Obavijesti

News

Komentari 38

Iz zatvora su bježali ubojice, dileri...: Neke nikad nisu uhitili

Iz zatvora su bježali ubojice, dileri...:  Neke nikad nisu uhitili
1

Bijeg Damira Šišakovića iz zatvora u Sisku pokazala je da je situacija u zatvorima takva da zatvorenici praktički mogu birati kad će pobjeći, kaže iskusni pravosudni policajac...

VIDEO

Bijeg Damira Šišakovića iz zatvora u Sisku pokazala je da je situacija u zatvorima takva da zatvorenici praktički mogu birati kad će pobjeći, kaže nam iskusni pravosudni policajac.

- Malo, malo, pa neki zatvorenik nasrne na policajca. Oni jako dobro znaju da ih je malo. Dosad su bježali lopovi, a pitanje je dana kad će pobjeći i neki ubojica. Dosad su stradavali samo pravosudni policajci, a pitanje je dana kad će stradati neki civil. Mnogi od bjegunaca su, iako su na izdržavanju kazne zbog imovinskih delikata, itekako skloni agresiji - govore nam ljudi koji se svaki dan suočavaju s ubojicama, narkomanima...

Sisački zatvor ima premalo čuvara i nema vanjsko osiguranje

zatvor

- Naravno da će za bijeg okriviti dežurnog pravosudnog policajca. Pogreška je zbog ljudskog faktora, ali je situacija kompleksnija. Sigurnosni uvjeti u sisačkom zatvoru su katastrofalni, tj. nikakvi. No to odgovorne nije briga. Najlakše je policajca suspendirati i kazniti - komentirao je posljednji bijeg iz zatvora Armin Tatarević, predsjednik Sindikata pravosudne policije. Nakon zadnjeg bijega oglasilo se i Ministartvo pravosuđa.

- U tijeku je utvrđivanje svih okolnosti o bijegu te će nakon obavljene analize javnost biti pravodobno obaviještena o utvrđenom. Šišaković je u zatvoreničkoj sobi, u kojoj je bio smješten, slomio rešetke tako što ih je potrgao na spojevima. Time je načinio dovoljno veliki otvor kroz koji se provukao, udaljio prema dvorišnom prostoru policijske postaje i dalje u nepoznatom pravcu - priopćili su iz ministarstva.

Ministar Šprlje zna za probleme, ali ih nije stigao riješiti

Bijegovi, samoubojstva i droga u ćelijama, tučnjave, zastarjeli sustav nadzora, nedostatak tehnike i pravosudnih policajaca samo su neki od pokazatelja da je zatvorski sustav nesiguran i u kolapsu.

Puljanin Bojan Bešić (25), sitni prijestupnik, lani u srpnju skončao je u samici pulskog zatvora. Umro je u vatri i dimu u strašnim mukama spužvom posebno obložene ćelije koju je sam zapalio prošvercavši upaljač. Umažanina Tahira Nuhića (30) i Šibenčanina Josipa Grozdanića (26) još prije desetak godina samo u pulskom zatvoru “ubila” je droga.

Osim u ćelijama, zbog šlamperaja je jedan zatvorenik (32) iz Pule krajem 2011. na autocesti A-6 kraj Ravne Gore na putu iz Pule u zatvorsku bolnicu u u Zagrebu doslovce ispao iz vozila pravosudne policije i poginuo.

Bojan Dragičević (35), kriminalac čije se lice smiješi s Interpolove tjeralice, u kolovozu prije dvije godine neshvatljivim je “javašlukom” osiguranja pobjegao iz pulskog zatvora preskočivši visoki zid, s tim da su pravosudni policajci dobro znali da im je već godinu dana ranije pobjegao i iz dobro čuvane Lepoglave.

Tijekom siječnja, na preporuku pučke pravobraniteljice, dio zatvora uveo je dodjelu pribora za jelo zatvorenicima - noževe, vilice i žlice. U Upravi za zatvorski sustav zaključili su, pisao je svojedobno Večernji list, da će to dovesti do humanijeg načina izvršenja kazne zatvora. No u veljači su u splitskom zatvoru Bilice nestala dva noža koja nisu pronađena. Danima su pravosudni policajci i zatvorenici, a u splitskom zatvoru na Bilicama ih je oko 120, s pojačanom opreznošću kročili zatvorom. Svjesni su da neki zatvorenici imaju noževe koje bi im svaki tren mogli zariti u leđa.

Ministarstvo pravusuđa, pod kojim je i Uprava za zatvorski sustav, nakon tog skandakla odgovorilo nam je kako nestankom noževa sigurnost neće biti ugrožena jer za razračunavanje zatvorenici uglavnom koriste šake, a ne pribor za jelo.

Pravosudni policajci godinama upozoravaju da ih je premalo i da se mjere štednje negativno odražavaju na sigurnost. Jedna od mjera je i ukidanje vanjskog osiguranja u zatvorima. Kako doznajemo, 100-tinjak zatvorenica u požeskoj kaznionici čuvaju tri pravosudne policajke, a vanjskog osiguranja nema.

Osim iz zatvora i kaznionica, kriminalci bježe i policiji. Policija i dalje traga za S. K. (33), državljaninom BiH. Dok su ga policajci u subotu autom iz Slavonskog Broda prevozili u ekstradicijski pritvor u Požegi, iskoristio je nepažnju policajaca te je na semaforu u Dubrovačkoj ulici iskočio iz službenog vozila i kroz dvorište obiteljske kuće pobjegao u šumu. Kako nam je potvrdila glasnogovornica PU požeško-slavonske, bjegunca traži više policijskih službenika, a potraga se, osim po danu, smanjenim intenzitetom odvija i noću. Glasnogovornica Radić ističe da se provjeravaju sve informacije i dojave građana koje redovito dobivaju. Pretpostavlja se da se S. K. skriva u brdovitim šumskim predjelima sela Laze Ćosine i Laze Vasine iznad Požege.

- Koliko smo čuli, nije opasan. Pojavit će se negdje prije ili kasnije jer neće imati što jesti i piti – rekli su nam mještani dodavši da ih nije strah.

Iz zatvora su bježali ubojice, ratni zločinci, razbojnici, dileri... Neke nikad nisu uhitili

BOJAN DRAGIČEVIĆ je u kolovozu 2014. pobjegao iz pulskog zatvora preskočivši visoki zid. Godinu dana ranije pobjegao je i iz Lepoglave. Na Interpolovoj je tjeralici.

VELJKO MANDIĆ početkom svibnja 2006. se tijekom šetnje iskrao čuvarima i po gromobranu uspentrao na krov pulskog zatvora. Zaprijetio je da će skočiti.

IVAN MAKIJENKO je krajem kolovoza 2014. pobjegao s prvog kata zadarske bolnice. Opkoljen specijalcima predao se nasred magistrale u Vodicama.

01-26-16-03

ŽELJKO RUKAVINA MOLJAC je služio kaznu u požeškom zatvoru zbog dilanja droge. U siječnju 2009. je pobjegao, da bi se nakon devet mjeseci predao u osječki zatvor.

PERICA MAJSTOROVIĆ je višestruki ubojica i pljačkaš koji je 2001. iskoristio slobodan vikend i pobjegao. Nakon što je osuđen na 40 godina, objesio se 2010. u bjelovarskom zatvoru.

NENAD BIŽIĆ je ratni zločinac koji je pobjegao u veljači 2008. iz Lepoglave gdje je izdržavao kaznu od 11,5 godina zbog ubojstva i ratnih zločina protiv civila.

 

MILAN RISTIĆ je srbijanski kriminalac koji je u listopadu 2004. pobjegao sa zagrebačkog Županijskog suda i pritom svladao čuvara i policajca te im oduzeo pištolje.

 

Iskočio im iz auta: Slovenci S. K. traže zbog krađe. Pobjegao je dok su ga vozili u ekstradicijski pritvor

Pobjegli iz Remetinca

U noći na 16. srpnja 1995. iz zagrebačkog zatvora Remetinec pobjegli su Mario Muidović-Erkapić, Darko Dubravac i Krunoslav Kumek.

Giovanni Nanut

Šibenčanin je zbog krađa služio kaznu. U prosincu 2015. se ozlijedio i završio u bolnici iz koje je pobjegao. Tri mjeseca kasnije vratio se u zatvor.

Marijan Bečeheli

U Njemačkoj je osuđen zbog ubojstva, a iz samice riječkog zatvora pobjegao je 1997. prepilivši rešetke dijamantnom pilom.

 

 

 

 

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 38
VIDEO

UŽIVO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

UŽIVO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori
Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"