Obavijesti

News

Komentari 87

Iz haškog arhiva: Ovi su dokazi presudili Radovanu Karadžiću

Iz haškog arhiva: Ovi su dokazi presudili Radovanu Karadžiću
3

Četiri sata pronađena u primarnim grobnicama u Srebrenici bila su važan dokaz u postupku protiv Karadžića. Sva četiri prestala su raditi na isti dan. Što znači da su njihovi vlasnici ubijeni u vremenskom razmaku od par sati

VIDEO

Jedinica za dokazivanje, treći kat bivšeg ureda Aegona na Churchillpleinu u Haagu. Unutra je kilometarski zid od kartonskih kutija u kojima se čuvaju dokazi ‘slučaja Radovan Karadžić’.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

01:07

Te sitne, osobne stvari - satovi, naočale, novčanici - neke od njih i doslovno natopljene krvlju, istražitelji su prikupljali svih ovih godina i slagali mozaik kako bi nedvojbeno utvrdili tko je kriv za pokolj više od 8000 muslimana, muškaraca i djece, u Srebrenici na ljeto 1995. godine.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Neki od tih materijalnih dokaza, poput satova pronađenih u primarnim grobnicama Lažete 1 i Lažete 2, posebno su važni. Naime sva četiri bili su satovi s automatskim mehanizmom kojeg pokreće povremeno pomicanje ruke. I sva četiri sata su stala raditi isti dan, 15. srpnja 1995. Što bi značilo da su njihovi vlasnici ubijeni u razmaku od svega nekoliko sati, možda čak i minuta. Naime, takva vrsta satova nastavlja raditi od 32 do maksimalno 48 sati nakon zadnjeg pokreta ruke.

..

- Neke stvari više nikada nisu izvađene iz kutija. Druge su se pokazali presudnima tijekom procesa - kažu u Haagu.

 

Ovdje se nalazi 9,2 milijuna stranica dokumenata, 4000 disketa, 9500 video traka i 14000 artefakata. Nakit, torbice, satove... Te predmete djelomično su zaplijenili istražitelji koji su na kraju rata otišli na to područje kako bi prikupili dokaze. Ostatak je pronađen u masovnim grobnicama. Neki od njih bili su, dakle, ključni dokazi na sudu.

Onom koji je u srijedu osudio Radovana Karadžića na doživotnu robiju.

Mladićev dnevnik skriven u zidu

Supruga Ratka Mladića pažljivo je sakrila njegov ratni dnevnik i još neke stvari iza lažnog zida u njihovoj obiteljskoj kući, ali istražitelji su ga uspjeli pronaći. Unutra su nedvojbeni dokazi da su on i Radovan Karadžić odgovorni za ratne zločine.

Osobne stvari natopljene krvlju

Neke osobne stvari, poput novčanika, naočala, ključeva ili osobnih iskaznica, koje su istražitelji pronašli tijekom dugogodišnje istrage bili su doslovce natopljeni krvlju muškaraca i dječaka iz Srebrenice...  

Sva četiri sata stala 15. srpnja 1995.

Satovi s automatskim mehanizmom rade 32-48 sati nakon zadnjeg pokreta ruke. Ovi satovi nađeni u masovnoj grobnici prestali su raditi isti dan, 15. srpnja...

Srbi glumili 'plavce'

Kacige plave boje i uniforme, rekli su svjedoci, srbijanski su vojnici uzeli pripadnicima mirovnih snaga da bi namamili van one muškarce iz Srebrenice koji su uspjeli pobjeći, ali su se skrivali u šumi.

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 87
VIDEO

Novi detalji potrage: Izbrisane poruke na majčinom mobitelu, slikala kćer Danku iz 3 kuta...
NOVA SAZNANJA?

Novi detalji potrage: Izbrisane poruke na majčinom mobitelu, slikala kćer Danku iz 3 kuta...

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka
VIDEO: CURICA NESTALA U SRBIJI

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka

BANJSKO POLJE, SRBIJA - Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag. Roditelji djevojčice ponovno su pozvani u policijsku postaju, ali za sada još nema informacija je li to povezano s kopanjem zemljišta oko kuće gdje je malena Danka nestala.
FOTO Ovo su muškarci koji su lagali da je Danka (2) kod njih: U kuću u BiH upali su specijalci
SNIMILI VIDEO NA TIKTOKU

FOTO Ovo su muškarci koji su lagali da je Danka (2) kod njih: U kuću u BiH upali su specijalci

Muškarci su tražili 50.000 KM za objavu informacija o nestaloj Danki Ilić (2)