Obavijesti

News

Komentari 47

Iz Afrike u Europu stigao novi virus: 'Za ovo nema cjepiva...'

Iz Afrike u Europu stigao novi virus: 'Za ovo nema cjepiva...'
1

Virus majmunskih boginja se na čovjeka prenosi konzumiranjem mesa ili kontaktom sa zaraženim životinjama. Iako se rijetko prenosi s čovjeka na čovjeka, sa životinje na čovjeka može prijeći preko rana ili sluznica

VIDEO

Ministarstvo zdravlja Srbije priopćilo je u utorak da su uvedene mjere pojačanog nadzora graničnih prijelaza u toj zemlji.  Razlog je pojava prvih slučajeva takozvanih majmunskih boginja (monkeypox) u zemljama zapadne Europe. Radi se o virusnom oboljenju za koje ne postoji cjepivo. 

U Srbiji je formirana i posebna radna skupina za praćenje i kontrolu ovog oboljenja, piše Blic

Formirana je posebna Radna grupa za praćenje i kontrolu majmunskih boginja, a srpsko Ministarstvo zdravlja, Institut za javno zdravlje Batut, Sanitarna inspekcija i druge zdravstvene ustanove provest će sve nužne mjere nadzora i prevencije s ciljem sprječavanja pojave ovog oboljenja u Srbiji - priopćili su iz ministarstva. 

Slučajevi oboljenja zabilježeni su u Velikoj Britaniji. Virusom su zaraženi putnici koji su došli iz Nigerije, priopćeno je iz europskog Centra za prevenciju i kontrolu zaraznih bolesti. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Virus majmunskih boginja je strukturom sličan virusu velikih boginja, a uzrokuje sličnu, ali blažu bolest.

Virus se na čovjeka prenosi konzumiranjem mesa ili kontaktom sa zaraženim životinjama. Iako se rijetko prenosi s čovjeka na čovjeka, sa životinje na čovjeka može prijeći preko rana ili sluznica.  S čovjeka na čovjeka virus se može prenijeti bliskim kontaktom s kožnim lezijama zaražene osobe ili respiratornim kapljicama tijekom dužeg kontakta sa zaraženim lice u lice. 

Većinom obolijevaju djeca. Osobe koje su primile cjepivo protiv velikih boginja imaju manji rizik za stjecanje infekcije. U Africi mortalitet iznosi četiri do 22 posto.

Virus kod čovjeka dovodi do uvećanja limfnih čvorića i opće malaksalosti, a dva do tri dana kasnije dolazi do promjena na koži u vidu izdignutih mjehurića ispunjenih tekućinom kojih može biti od samo nekoliko na tijelu pa do nekoliko tisuća.

Prve promjene javljaju se na licu, a zatim se šire po tijelu. Najjače su napadnuti dlanovi i stopala. Promjene prolaze nekoliko faza, a na kraju se stvaraju kraste koje se ljuskaju i otpadaju. Tijek bolesti traje od dva do četiri tjedna.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 47
VIDEO

Uhitili muškarce koji su tvrdili da je Danka kod njih; Na imanju su pronašli podzemne kanale
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Uhitili muškarce koji su tvrdili da je Danka kod njih; Na imanju su pronašli podzemne kanale

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag