Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Iz Holdinga pozvali imućne da podmire svoje dugove za režije

None Foto: Borna Filić/PIXSELL

Procjena je u Holdingu da je riječ o osobama koje većinom žive u inozemstvu i uopće ne znaju da imaju blokiran račun i da im na adresu u Zagrebu, koju su i zaboravili, stižu računi

Iz Zagrebačkog holdinga u subotu su odgovorili na medijske napise da neplaćene režije otpisuju milijunašima, te istaknuli da se radi o sporadičnim slučajevima od kojih očekuju da vrate te iznose, a za samu mjeru otpisa duga blokiranima istaknuli su da se provodi u dobroj vjeri i u skladu sa Zakonom o otpisu dugova fizičkim osobama, koji je na snazi od srpnja prošle godine.

"Otpisali smo oko 13,6 milijuna kuna za više od tri tisuće osoba. Da smo ignorirali taj zakon, možda  bismo naplatili do 30 posto tih potraživanja", rekla je gradska pročelnica Mirka Jozić i dodala da desetak milijunaša koji su se greškom našli na toj automatskoj listi ne može zasjeniti dobre učinke provedbe tog zakona u Gradu Zagrebu.

"Suština je 324.000 blokiranih građana, a ne desetak milijunaša koji su se greškom našli među njima. To je zanemarivo u odnosu na ono što smo mi htjeli postići", istaknula je Jozić na konferenciji za novinare koju su u Holdingu izvanredno sazvali reagirajući na članak u "Jutarnjem listu" da je Grad Zagreb oprostio neplaćene režije i najimućnijima.

Naglasila je kako "u Holdingu nisu sretni s takvim napisima" jer, kaže, znaju da su kroz provedbu zakona o otpisu duga fizičkim osobama prije svega pomogli blokiranim i socijalno ugroženim građanima. "No, i na ovaj dobar potez pokušava se sa strane baciti sjenu", smatra Jozić.  

Jozić je imućne pojedince, o kojima pišu mediji, pozvala da dug podmire, uključujući trojicu za koje je gradonačelnik Milan Bandić stavio veto na otpis dugova.

"Pozivam imućne koji se nalaze na tom popisu -  da dug plate. Vjerujem da je došlo do nenamjerne greške u 'Vodoopskrbi i odvodnji' i da će se ta greška svakako ispraviti", rekla je Jozić.

Procjena je u Holdingu da je riječ o osobama koje većinom žive u inozemstvu i uopće ne znaju da imaju blokiran račun i da im na adresu u Zagrebu, koju su i zaboravili, stižu računi. 

Podsjetila je da su se dugovi za režije u Zagrebu, prema Zakonu o otpisu dugova fizičkim osobama koji je na snagu stupio 21. srpnja 2017., otpisivali svima bez socijalnog i imovinskog cenzusa, jednako kao što je i država otpisivala svoje dugove.

Direktor trgovačkog društva "Vodoopskrba i odvodnja" Marin Galiot pozvao je još jednom tri osobe koje je i gradonačelnik svojevremeno prozvao - da plate dug.

 "Ako to ne učine, ispunio sam uplatnicu i platit ću osobno njihov ukupan dug", poručio je.

"Jutarnji list" danas je ponovno objavio listu imena dužnika među kojima su i Vladimir Zagorec, bivši generala HV-a koji je u nekoliko sudskih postupaka osuđivan za različita kaznena djela u Hrvatskoj i Austriji, Zoran Burić, suprug potpredsjednice Vlade i ministrice vanjskih i europskih poslova Marije Pejčinović Burić, te poznati nogometaši Dino Drpić, Zoran Mamić i Zvone Boban.

Gradonačelnik Milan Bandić je lani u listopadu izjavio da će "pod cijenu tužbe u Strasbourgu staviti veto na otpis dugova imućnim osobama i da će se naći način da se tim ljudima ne otpišu dugovi”.

Komentari (36)
  • A jeste gospođo vi i Bandić čuli u ovoj državi za nešto što se zove ovrha.Ljudima blokiraju račun i imovinu zbog 10 ili 20 kn , pa moraju platiti na ime toga skoro 1000 kn , i ako ne plate blokiraju ih i sjedaju na imovinu .Mislite da ovi naši milioneri nemaju pokretnu i nepokretnu imovinu .Jadni ste sa svojim objašnjenjem u koje nitko ne vjeruje

    2. 2. 2019,   19:52
  • Mi smo promašen narod. Mi apeliramo na djecu da se lijepo ponašaju, apeliramo na učenike da uče, apeliramo na divljake u prometu da ne voze divlje, apeliramo na neradnike da rade, apleiramo na lopove da ne kradu, apeliramo na milijunaše da plaćaju svoje obveze, . . . mi samo apeliramo, nemoćno širimo ruke i zazivamo božju pomoć. Mi apeliramo tamo gdje sav normalan i uspješan svijet zna da treba pošivati red i zakon i gdje sav uljuđen svijet zna čemu služi kazna. Jadna nam majka.

    2. 2. 2019,   21:07
  • Kad če ovaj banditos već jedanput završit u rementocu

    2. 2. 2019,   21:52