u Srbiji! Na mjesto događaja stigle specijalne ekipe
NOVA SAZNANJA?

Četvrti je dan potrage za malom Dankom (2) u Srbiji! Na mjesto događaja stigle specijalne ekipe

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora
Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka
VIDEO: CURICA NESTALA U SRBIJI

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka

BANJSKO POLJE, SRBIJA - Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag. Roditelji djevojčice ponovno su pozvani u policijsku postaju, ali za sada još nema informacija je li to povezano s kopanjem zemljišta oko kuće gdje je malena Danka nestala.