Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Iz haškog arhiva: Ovi su dokazi presudili Radovanu Karadžiću

None Foto: Martino Lombezzi 3

Četiri sata pronađena u primarnim grobnicama u Srebrenici bila su važan dokaz u postupku protiv Karadžića. Sva četiri prestala su raditi na isti dan. Što znači da su njihovi vlasnici ubijeni u vremenskom razmaku od par sati

PRETPLATITE SE ZA JOŠ OVAKVOG SADRŽAJA:

Jedinica za dokazivanje, treći kat bivšeg ureda Aegona na Churchillpleinu u Haagu. Unutra je kilometarski zid od kartonskih kutija u kojima se čuvaju dokazi ‘slučaja Radovan Karadžić’.

POGLEDAJTE VIDEO:

Te sitne, osobne stvari - satovi, naočale, novčanici - neke od njih i doslovno natopljene krvlju, istražitelji su prikupljali svih ovih godina i slagali mozaik kako bi nedvojbeno utvrdili tko je kriv za pokolj više od 8000 muslimana, muškaraca i djece, u Srebrenici na ljeto 1995. godine.

Foto: Martino Lombezzi

Neki od tih materijalnih dokaza, poput satova pronađenih u primarnim grobnicama Lažete 1 i Lažete 2, posebno su važni. Naime sva četiri bili su satovi s automatskim mehanizmom kojeg pokreće povremeno pomicanje ruke. I sva četiri sata su stala raditi isti dan, 15. srpnja 1995. Što bi značilo da su njihovi vlasnici ubijeni u razmaku od svega nekoliko sati, možda čak i minuta. Naime, takva vrsta satova nastavlja raditi od 32 do maksimalno 48 sati nakon zadnjeg pokreta ruke. Foto: Martino Lombezzi ..

- Neke stvari više nikada nisu izvađene iz kutija. Druge su se pokazali presudnima tijekom procesa - kažu u Haagu.

 

Ovdje se nalazi 9,2 milijuna stranica dokumenata, 4000 disketa, 9500 video traka i 14000 artefakata. Nakit, torbice, satove... Te predmete djelomično su zaplijenili istražitelji koji su na kraju rata otišli na to područje kako bi prikupili dokaze. Ostatak je pronađen u masovnim grobnicama. Neki od njih bili su, dakle, ključni dokazi na sudu.

Onom koji je u srijedu osudio Radovana Karadžića na doživotnu robiju.

Mladićev dnevnik skriven u zidu

Supruga Ratka Mladića pažljivo je sakrila njegov ratni dnevnik i još neke stvari iza lažnog zida u njihovoj obiteljskoj kući, ali istražitelji su ga uspjeli pronaći. Unutra su nedvojbeni dokazi da su on i Radovan Karadžić odgovorni za ratne zločine.

Foto: Martino Lombezzi

Osobne stvari natopljene krvlju

Neke osobne stvari, poput novčanika, naočala, ključeva ili osobnih iskaznica, koje su istražitelji pronašli tijekom dugogodišnje istrage bili su doslovce natopljeni krvlju muškaraca i dječaka iz Srebrenice...  

Sva četiri sata stala 15. srpnja 1995.

Satovi s automatskim mehanizmom rade 32-48 sati nakon zadnjeg pokreta ruke. Ovi satovi nađeni u masovnoj grobnici prestali su raditi isti dan, 15. srpnja...

Foto: Martino Lombezzi

Srbi glumili 'plavce'

Kacige plave boje i uniforme, rekli su svjedoci, srbijanski su vojnici uzeli pripadnicima mirovnih snaga da bi namamili van one muškarce iz Srebrenice koji su uspjeli pobjeći, ali su se skrivali u šumi.

 

Komentari (87)
  • Da su Hrvati napravili takav zločin Hrvatske nebi bilo a oni su za nagradu dobili državu.

    20. 3. 2019,   19:05
  • Za dokaz su Mogli utipkat you tube.a i razvlacili su da time nizozemci dobiju na vremenu da svoje dokaze zataskaju.jer zna se da ih je umprofor pustio u srebrenicu.

    20. 3. 2019,   19:04
  • Čisto zlo! Nista manje nisu krivi ni oni sto su izvrsavali njegova naredjenja! Monstrumi!!!

    20. 3. 2019,   18:50