Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Iz mora izašao krvavih nogu: 'Mladića su napale morske uši'

Sam (16) bio je s ocem na plaži u Melbourneu. Proveo je dugo vremena u vodi i nije shvaćao da ga nešto grize. Kada je izašao noge su mu bile u krvi. Ni liječnici isprva nisu znali o čemu se radi...

Sam Kanizay (16) iz mora je na jugoistoku Melboirnea rasterećen izlazio na plažu. Nije ni slutio da su mu noge krvave i prekrivene, kako je kasnije objasnila njegova obitelj, gomilom malih stvorenja.

Liječnici su poslije muku mučili kako bi zaustavili krvarenja, a vjeruju kako se radi o morskim ušima, piše news.com.au.

- Plivam tamo svaki dan i nikad nisam vidio ovakvo nešto - rekao je spasilac Paul Duckett koji na plaži radi 16 godina.

Da se radi o rijetkoj pojavi potvrdio je znanstvenik Richard Reina.

- Morske uši ne žive u većim skupinama. Vjerojatno ga je napalo tek par njih, a  čim su pustili malo krvi, priključili su se ostali. Sam je dugo stajao u hladnoj vodi i nije shvatio da mu uši grizu noge. Kada se ovo dogodi sperete ih ili jednostavno skinete bez ikakvih posljedica.

No Samu su noge i dalje krvarile, u bolnici je, kaže mu otac, ispod mjesta gdje je sjedio ostala prava lokva krvi. Otac nije imao mira pa ih je na istom mjestu potražio, ulovio i snimio.

Sam nije prvi kojega su u Melbourneu napale morske uši. Prije dvije godine također na jugoistočnoj obali, i također u kolovozu napale su oca i sina. Izgrizli su ih po nogama, a kada bi ih saprali, krv bi i dalje tekla, a uši bi se i dalje migoljile.

Stručnjaci smatraju da ih morska struja nanese u specifičnim uvjetima, a za ovakve slučajeve krivica je na ljudima jer predugo stoje na istom mjestu. Reina upozorava kako su to povrh svega samo bezazlena bića.

- Poprilično su male i uglavnom jedu mrtve i umiruće životinje. Ako u vodi dugo stojimo na istom mjestu mogu početi gristi i naše noge - objašnjava Reina.

 

Komentari (36)
  • Eh Australija, od 11 najotrovnijih životinja na svijetu, 11 živi u Australiji. A bezazlena bića ti tek pojedu nogice .. :D

    7. 8. 2017,   18:52
  • Bio je na kupanju...na sebi ima jaknu, dvije majice i kapu...

    7. 8. 2017,   17:35
  • i to ima, srećom nije u gaće ušlo

    7. 8. 2017,   17:19